Hilalspor en eski kulüplerden biri

Futbol tarihimizin kilometre taşlarından olan ve 1912 yılında kurulan Göztepe Hilalspor, Türkiye’nin en eski spor kulüplerinden. Kulübün başarılarla dolu geçmişini Başkan Baki Nedim Baltacı, Gazete Kadıköy okurları için anlattı...

12 Eylül 2014 - 13:26
Mustafa SÜRMELİ
Göztepe Hilalspor Kulübü ve aynı zamanda Kadıköy Kulüpler Birliği Onursal Başkanı, sporun duayen isimlerinden Baki Nedim Baltacı ile Kadıköy’ün uzun spor tarihinde kısa da olsa bir yolculuğa çıktık. Baki Nedim Baltacı, Göztepe Hilalspor Kulübü’nün arşivini Gazete Kadıköy okurları için açtı.
Çok yönlü kişiliğinin yanına sporu da sığdıran, aslında Alman Dili ve Edebiyatı üzerine öğrenimini tamamlamasına rağmen içindeki spor sevgisi nedeniyle yaşamında spora ağırlık veren Baltacı, Büyükşehir Belediyesi’nde Spor AŞ Genel Müdürlüğü, Meclis Spor Komisyonu Başkanlığı yapmış bir isim. Avrupa’da da futbol eğitimi gördüğünü belirten Baki Nedim Baltacı için Hilalspor, yaşamında ayrı bir yere sahip. “Hilalspor bende Çanakkale Savaşı’nı çağrıştırır. Bütün futbolcuları o savaşta şehit oldu. Kurtuluş Savaşı’nı çağrıştırır çünkü Hilal kulübü cepheye gitmiştir. Hilal, Türkiye’nin en anlamlı Kurtuluş Kupası’nın sahibidir” diyen Nedim Baltacı, Göztepe semtinin bir evladı olarak, 13 yaşında kulüple tanıştığını ve Hilal’de futbol oynamaya başladığını anlattı. 1950’den sonra profesyonel olan Baltacı, spor ruhunun her şeyin önünde olduğuna dikkat çekiyor. Uzun yıllar Hilalspor için ter döken, yöneticilik yapan, birçok şampiyonluk ve başarı yaşayan Baltacı, kulübün başkanlığını ilk günkü gibi aşkla yürüttüğünü ifade ediyor.

FUTBOL TARİHİMİZDE HİLALSPOR
Baltacı’nın verdiği bilgiye göre, kulübün kuruluş evrakında takımın renkleri “Vişne çürüğü”, kuruluş yılı da 1912 olarak belirtilmiş. Ayrıca kulüp idarecilerinin, azalarının, üyelerinin isimleri, kulübün nerede kurulduğu ve hangi branşlarda hizmet verdiği de yazılmış. 
Hilalspor ayrıca, Futbol Federasyonu kurulmadan önce futbol faaliyetlerini yürüten İttihat Cemiyetler Birliği’nin kurulmasında rol alan altı takımdan biri.
1920-30’lu yıllarda Anadolu Yakasında Kadıköy’de Fenerbahçe ve Hilalspor’un yanı sıra mücadele eden bir diğer kulübün de Altınordu Kulübü olduğunu söyleyen Baltacı, Hilalspor’un 1912’de İstanbul İttihat Cemiyetleri Şampiyonu olduğuna dikkat çekiyor. O yıllarda Hilalspor ile Fenerbahçe Spor Kulübü arasında bugünkü futbol dünyasına örnek olabilecek bir dostluk ve dayanışma olduğunu da vurguluyor. 
Göztepe’de bir maç olduğunda 5-6 bin kişinin çayırda toplanarak maçı izlediğini, o yıllarda Fenerbahçe’nin, şimdiki stadyumunun yerinde ahşaptan bir stat olduğunu belirten Baltacı, “Semt takımları o dönemde büyük gösteriş içinde maçlara giderdi, taraftarlar o zaman da bugün olduğu gibi takımlarının maçların heyecanla izlerdi” diye anlatıyor.

LEFTER’İN AĞABEYİ PANANİ DE HİLALSPOR’LUYDU
Lefter’in ağabeyi Panani’nin de Hilalspor’un futbolcusu olduğunu anlatan Baki Nedim Baltacı, bu münasebetle Lefter’i Büyükada’da ziyaret ettiklerini anlattı. Meclis üyesiyken  Lefter’in isminin Büyükada’da bir sokağa verilmesi için 1993 yılında önerge verdiğini söyleyen Baltacı, “Önerge kabul edilince, Lefter’in adı, hayattayken Büyükada’da bir sokağa verilmiş oldu. Bundan büyük mutluluk duyorum” diye konuştu. 
Lefter için, “Canım, ciğerim arkadaşım. Çok sevdiğim bir dostumdu” diyen Baltacı, kayınvalidesinin Lefter ailesiyle kapı komşusu olduğunu belirtti.

DAYI MUSTAFA: “HİLAL İLK GÖZAĞRIM”.
Hilalspor denilince kulübün çınarlarından Mustafa Çebi’yi namıdiğer “Dayı Mustafa”yı da unutmamak gerek.  82 yaşındaki Mustafa Çebi, Hilalspor ile ilgili röportajımızda o günlere geri döndüğünü ve heyecanlandığını belirtti. 1950’lerde Hilalspor camiasına adım attığını anlatan orta sahanın başarılı oyuncusu Mustafa Çebi, Hilalspordan Karagümrük’e trasfer oldu. Kaptanlık, kulüp başkanlığı derken, camianın sevilen sayılan bir figürü haline geldi. Spor camiasında “Dayı Mustafa” söyleminin de bu sevgi ve saygıdan geldiğini anlatıyor. “Hilal benim ilk gözağrım” diyen Çebi, yaşadığı sakatlık sonucu futbolu bıraktı. 1982-84 arasında Orduspor Başkanlığı da yapan Çebi, Çek takımı Bonik Ostrawa ile oynadığı ve Ordu’da 2-0 kazandıkları maçı hiç unutmadığını aktardı. Kendisi Fenerbahçe Kongre üyesi olarak halen sporun içinde. Kadıköy Belediyesi’nin son dönemde spora verdiği desteği ve yaklaşımı taktirle karşıladığını ifade eden Çebi, sporun gelişmesi, gençlerin, çocukların bireylerin spora kazandırılması gerektiğini vurguladı ve spora dair projelere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

EN ESKİ SPOR KULÜPLERİMİZDEN
Türkiye'nin en eski spor kulüpleri arasında yer alan Hilal Spor Kulübü 1912 yılında İstanbul'da Halit Galip Ezgü tarafından Göztepe’de kuruldu. 1922-23 sezonunda dönemin “Cuma Ligi”nde 5.’lik kazanırken, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi geçerek “Kurtuluş Kupası”nı kazandı. 1923 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nun kurucuları arasında yer alan kulüp, geçtiğimiz hafta 102. yılını kutladı. Uzun yıllar İstanbul Futbol Ligi’nde yer alan Kulüp, günümüzde Göztepe Hilalspor adıyla İstanbul 2. Amatör Ligi’nde mücadele ediyor ve sadece futbol ve briçte faaliyet gösteriyor. 
Etiketler; hilalspor

ARŞİV