Bern mucizesi ve Almanya’nın doğuşu

22. Dünya Kupası, 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında Katar’da oynanacak. Öncesinde oynanan 21 kupa finalinde yaşanan, son düdüğün çalması ile bitmeyen, yıllarca konuşulan olayları sizler için derledik. İyi okumalar...

28 Ekim 2022 - 11:52

İnsanlık tarihi belki de en karanlık dönemini artık geride bırakmış, 2. Dünya Savaşı 1945’te resmi olarak sona ermişti. Ancak acıları hâlâ çok tazeydi. Tarih yaprakları 1954’ü gösterirken, Batı ve Doğu olmak üzere iki Almanya da yeni dünya düzeninde sahne almıştı. Resmi adı Federal Almanya Cumhuriyeti olan Batı Almanya henüz daha 5 yıllık bir ülkeydi ve FIFA’nın İsviçre’de düzenleneceğini açıkladığı 1954 Dünya Kupası’na eleme maçları sonunda katılma hakkını elde etti.

Batı Almanya için işin zor kısmı ise daha yeni başlıyordu. Kuralar sonunda döneminin en güçlü futbol ülkesi Macaristan ile Türkiye’nin de bulunduğu 2. Gruba düştüler. İlk maç kâbus gibi geçti. İlk maçında grubun bir diğer ekibi Güney Kore’ye 9 gol atan Macaristan, ikinci maçında da Batı Alman filelerine tam 8 gol bıraktı maç 8-3’lük Batı Almanya mağlubiyeti ile sona erdi. Almanya için tek bir şans kalmıştı, Türkiye’yi yenmek. 2. dakikada Suat Mamat’ın golüne engel olamasalar da 90 dakika sonunda sahadan 4-1 galip ayrılmayı başardılar. O dönem uygulanan kurallar gereği gruptan çıkacak ikinci takım olmak için play-off’ta Türkiye ile bir kez daha karşılaştılar. Bu kez işler onlar için daha iyi gitti ve sahadan 7-2 galip ayrılarak çeyrek finale adlarını yazdırdılar.

MUCİZEYE DOĞRU ADIM ADIM
Savaş sırasında neredeyse tüm şehirleri yıkıma uğrayan, ekonomik olarak çökmüş, aç ve perişan haldeki Almanlar için çeyrek finale yükselmek bile küçük de olsa bir umut kaynağı olmuştu. Çeyrek finaldeki Yugoslavya maçı öncesinde radyo başında yerini alan Almanlar için mucizenin ilk adımları gerçekleşmeye başladı. Batı Almanya, Horvath ve Rahn’ın golleriyle sahadan 2-0 galip ayrılarak yarı finale yükseldi. 30 Haziran 1954’de Basel’de Avusturya’ya karşı oynanan yarı final maçında ise tam anlamıyla Alman takımının şovu vardı. 58 bin kişi önünde Avusturya’yı 6-1 yenen Batı Almanya artık finaldeydi. Ancak kötü bir haber de vardı; finalde rakip, grup maçında 8 gol yedikleri Macaristan’dı.

‘FEDERAL ALMANYA ŞİMDİ KURULDU’
1954 Dünya Kupası’nın final maçına gelene kadar dört yıl boyunca hiç yenilgi almayan Macaristan’ı mağlup etmek neredeyse imkansıza yakın bir görevdi. Üstelik daha karşılaşmanın altıncı dakikasında Macaristan ilk golü bulmuştu bile. İki dakika sonra Macarlar skoru 2-0’a getirdi. Grup maçlarındaki 8 gollü mağlubiyetin anısı çok tazeyken bu duruma düşmek Almanları fena korkuttu. Radyodaki maç anlatımlarıyla dönemin Batı Almaya’daki en popüler isimlerinden spiker Herbert Zimmermann, “Korktuğumuz başımıza geldi” diyordu.

Ancak bugün ‘Bern Mucizesi’ olarak adlandırılan olay maçın geri kalanında yaşandı. Batı Almanya önce beraberliği sağladığı karşılaşmada bitime dakikalar kala galibiyet golünü de bularak sahadan 3-2 galip ayrıldı. Zimmermann’ın sesi radyoda çınlıyordu, “Gooool! Gooool! Gooool! Siz delirdiğimi sanıyorsunuz.”

1954 şampiyonluğu Dünya Kupalarında bir ekol olan Almanya’nın ilk şampiyonluğuydu. Kupa seremonisinde 2. Dünya Savaşı’ndan sonra uluslararası bir arenada Almanya marşı ilk kez çalındı ve siyaset bilimci Arthur Heinrich ile tarihçi Joachin Fest’in yazdıkları gibi “Aslında Federal Almanya Cumhuriyeti asıl o maç sonunda kuruldu.”


ARŞİV