İkizlerin küçük hilesi büyük cüreti

Kurgu mu gerçek hayatı taklit eder yoksa hayat mı kurgudan feyz alır?

22 Temmuz 2022 - 09:05

Tavuk ve yumurta ikilemindeki gibi cevabı bilinmeyen ve hiçbir zaman da bilinemeyecek bir soru. Ama zaman zaman gerçek hayatın akışı içinde tanık olduğumuz ya da duyduğumuz hikâyeler bize ‘film gibi’ klişesini tekrarlatır. 1984’de ABD’nin Los Angeles şehrinde gerçekleşen olimpiyatlarda yaşanan bir düzenbazlık hikâyesi de sonu mutlu biten, düşük bütçeli Hollywood aile komedilerini hatırlatıyordu. Ancak gerçek hayatta yaşanan son, filmlerdeki gibi olmadı. ABD’de New York’ta doğan Madeline de Jesus kısa mesafeler ve uzun atlamada yarışan bir atletti. ABD takımına girmesinin zorluğu ile ebeveynlerinin ülkesi Porto Riko tercihini yaptı. Kısa sürede takıma girdi ve 1984 Los Angeles’te uzun atlama ve 4x400 bayrak yarışlarında katılma hakkı kazandı. Artık hayali-ni kurduğu olimpiyatlardaydı ancak işler hiç de istediği gibi başlamadı. Uzun atlama eleme yarışlarında finale kalmayı başaramadı. Üstelik yarışlar sırasında bir de dizinden sakatlandı ve 4x400 yarışlarına katılma hayali de suya düşmek üzereydi.

EBEVEYN TUZAĞI MI HİLEKÂRLIK MI ?
Hayal kırıklığı yaşayan Madeline tam da bu esnada kafasındaki fikri tek yumurta ikizi kardeşi Margaret’e açtı. İkizine, 4x400 yarışı elemelerinde kendisi adına koşmasına teklif etti. Takım başarılı olur da finallere kalırsa o sürece kadar sakatlığı da geçecek ve yine final yarışında takımdaki yerini alabilecekti. Kâğıt üzerinde, ikiz kardeşlerin ebeveynlerini ufak bir yaramazlıkla kandırdığı basit, çocukça bir hikâye gibiydi... Bir farkla, bu kez tüm bir dünya kandırılmak isteniyordu. 4x400 elemesinde 10 takım yarışıyordu ve ilk 8’e girmek final için yeterliydi. Margaret ikizinin resmi kimlikleriyle takıma ve yarışa katıldı. Porto Riko gerçekten de 8. sıraya alarak finale kalmayı başardı. İkizlerin oyunu görünürde işliyordu ki bir gazetecinin farkındalığı işin iç yüzünü ortaya çıkardı.

YANAKTAKİ UFAK DOĞUM İZİ
Olimpiyatları takip eden ve yarışlardan önce Madeline ile bir röportaj da yapan Porto Riko’lu bir gazeteci ikizlerin arasındaki ufak bir sırrı biliyordu. Tek yumurta ikizi kardeşleri ailesi bile Madeline’nin yanağındaki ufak bir doğum lekesinden ayırıyordu. Gazeteci durumu fark ettiğinde hemen Porto Riko kafilesinin baş antrenörü Freddie Vargas’ı durumdan haberdar etti. Vargas duruma el koyduğunda basit, çocukça bir hilekarlık olarak başlayan olay artık bir resmi soruşturma konusu olmuştu. Vargas takımı yarıştan çekip soruşturmayı başlattığı gibi ikizler fazla direnmedi. Her şeyi açıkça anlattılar. Dünyayı şoke eden ise ikizlerin yaptığı çocukça hareket dışında atletizm antrenörünün yaptığıydı. İkizlerin hilekârlığını bilen, Madeline ve Margaret’in öncesinde haber verdiği antrenör Francisco Colon Alers bütün bir hilekarlığa göz yummuştu. Soruşturma sonunda ikiz kız kardeşlerin spor müsabakalarından men edilmesine karar verildi ancak pişmanlıklarını ifade etmeleri ve tam işbirliği yapmaları sonucunda bir müddet sonra yasakları kaldırıldı. Ancak durumun en başından beri farkında olan ve göz yuman antrenör Alers ömür boyu spor müsabakalarından men edildi. Madeline de Jesus bugün Belçika’da yaşıyor ve spor öğretmenliği yapıyor.


ARŞİV