Carting tutkunları Prokart'ta yarışıyor

Motor sporlarına tutkunsanız, yarışmak istiyorsunuz. O zaman pistler sizi bekliyor… İşte prokart…. Kadıköy'de kurulu bir kulüp olan İstanbul Karting ve Otomobil Kulübü (İKOK) yapıyor.

15 Aralık 2010 - 13:19

Motor sporlarına tutkunsanız, yarışmak istiyorsunuz. O zaman pistler sizi bekliyor… İşte prokart…. Kadıköy'de kurulu bir kulüp olan İstanbul Karting ve Otomobil Kulübü (İKOK) yapıyor.


Motor sporlarının ilkokulu olarak biliniyor. Türkiye'de genellikle kiralık pistlerde eğlence için kullanılıyor. Ancak çok zorlu bir yarış olan Prokart, Türkiye'deki karting anlayışını değiştirmek üzere... Kartinge gönül verenlerin bir yıl boyunca adrenalin dolu yarışlara katılabilecekleri ve her ayağı 6 saat süren Prokart Şampiyonası gittikçe popüler hale geliyor.
Karting sporu Türkiye'de gün geçtikçe gelişiyor. Bu gelişime en büyük katkıyı Kadıköy'de kurulu bir kulüp olan İstanbul Karting ve Otomobil Külübü (İKOK) yapıyor. Türkiye'nin tek endurance yarışı olan Prokart'ı düzenleyen İKOK sürat yapmayı seven her yaştan sürücüyü pistlere davet ediyor.
Prokart 6 saat süren bir dayanıklılık yarışı. Türkiye'de Prokart'ın mazisi 7 yıl önceye dayanıyor. Karting sporuna gönül veren bir grup motorsporları tutkunu bundan 7 yıl önce biraraya geldi ve dünyada çok popüler olan karting dayanıklılık yarışını Türkiye'de de yapmaya başladı. İlk yıllarda yarışlara katılım azdı ve farklı kulüplerin bünyesinde düzenleniyordu. Geçtiğimiz yıl Prokart'ı düzenleyen ekip artık kurumsal bir çatı altında olmak gerektiğine karar verdi ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na bağlı İKOK'u kurdu.
İKOK Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ersin, organizasyonun her yıl biraz daha büyüdüğünü, yapılan yarışların sporun yanı sıra sosyal sorumluluk içediğini söylüyor. Ersin'e göre pistte hız tutkusunu tatmin edenler, yollarda çok daha sakin oluyor. Üstelik araç kontrolünü yarış koşulları içinde öğrendiklerinden direksiyona çok daha hakim oluyor. Sportif centilmenlik de cabası.
13 BG'lik araçlarla düzenlenen şampiyonada 6 saat süre içinde yarış pilot değişimleri, yakıt ikmali ya da arıza dışında hiç ara vermeden sürüyor. Tüm yarışçıları TOSFED tarafından lisanslanan, komiserler kurulu, hakem ve gözetmenleri TOSFED tarafından görevlendirilen Pokart, resmi bir yarış. Her yarışta takımlar yaklaşık 450 kilometre mesafe kat ediyor. Her cumartesi yapılan antremanlarla yarışa hazırlanan pilotlar karting sporunun keyfini doyasıya çıkartıyorlar.

2011 SEZONUNDA 8 YARIŞ VAR

Prokart'ta 2010 sezonu yeni sona erdi. 2011 ise Nisan ayının sonunda başlayacak. 2011 yılında şampiyona 8 ayak üzerinden düzenlenecek. İstanbul'da 5, Körfez, Adapazarı Akyazı, ve İzmir pistlerinde de birer yarış yapılacak. Mart- Nisan aylarında ise projesi yapılan bir başka organizasyon da sokak yarışı olan Street Kart... Tamamı kentin sokaklarında yapılacak olan Prokart'ı pistlerden halkın arasına taşıyacak olan bu şampiyona için de birkaç ayak yapılması düşünülüyor.


 


ARŞİV