Vakalarda artış: Uzmanlardan hatırlatma dozu ve maske çağrısı

İBB Bilim Kurulu, Covid-19 vakalarında yaşanan artışa dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Maske zorunluluğunun kapalı ortamlarda yeniden yürürlüğe konması, hatırlatma dozlarının yaptırılması tavsiye edildi

28 Temmuz 2022 - 11:01

Covid-19 pandemisinde yeniden vaka patlaması yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık verilerine göre 11-17 Temmuz arasında 226 bin 532 vaka kaydedildi, 96 kişi yaşamını yitirdi. 30 Mayıs-5 Haziran haftasında 7 bin 322 olan vaka sayısı yaklaşık dört kat artışla 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 olarak açıklanmıştı. 4-10 Temmuz haftasında ise 117 bin 95 vaka bildirilmişti. Son veriler, günlük vaka ortalamasının 32 bini geçtiğini gösteriyor.

PANDEMİ SERVİSLERİ YENİDEN AÇILIYOR

Herhangi bir tarih referansı vermeden vaka sayısındaki artışın günlük 40 katına kadar çıktığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘panik havası’nın olmadığını dile getirse de uzmanlar aynı görüşte değil. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, pandemideki yeni dalgaya dikkat çekerek yaptığı açıklamada son günlerde İstanbul’da hastanelere başvuru sayısında büyük artış yaşandığını kaydetti. Açıklamada, birçok hastanede pandemi servislerinin yeniden açıldığı da aktarıldı.

HATIRLATMA DOZU TAVSİYESİ 

“Ülkemizde aşılanma oranları toplum bağışıklığını sağlayabilecek seviyeden çok uzakta” diye belirten İBB Bilim Kurulu, vatandaşlara salgının kontrolü için hatırlatma dozlarını mutlaka yaptırmaları tavsiye edildi. 

Açıklamanın devamında, aşılamaya ilişkin şu önerilerde bulunuldu: “Daha etkili aşı kampanyaları düzenlenmeli. 5-12 yaş arasında okul çocuklarına birçok ülkede olduğu gibi aşılanma hakkı tanınmalı. Aşıya ulaşım kolaylaştırılmalı. Halkın altı kişinin gelmesini beklemeden, gittiği anda aşı olabileceği merkezler belirlenerek ilan edilmeli.”

MASKE ZORUNLULUĞU GERİ GETİRİLMELİ

İBB Bilim Kurulu, günlük vaka sayısı binin altına indiğinde kaldırılmış olan maske zorunluluğunun, toplu taşıma araçlarında ve kapalı ortamlarda yeniden yürürlüğe konmasını da önerdi.

“Kapalı ortamların havalandırılmasına, fiziksel mesafe ve hijyen koşullarına yeniden özen gösterilmeli” tavsiyesinde bulunulan açıklamanın devamında şu öneriler sıralandı:  

- PCR testleri ücretsiz olmalı ve testlere ulaşım kolaylaştırılmalı. Bilimsel çalışmalarla duyarlılığı kanıtlanmış olan hızlı antijen testleri iş yerlerinde ve evlerde tarama testleri olarak devreye sokulmalı.
- Bölgeye ait veriler yayımlanarak yerel önlem ve kurallar uygulanmalı. 
- PCR testlerinin belli bir oranında genomik analiz yapılarak hakim varyantlar belirlenmeli ve “Türkiye Mutasyon Haritası” çıkartılmalı.
- Covid-19 hastalığının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan tüm ilaçlara ülkemizde ücretsiz ulaşım sağlanmalı.

TTB: HIZLI TEST UYGULAMASI DERHAL BAŞLAMALI

Diğer yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB) de Sağlık Bakanlığı’nı maske ve mesafe tedbirleri başta olmak üzere şu önlemleri uygulamaya çağırdı:

- Covid-19 için bağışıklama kampanyası oluşturularak sağlık çalışanları, 50 yaş üstü yurttaşlar, Covid-19 için riskli kronik hastalar ve daha önce hiç aşılanmamış özellikle 12 yaş altı da dahil tüm bireyler başta olmak üzere toplumun aşılanması sağlanmalı.
- Sağlık kurumlarında bekleyen hasta sayısı azaltılmalı.
- Sağlık kurumları başta olmak üzere tüm kapalı alanlarda maskesiz girişe izin verilmemeli.
- Sağlık çalışanlarına maske, temizlik malzemesi gibi koruyucu malzemeler derhal sağlanmalı.
- HES kodu, hasta ve temaslı takipleri ile sağlıklı kişilerden uygun koşullarda ayırma, filyasyon uygulamasına derhal başlanmalı.
- Test yapma konusunda isteksizlik son bulmalı, Covid-19 test merkezleri ve hızlı test uygulaması derhal başlamalı.
- Sağlık çalışanlarının korunması için tüm sağlık çalışanlarına hızlı test temin edilmeli.


ARŞİV