Skolyoz hastalığına dikkat!

Ülkemizde yaklaşık 1.5 milyon kişide görülen skolyoz hastalığı hakkında bilgi vermek amacıyla, Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bir seminer düzenlendi.

18 Temmuz 2014 - 07:59
 GAMZE YAMALI-İLAYDA ÇELİKKOL
Kadıköy Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nöroşirürji Anabilim Dalı’nın (BAU NRŞ) ortaklaşa başlattığı “Ağaç Yaşken Eğilmesin” projesi kapsamında, Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazenfer Özcan Sahnesi’nde 15 Temmuz Salı günü Skolyoz (Omurganın sağa ya da sola eğriliği) hastalığı hakkında ücretsiz bir bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
Özellikle ailelerin davetli olduğu seminerde, BAU NRŞ doktorlarından Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Konya ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr.  Zafer Orkun Toktaş, Skolyoz hastalığı hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.
Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon kişide bu hastalığın bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Konya, hastalığın özellikle 10-14 yaş arası kız çocuklarında görüldüğünü, 10 hastadan 9’unun kız çocuk olduğunu belirtti. Skolyozun en önemli belirtisinin yetişkinlerde sırt, bel ve bacak ağrısı, yanma, karıncalanma, uyuşma olduğunu, çocuklarda ise ağrıdan çok görüntünün ön planda olduğunu vurgulayan Dr. Konya, “Skolyoz, idiopatik yani sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. Bel hareketini kısıtlayıp, çocuk hastalarda büyümeyi engeller” dedi.
Dr. Orkun ise hastalığın toplumsal boyutuna değinerek; “Sosyal ortamlarda skolyoz hastalarının psikolojilerini de göz önünde bulundurarak onlara daha hassas ve sevgi dolu yaklaşmalıyız. Skolyoz eğer düzeltilmezse bel eğrilerinden başlayıp yüz bozukluğuna kadar gidebilen bir hastalıktır” diye konuştu.
Seminerden sonraki süreçte Kadıköy Belediyesi tarafından belirlenecek maddi imkânı olmayan SGK’lı 5 skolyoz hastası, Göztepe Medical Park Hastanesi’nde ücretsiz olarak ameliyat edilecek. Yine maddi imkanı olmayan SGK’lı 20 skolyoz hastası da  ücretsiz muayene şansına kavuşacak.

 


ARŞİV