TAVİ yöntemiyle ikinci bir şans yakaladılar

Kurtuluşun yok denilen hastalar, TAVİ İkinci Hayat Kulübü’nde buluştular.

16 Nisan 2014 - 09:01

Yaşamak için son ikinci bir şansI yakalayan kalp kapağI hastalarI kurduklarI “TAVİ İkinci Hayat Kulübü”nün ilk toplantIsInda buluştular.
İlerleyen yaşla birlikte ortaya çIkan oart kalp kapağI darlIğI rahatsIzlIğInda ikinci bir yaşam fIrsatI sunan TAVİ kalp kapağI ameliyatIyla tekrar hayata bağlanan hastalar bir araya gelerek kulüp kurmanIn heyecanInI yaşadI. 80 yaş üzerindeki hastalar, TAVİ ameliyatIndan sonra yorulmadan nefes alabilmenin, yürüyebilmenin, 100 yaşIna doğru sağlIkla yol almanIn mutluluğunu TAVİ  İkinci Hayat Kulübü toplantIsInda birbirleriyle paylaştIlar.
BayIndIr Hastanesi İçerenköy’de düzenlenen kokteylde ameliyat ettiği hastalarIn mutluluğuna tanIklIk eden Kardiyoloji Bölüm BaşkanI Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “HastalarImIz 80 yaşIn üzerinde. Aort kapak darlIğI yaşlanmayla birlikte ortaya çIkan bir rahatsIzlIk. HastalarImIz, AçIk kalp ameliyatI olamayacak kadar riskli bir yaş grubundalar. Daha önce aort kapak darlIğI olan hastalarImIz açIk kalp ameliyatI olamadIğI için tedavisi mümkün olmuyordu. Ancak çok yeni olan TAVİ yöntemi sayesinde aort kapak darlIğInda kasIktan girerek kIsa bir sürede yeni bir kalp kapağI yerleştirilen hasta yeniden yaşama fIrsatI buluyor, ikinci hayata merhaba diyor. Bugün 10. TAVİ ameliyatImIzI gerçekleştirdik. Kulübe yeni bir hastamIz katIldI. Şu an kendinde ve durumu gayet iyi. Daha önce yine 96 yaşIndaki hastamIz, kalp kapağI ameliyatI olan dünyanIn en yaşlI hastasI olarak tIp literatürüne girdi” diye konuştu.
 
‘KURTULUŞUN YOK DEDİLER AMA...’
Kulüp kokteylinde yaşadIklarInI ve mutluluğunu paylaşan hastalardan 86 yaşIndaki CHP eski Konya Milletvekili Salim Erel, tedavi için başvurmadIğI yurt içi ve yurt dIşInda gitmediği yer kalmadIğInI söyleyerek, “Bana hep, kurtuluşun yok dediler. Daha fazla yaşamayacağImI söylediler. Ancak 53 yIllIk eşim, Timur Bey'i buldum ve hemen ameliyat oldum. Ameliyattan önce evimin salonundan mutfağa gidemiyor, nefes nefese kalIyordum. ArtIk çok rahat nefes alIyorum, yürürken tIkanmIyorum. Hayata yeniden doğdum ben” dedi.
 
TAVİ YÖNTEMİYLE 20. AMELİYATIMI OLDUM
82 yaşIndaki emekli Refik Dalbudak'In hikâyesi ise çok daha ilginç. “Mesanemdeki taşlarI aldIrmam TAVİ ameliyatI sayesinde gerçekleşti” diyen Dalbudak, yaşadIklarInI şöyle anlattI: “Çünkü taşlarI aldIrmam için narkoz almam gerekiyordu. Kalp kapağI darlIğI nedeniyle narkoz almamIn ve ameliyat olmamIn mümkün olmadIğInI söylediler. TAVİ ameliyatInI olduktan sonra kalp kapağI darlIğI rahatsIzlIğIm ortadan kalktI. TaşlarImI da aldIrdIm. Prostat kanseri nedeniyle 19 ameliyat geçirdim. TAVİ benim 20. ameliyatIm. Ameliyat sonrasInda rahat nefes alabiliyor olmanIn ne kadar güzel olduğunu fark ettim.”  

ARŞİV