Durdurulamayan 'çengel': Kareem Abdul-Jabbar

Sadece sportif başarıları değil hayatlarıyla da insanlara ilham kaynağı olan, yaptıklarıyla dünya tarihine geçen sporun büyük isimlerinin hikâyeleri artık her hafta bu köşede olacak...

20 Temmuz 2023 - 21:25

Lastikle başına geçirdiği gözlüğüyle herkesin dikkatini çeken 2.18’lik o devasa adam vücudunu rakibine dayıyor ve küçük adımlarla rakip potaya doğru yaklaşıyor. Ardından rakibine uzak taraftaki kolunu kaldırıyor ve büyük elinin içine sanki tenis topuymuşçasına sıkıştırdığı basket topunu ‘çengel’ atışıyla potaya gönderiyor. Evet sayı oluyor. Bu sahne o kadar çok tekrarlanıyor ki artık dünya üzerindeki herkes bu atış şeklini ve onun mucidini tanıyor. O spor dünyasının gelmiş geçmiş en ikonik figürlerinden biri: Kareem Abdul-Jabbar.

SMAÇ YASAĞI GETİRİLDİ
Kareem, mağaza çalışanı bir anne ve polislik ile caz müzisyenliğini bir arada götüren bir babanın tek çocuğu olarak 1947’de ABD New York’ta doğdu. İsmi Ferdinand Lewis Alcindor’du. Aile Katolik inancına sahipti ve çocuklarını da bu doğrultuda eğitti. Lisede Katolik din eğitimi veren New York Lisesi’ne gitti. Daha lise yıllarından itibaren hem okul maçlarında hem de New York sokaklarında ismini duyurmayı başardı. Daha o yıllarda 2 metreyi aşan boyuyla lise takımına 71 maçlık bir galibiyet serisi ve ulusal liseler arası basketbol şampiyonluğunu hediye etti. Bu parıldayan yıldız adayına üniversite basketbolunun dominantlarından UCLA’nın (University of California Los Angeles) kayıtsız kalması beklenemezdi. Kareem’de bu ilgiyi karşılıksız bırakmadı. UCLA’daki daha ilk maçında 56 sayı atarak rekor kıran Kareem, okuluna 1967-1969 arası üç şampiyonluk hediye etti. 2.18’lik devasa boyuna uzun kolları da eklenince savunulması imkânsız bir hücum gücüne dönüşüyor, o boyuna rağmen atletik hareketler sergileyebiliyor ve pota altında adeta bir canavar oluyordu. Öyle ki tarihin en ilginç spor kurallarından biri onun yüzünden koyuldu. Kolej basketbolu yöneticileri parke de durdurulamayan Kareem’i durdurabilmek için kolej liginde smaç yapmayı yasakladı. Yasak 1968 ile 1976 yılları arasında uygulandı. 1968’de UCLA ile Houston Cougars arasında oynanan maç ise Kareem’i herkesin izleyebilmesi için televizyonlardan canlı yayınlanan ilk kolej ligi müsabakası oldu.

6 NBA ŞAMPİYONLUĞU
Daha lise ve üniversitedeki amatör kariyerinde spor dergilerinin kapaklarını süsleyen Kareem beklendiği gibi 1969’un NBA seçmelerinde ilk sıradan Milwaukee Bucks tarafından draft edildi. Profesyonelliğe alışma devresi olarak geçen ilk sezonun ardından 1971 yılında Bucks ile ilk NBA şampiyonluğuna ulaştı. Sezonu 31 sayı ortalamasıyla bitirdi ve hem normal sezonun hem de finallerin MVP’si seçildi. Takımıyla parkede işler yolunda gitse de şehrin kültürel ortamını benimsemediğini söyleyerek 1975’te Los
Angeles ya da New York’a takasını istedi. Daha sonra efsaneleri arasına gireceği Lakers’a transfer olan Kareem, burada da 1980, 1982, 1985, 1987 ve 1988 yıllarında şampiyonluğa ulaştı. Tam anlamıyla kabuk değiştiren ve modern zamanların spor ve ekonomi ilişkisini adeta tekrar yazan o takımda Magic Johnson’la takımın yıldızıydı. Yıllar içinde üzerinde çalışarak mükemmelleştirdiği kendine ait skyhook (çengel) atışıyla durdurulamayan bir hücum gücüne dönüştü ve bu atışla özdeşleşti. 1989 yılında profesyonel sporculuk kariyerine nokta koydu.

KAREEM VE AKTİVİZM
Ancak Kareem Abdul-Jabbar’ın hikâyesini sadece basketbolla sınırlı tutmak ona yapılacak en büyük hata olur. Hayatına Ferdinand Lewis Alcindor ismiyle başlayan Kreem daha üniversite yıllarında Müslümanlığı seçmişti. Bucks’taki ilk şampiyonluğunun ardından da bunu kamuoyuna açıkladı ve ismini de Kareem Abdul-Jabbar olarak değiştirdiğini söyledi. Siyahi olarak içinden çıktığı toplumun sorunlarına her zaman duyarlı bir tavır sergilen Kareem, 1968 ABD olimpiyat takımına da aynı gerekçelerle katılmayı reddetti. Medya tarafından çoğunlukla ‘soğuk’, ‘yüzsüz’, ‘somurtkan’ gibi ithamlara maruz kalsa da başta polisiyeleri olmak üzere yazdığı 10’un üzerinde kitabı, oynadığı sinema filmleri ve yoga, meditasyon ilgisiyle sporun en ilginç ve ikonik figürlerinden biri olmayı sürdürüyor Kareem Abdul-Jabbar.


ARŞİV