İstanbul 2036 olimpiyatları için start verildi

2036 olimpiyat ve paralimpik oyunlarına talip olan İstanbul'un adaylık stratejisini organize edecek 'İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu' açıklandı.

15 Aralık 2022 - 20:15

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021 yılının temmuz ayında 'İstanbul Spor Stratejisi ve Gelecek Planı' toplantısında İstanbul'un 2036 yılında düzenlenecek olimpiyat ve paralimpik oyunlarına aday olacağını açıklamıştı. İmamoğlu, hafta içi Florya'daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) yerleşkesinde düzenlenen büyük bir basın toplantısıyla da hem adaylık stratejisini yönetecek ekibi açıkladı hem de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

'2020'HAKSIZLIĞA UĞRADIK'
Tarihçi Prof. İlber Ortaylı, sinema ve tiyatro oyuncusu Tamer levent, çok sayıda eski ve yeni milli sporcu ile basın mensuplarının takip ettiği toplantıda İstanbul'un geçmiş adaylık süreçlerine atıf yapan Ekrem İmamoğlu, 2020 adaylığının haksızlıklar sonucu başarıya ulaşamadığını belirtti: "Kazanan bir kent mutlu olurken ilk aşamalarda elenen ve sonunda seçimi kaybeden en az 6-7 önemli dünya kenti hayal kırıklığı yaşıyordu. Lobi faaliyetleri devam ederken bazı kentler agresif bir şekilde rakipleri aleyhinde çalışmalar yapıyordu. İstanbul gibi dev bir dünya kenti, tam da bu yüzden en son 2020 adaylığı için başvurdu ve bu rekabetin içinde yer aldı. Uğradığımız haksızlıklar üst üste 3 olimpiyatı es geçmemize neden oldu."

Olimpiyat Komitesi'nin artık adayları değerlendirirken tesis ve ekonomik bütçelerden farklı kriterleri ele aldığını söyleyen İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Eski sistemde birçok aday kent çalışma yapıyor ve rekabete dayalı bir yaklaşım öne çıkıyordu. IOC Başkanı Thomas Bach'ın da vizyonuyla bu zorlayıcı ve yıpratıcı yöntemler değişti. Artık adaylıklarda öne çıkan en önemli olgu; diyalog. Destek ve kolaylaştırıcılık ile iletişimin yanı sıra bir diğer önemli ayak da projelendirme. Bu başlık altında da ayrıca sürdürebilirlik, sporun eğitime sağladığı katkılar, cinsiyet eşitliği, finansal modeller, paralimpik, eşitlik ve fair play bulunuyor."

'RÜYA TAKIM KURULDU'
Ekrem İmamoğlu daha sonra adaylık projesi için oluşturulan 'İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu'nu açıkladı. Grupta gönüllü olarak çalışacak isimler şu şekilde: TÜSİAD Üyesi Oya Ünlü Kızıl, iletişimci Dr. Seda Domaniç Sökmen, akademisyen Prof. Dr. Itır Erhart, Adel Faber-Castell Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, eski milli basketbolcu Sinan Güler, milli yelkenci Alican Kaynar, eski olimpik atlet Alper Kasapoğlu ve milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol.

İmamoğlu oluşturulan ekibi 'rüya takım' olarak adlandırırken her kurum ve kişiden de destek beklediklerini ve beraber çalışmaya hazır olduklarının da altını çizdi. Daha sonra teker teker kürsüye gelip konuşan ekip üyeleri de İstanbul'un adaylığı için çalışmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ve ellerinden gelen katkıyı sonuna kadar vermeye çalışacaklarını dile getirdi. 


ARŞİV