Sonbaharda cilt bakımı

Yaz aylarında ciltte sıcak, güneş, sık yıkanma,deniz, havuz, aşırı su kaybı ve özellikle cilt bakım ürünlerinin düzeni kullanılmamasına bağlı değişiklikler oluşmakta; cilt sağlığı bozulmaktadır.

23 Ekim 2013 - 11:23
Yaz aylarında ciltte sıcak, güneş, sık yıkanma,deniz, havuz, aşırı su kaybı ve özellikle cilt bakım ürünlerinin düzeni kullanılmamasına bağlı değişiklikler oluşmakta; cilt sağlığı bozulmaktadır.
Yaz aylarında cilt kızarır, soyulur ve hasarlanır. Yaz sonunda cilt daha kaba ve cansızdır. Güneşin bronzlaztırıcı etkisi ciltte yalancı bir örtü oluşturmakta ve cilt rengi açılırken lekelenmeler; hasarlar da ortaya çıkmaktadır.Son yıllarda  güneş koruyucuların kullanımı yaygınlaşmıştır. İnsanlardan güneşten korunmaya özen göstermeye başlamıştır. Gündüz kullanılan nemlendiriciler yerini güneş koruyuculara bırakmıştır. Güneşten korunurken cildin de yenilenmesini sağlamak ideal bir yaklaşımdır. Cilt bakımında ilk aşama iyi bir temizliktir. Cildi kurutmayan ve yağ dengesini bozmayan bir temizleyici yeterlidir. Özellikle yaz sonu cilde uygun peelinglerin düzenli kullanımı ile sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. Peeling sonrası kullanılan maskeler cildin onarımına yardım ederken aynı zamanda kaybolan nemi de cilde kazandırmaktadır. Cilt özellikle kendini gece yenilemektedir. Gece kullanılan nemlendiricilerin seçimi önemlidir.Bu dönemde özellikle C vitamini, yeşil çay özleri, E vitamini gibi antioksidan özelliği güçlü ürünlerin kullanımı gerekmektedir. Doğru nemlendirici seçimi ile yaz aylarında zarar görmüş cilt kendini yenilerken soğuk kış günlerine de hazırlanmaktadır.
Son yıllarda güneş ışınlarına sık maruz kalmak, ciltte kalıcı ve geçici lekelenmelere neden olmaktadır. Leke tedavisinde leke açıcı ürünler ile birlikte lazer tedavileri, peelingler, mezoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu tedaviler genellikle sonbaharda başlamakta ve kış aylarında tamamlanmaktadır.
Yaz aylarında el ve ayaklarda kurumalar, nem kayıpları ve sertleşmiş el ve ayaklara da sık rastlanmaktadır. Vücuda yapılan peelingler de kol ve bacaklardaki pürüzleri gidermekte ve cildi nemlendirmektedir. Yaz aylarında saçlarda kırılma ve renklerde bozulma olmaktadır. Sonbaharda saç köklerinde yenilenmeye bağlı dökülmeler görülmektedir. Saçların kısaltılmasının yanı sıra  keratin bakımlarının da önemini unutmamak gerekir. Özellikle saç için gerekli olan B1, B5, keratin ve farklı aminoasit içeren kapsüllerle de destek tedavisi saçları güçlendirecektir.
Doktor kontrolünde yapılan işlemler de özellikle güneşin neden olduğu yaşlanmayı geriye döndürmekte önemlidir. Yılda 2 kez yapılan vitamin içerikli mezoterapiler özellikle cilt bakımının hemen arkasından yapıldığında çok faydalıdır. Yaz ayları sırasında beliren ya da artan cilt lekeleri için de tedavi başlanabilmektedir. Güneş koruyucuların düzenli kullanımına ek olarak profesyonel doktor peelingleri, leke mezoterapileri ve lazer işlemleri ile lekelerden kurtulmak mümkündür.
Sağlıkla kalın……..
 
Dr. Fügen ERDOĞAN ÇEKİN
Verde Sağlıklı Yaşam Enstitüsü
 

ARŞİV