Dünya Kupası için geri sayım başladı

Katar’da 21 Kasım ile 18 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Kupası için geri sayım başladı. Organizasyon komitesi kupanın resmi etkinlik programını geçtiğimiz günlerde açıkladı.

26 Ağustos 2022 - 10:31

Tarihte ilk kez kış aylarında, 21 Kasım ile 18 Aralık arasında Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek Dünya Kupası için geri sayım başladı. Dünya üzerindeki futbolun tüm paydaşlarının kış aylarındaki bir Dünya Kupası etkinliğini ilk kez tecrübe edeceği organizasyon için heyecan dorukta. Organizasyonun Pazarlama ve İletişim Müdürü Halid Ali el-Mevlevi, kupanın resmi etkinlik programına ilişkin yaptığı açıklamada, turnuvanın 21 Kasım saat 13.00’te (TSİ) Katar ile Ekvador arasındaki açılış maçıyla start alacağını söyledi. Final maçı ise 21 Aralık’ta 18.00’de (TSİ) oynanacak. Turnuvadaki maçlar ise Katar’ın 5 farklı şehrinde 8 farklı stadyumda oynanacak.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
Organizasyonun Katar’a verilmesiyle başlayan tartışmalar ise hız kesmeden devam ediyor. Kupanın, yüksek sıcaklıklar sebebiyle geleneksel tarihinden kış aylarına alınması üzerinden yürüyen tartışmalar tarih yaklaştıkça Katar’daki günlük yaşam üzerine kaymaya başladı. Özellikle kadınlar, eşcinseller ve eğlence kültürü üzerinde ülkedeki kısıtlamalar, yasaklar tüm dünyada tepki çekiyor. Örneğin, eşcinsel kimliğini açıklayan Avustralyalı milli futbolcu Josh Cavallo, gökkuşağı bayraklarının bile toplatıldığı ülkeye gitmek konusunda çekindiğini açıkladı. 6 Haziran 2021’de, FIFA organizasyon komitesinde görevli Meksikalı kadın çalışan Paola Schietekat Sedas ise arkadaşı olarak gördüğü bir erkek tarafından tecavüze uğradığını açıklayarak suç duyurusunda bulunmuştu. Katar makamları ise bu durum üzerine kadından bekaret testi istemiş, zanlıyı serbest bırakmış üstüne de genç kadına adamla evlenmesini tavsiye etmişti.

Tüm bu gelişmeler dünya üzerindeki insan hakları kuruluşlarını, turnuva boyunca yaşanabilecek hak ihlalleri konusunda endişelendiriyor.


ARŞİV