Buz gibi skandal

Tarihin en büyük spor skandallarından biri 1994 Kış Olimpiyatları öncesinde ABD'de yaşandı...

01 Nisan 2022 - 10:15

1994 Kış Olimpiyatları’na hazırlanan ABD artistik patinaj takımının antrenmanı sonrası yaşanan bir olay duyanları önce şaşırtır sonra da üzer. ABD takımının madalya umutlarından Nancy Kerigan, antrenman çıkışında yüzü maskeli bir kişi tarafından saldırıya uğramıştır. Dizinin arkasına metal bir sopayla vuran saldırgan karanlık içinde yok olurken Nancy Kerrigan daha sonra Newsweek dergisine kapak olacak o anda gözyaşlarına boğulmuş şekilde ‘Neden ben?’ diye soruyordu. Olimpiyatlara günler kala yaşanan bu olay neyse ki Kerrigan için ucuz atlatılmıştı. Kırık yoktu ve günler sonra başlayacak olimpiyatlara katılabilecekti.

Kerrigan’ın en büyük rakibi, 1991’de üçlü axel dönüşünü yapan ilk kadın ABD’li olan Tonya Harding de o sırada kamptaydı. İkiliden hangisinin ulusal olimpiyat komitesi tarafından seçilip yarışlara gideceği hâlâ muallaktı. Ama gerçek olan, medyanın da ikisi arasındaki rekabeti sevdiğiydi. Nancy haberlerde zerafetle taçlandırılırken Tonya’nın hesabına saf güç ve hırs düşmüştü. Üstelik Tonya axel dönüşünü yapan ilk kadın ABD’li olmasına rağmen daha büyük sponsorluk anlaşmaları Nancy Kerrigan’a gidiyordu.

TARİHİN EN BÜYÜK SKANDALLARINDAN BİRİ
Saldırıdan yaklaşık 10 gün sonra yaşanan bir gelişme ise tarihin en büyük spor skandallarından birinin fitilini ateşledi. Derrick Smith isimli bir kişi FBI’a giderek saldırı hakkında itirafta bulunmak istediğini söyledi. Smith’in iddiasına göre, Nancy Kerrigan’a kendisi saldırmış ancak bu işi Tonya Harding’in eski kocası Jeff Gillooly’nin para karşılığı azmettirmesi nedeniyle yapmıştı. Bundan sonrası medyanın dakika dakika aktardığı, herkesin gözünün önünde sahne alan bir oyun gibiydi. Birkaç gün sonra Tonya Harding saldırı hakkında sorgulandı. Saldırıya dair hiçbir ilgisi olmadığını iddia eden Harding eski kocasıyla da bağının olmadığını söyledi.

Ancak saldırıyı azmettirmekle suçlanan eski eş Jeff Gillooly hapis cezasıyla karşılaşınca savcılarla Tonya’yı plana dahil ettiği bir anlaşma imzaladı. Olimpiyatlar başlamak üzereydi ve Tonya bu ifadeyle köşeye sıkışmıştı. Bu kez ifadesindeki hikâyeyi değiştirdi ve Gillooly’nin saldırıdaki rolünü daha sonra öğrendiğini ve yetkilileri bilgilendirmemekle hata yaptığını söyledi.

AYAKKABI BAĞCIKLARI VE GÖZYAŞLARI
ABD ulusal olimpiyat komitesi Norveç’te düzenlenecek oyunlar için iki genç sporcuyu da milli takıma seçti ancak yaşanan gelişmelerden sonra Tonya Harding’i takımdan çıkarmayı düşündüler. Ancak Tonya hızlı bir aksiyon aldı ve bir dava açarak takımda kalmayı garantiledi. Artık, tüm gelişmeleri canlı olarak izlenen dünyanın en büyük skandallarından birinin sahnesi, dünyanın en büyük spor organizasyonu olimpiyatlara taşınmıştı.

Yarışmada Tonya’nın, Shakespeare trajedilerini andıran performansı zirve yaptı. Sunumu sırasında hiç beklenmeyen bir şey yaptı ve gözyaşları içinde jüri üyelerinin yanına gelerek patenini gösterdi. Pateninin bağcıklarından yakınıyor, bu yüzden performan-sını düştüğünü iddia ediyordu. Çoğu spor otoritesi tarafından gerçekçi görülmeyen bu gerekçe jüri tarafından da kabul edilmedi Tonya yarışı 8. bitirdi. Nancy Kerigan ise yaşadığı saldırıya rağmen yarışmayı 2. sırada bitirmeyi başardı.

Olimpiyat dönüşü görülen davada Tonya kısmi olarak suçlu bulundu, para cezası ve kamu hizmeti cezası aldı. Ama asıl darbeyi ‘kendim olabildiğim yer’ dediği buz pistinden aldı; ömür boyu buz pistlerinden men cezası aldı. Tonya’nın hikâyesi yıllar sonra, Craig Gillespie’nin yönetmenliğini yaptığı I, Tonya filmiyle beyazperdeye aktarıldı. Tonya’yı canlandıran Margot Robbie, performansıyla oscarda en iyi kadın oyuncu ödülüne aday gösterildi. Film, Tonya’nın hayatına samimi bir şekilde eğilerek, hikâyeye başka bir açıdan bakmamıza olanak sağlıyor.


ARŞİV