Yerinde hizmet, evde sağlık!

Yatağa bağımlı, yaşlı ya da engelli Kadıköylüler,Kadıköy Belediyesi’nin evde hemşirelik hizmetinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

09 Ekim 2013 - 10:35
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sümeyye YAMAN

Sunduğu hizmetlerle Kadıköylünün hayatını kolaylaştırmaya gayret eden Kadıköy Belediyesi, şimdi de sağlık alanında önemli bir projeye imza atıyor. Kadıköy Belediyesi, sağlık hizmetini Kadıköylülerin ayağına götürüyor. “Yerinde Sağlık” adını taşıyan bu çalışma ile Kadıköy ilçe sınırları içinde ikamet eden 65 yaş üstü yurttaşlara, engelli bireylere ve yaş sınırı olmaksızın tüm yatağa bağımlı hastalara sağlık hizmeti, bizzat bu kişilerin evlerinde sunuluyor.

EV KONFORUNDA SAĞLIK HİZMETİ!
Yerinde Sağlık Ekibi sorumlusu Dr. Hasan Necmi Cabbar’ın verdiği bilgilere göre, Kadıköy Belediyesi sağlık ekiplerinin zaten düzenli olarak sağlı hizmeti sunduğu yatağa bağımlı hastalar vardı. Bu kişiler, belediyenin sağlık ekiplerince gerekli sağlık işlemlerini yaptırabilmeleri için hasta nakil ambulanslarıyla hastanelere taşınıyorlardı. Üstelik bu hizmet tamamen ücretsizdi. Ancak sağlık ekipleri, bu işlemlerin hem hastaya zahmet verdiğini hem de işgücü ve zaman kaybı yarattığını fark ederek, buna bir çözüm düşünmeye başladılar. Böylece Yerinde Sağlık projesi ortaya çıktı. Şubat ayından beri devam eden çalışma kapsamında, 2 tıp teknisyeni ile 2 sürücüden oluşan Yerinde Sağlık ekibi, 3 araçla sağlık hizmeti sunuyor. Hastaları yormadan, evlerinin konforunda sağlık hizmeti sunan ekibin önceliği 65 yaş üstü tüm hastalar, hastaneye ulaşmakta zorluk çeken yatağa bağlı hastalar ve engelliler. İkametgâhın Kadıköy’de olması ise ilk şartlardan biri. Ekip, gittikleri evde girişimsel hemşirelik hizmeti veriyorlar. Bu hizmet, enjeksiyon, pansuman, kan alımı, serum takılması gibi temel sağlık işlerini kapsıyor. Ekibin ilaç uygulama yetkisi bulunmuyor. Doktor reçetesi olmadan işlem de yapamıyorlar. Bu nedenle hastanın mutlaka reçetesinin olması gerekiyor. Reçetesi olmayan, doktora gidemeyecek durumda olan hastaları da hastaneye taşıyorlar. Böylece bu kişilerin reçetesi düzenlenmiş oluyor. Ekip, günde minimum 6- 10 hastaya gidebiliyor.

KADIKÖYLÜ HASTALAR MEMNUN
Yerinde Sağlık projesi kapsamında evlerinde sağlık hizmeti alan Kadıköylüler de durumdan oldukça memnun. Kadıköylü hastalar, “Belediyemiz zaten sağlık işlerimizle yakından ilgilenip, güzel hizmetler sunuyordu bugüne dek. Ama bu hizmet bizler için çok daha iyi oldu. Çok memnunuz. Evimizden hiç çıkmadan sağlık hizmeti almak büyük bir lüks. Gerçekten minnettarız” diyor.


ARŞİV