Vatandaşın ilaç çilesi bitmiyor

İlaç firmalarının artan maliyetleri gerekçe göstererek taahhüt ettikleri indirimleri yapmaması nedeniyle aradaki fark vatandaşların cebinden çıkıyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, 75 kalem ilaçta vatandaşın ekstra fiyat farkı ödemek durumunda kaldığını açıkladı

26 Ocak 2022 - 12:41

İlaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na taahhüt ettiği indirimleri yapmaması nedeniyle hastaların cebine yansıyan ekstra tutar her geçen gün artıyor. Kalpten kansere, epilepsiden romatizmaya kadar çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan 75 kalem ilaçta sorun yaşanıyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, yaşanan sorunlarla ilgili bir bir bilgilendirme videosu paylaştı.

“75 İLAÇTA FİYAT FARKI ÖDENİYOR”

Özcan, videoda şu ifadelere yer verdi: “Şu an yaklaşık 75 kadar ilaçta vatandaşımız ekstra fiyat farkı ödemek durumunda kalıyor. Maliyet hesabı nedeniyle bu indirimi artık yapmayacağını bildiren firmalar yüzünden bu bedeller maalesef vatandaşımızın cebinden çıkıyor. Biz eczanelerimizde vatandaşın mağdur olduğunu görüyoruz. Bir an önce yetkililerden bu durumun çözülmesini ve vatandaşların bu konudaki mağduriyetinin hızla giderilmesini talep ediyoruz.”

Bazı özel ilaçlarda vatandaşların cebine yansıyan ekstra tutarlar ise şöyle: Kanser ilacı 107 TL, epilepsi ilacı 15 TL, diyaliz ilacı 26 TL, romatizma ilacı 132 TL, kan sulandırıcı ilaç 49 TL, insülin ilacı 18 TL, tüp bebek ilacı 54 TL, kalp ilacı 20 TL.

Özcan, geçtiğimiz haftalarda nöbetçi eczaneleri önünde oluşan uzun kuyruklar ile alakalı ise şunları söylemişti: “Bunun sebebi, aslında bizim haftalardır, aylardır anlatmaya çalıştığımız durumla alakalı. Bu piyasada bulunamayan ilaçlar konusu gittikçe daha çok sıkıntı olmaya başladı. Hem eczacılarımız hem vatandaşlarımız bu konuda çok mağdur durumda. Yaklaşık eylül ayından beri bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Çok basit ilaçlar dediğimiz ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar, soğuk algınlığı ilaçlarıyla başlamıştı ve şu anda da kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar ve grip ilaçları da dahil olmak üzere büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle nöbetlerde gördüğünüz kuyrukların sebepleri zaten bu.”

İLAÇLARA ZAM

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, 100'ün üzerinde ilaca yüzde 30-35 aralığında zam geldiğini açıkladı. Mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan euro/TL kurunun şubat ayında güncellenecek olması nedeniyle de ilaç fiyatları yeniden artacağını belirten Ercanlı, şubat ayı itibariyle ilaçların daha da zamlanacağını bildirdi. Ercanlı, Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada ise, “Eczacılar olarak ilaca zam gelmesini değil, halkın ilaca kolay ve ucuz bir şekilde ulaşmasını istiyoruz. Bunun için yıllardır güncellemeyen İlaç Fiyat Kararnamesi'nin ivedilikle güncellenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.


ARŞİV