Sağlıkta kızamık tartışması

TTB, 2023’ün ilk dört ayında 1.440 kişiye kızamık tanısı konulduğunu, 13 yıl sonra ölümlerin başladığı kaygısı taşıdıklarını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Bakan Koca da, kızamığa bağlı herhangi bir ölümün söz konusu olmadığını açıkladı.

23 Haziran 2023 - 14:55

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol tarafından geçtiğimiz hafta yapılan basın açıklamasında Türkiye’de kızamık salgını olduğu savunuldu. 

 

“10 KİŞİDEN 9’UNA BULAŞIR”

TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol kızamık hastalığının ölümcül olmakla birlikte, körlük gibi kalıcı sağlık sorunlarına yol açtığını kaydetti. Şenol, “İki doz aşıyla önlenebilen ve aşılama ile kontrol altında tutulabilmiş bir hastalık. Temasta bulunduğu 10 kişiden 9’una hastalık bulaşabilir. Çok bulaşıcı bir hastalık deyim yerindeyse anahtar deliğinden bakana dahi ulaşabilecek kadar bulaşıcıdır. Hava veya enfekte yüzeylerde 2 saate kadar aktiftir ve bulaşıcıdır. Eksik aşılı, hatta aşılı kişilere dahi bulaşabilecek güçtedir” dedi. 

 

RUSYA VE TACİKİSTAN’IN ARDINDAN ÜÇÜNCÜ

Şenol, Türkiye’nin DSÖ Avrupa Bölgesi kızamık kızamıkçık raporuna göre, son bir yılda 457 kızamık vakası ile Rusya ve Tacikistan’ın ardından üçüncü ülke olduğunu dile getirdi. 

 

4 AYDA BİN 440 VAKA

Şenol, Nisan 2022 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında bildirilen 457 vakanın 343’ünün 2023 Ocak ve Şubat aylarına ait olduğunu ifade etti. Türkiye’de 2023’ün ilk 4 ayında kızamık ön tanısıyla 2 bin 5 kişi incelendiğini ve bunların bin 440’ının kızamık laboratuvar tanısıyla doğrulandığını açıklayan Şenol, kızamık vakalarının büyük bir çoğunluğunun 1 ila 9 yaş arasında olduğunu vurguladı. 

 

“AŞISIZLAR VE EKSİK AŞILILAR ÇOĞUNLUKTA”

Şenol “Kızamık ön tanısıyla incelenen olgularda aşısız ve eksik aşılar çoğunluktadır, özellikle kızamığın komplikasyonları ve ölüm açısından 5 yaş altı çok risklidir ve bu yaş grubundaki vakalar değerlendirildiğinde, 1 yaş altındaki vakaların tümü aşısız, 1 ila 4 yaş arası ise yarıdan fazlası aşısız” şeklinde konuştu. Kızamığın aşı ile önlenebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Şenol, on yıllardır milyonlarca çocuğun kızamıktan ölümünün aşı ile engellendiğinin altını çizdi. Şenol “Bugün içinde bulunduğumuz durum ise son kızamık ölümü vakasından 13 yıl sonra ölümlerin başladığı kaygısıdır” dedi. 

 

AŞI SAYESİNDE 30 BİN ÇOCUK ÖLÜMDEN KURTARILDI

Şenol sözlerine şöyle devam etti: “Aşı, milyonlarca sakatlık ve ölümü engelleyen en başarılı koruyucu halk sağlığı uygulamasıdır. Ülkemizde bağışıklama programının uygulanmasıyla yaklaşık 3 milyon çocuk aşıyla önlenebilir hastalığa yakalanmaktan, 30 bin çocuk da hastalıklar nedeniyle ölümden kurtarılmıştır. Buna rağmen pandemi ile aşı karşıtları, sistemin kendilerini koruması nedeniyle organize olmuş, çok sayıda kişiyi tedirgin eden yanlış yalan bilgileri yayan hesaplar ile aşı tereddüdü olanların artmasına yol açmıştır. 2019 yılında ulaşılabilen veriler, çocukluk çağı aşısı yaptırmayanların 40 bine ulaştığını göstermektedir. Deprem nedeniyle artan nüfus hareketliliği, birinci basamak hizmetlerde ciddi aksamalarla aşısız veya eksik aşılı çocukların sayısını arttırmıştır. Tüm bunlara aşılamaları düzenli olarak yapılmayan, sistem dışı bırakılan mülteci nüfusu ve mevsimlik tarım işçileri de eklenmelidir.” 

 

“AŞI BİREYE ULAŞTIRILMALI”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı “Aşıların güvenli olması ve bu güvenliğin denetimi de çok kıymetli. Ucuz aşıya değil, güvenli aşıya ihtiyacımız var. Ürettiğimiz aşılardan, ucuz aşıların peşinde koşmaya giden bir süreç var” şeklinde konuştu. Kızamık salgınının verilerinin, Sağlık Bakanlığı tarafından hızla kamuoyuyla paylaşılmasını ve gereken önlemin alınmasını talep ettiklerini kaydeden Fincancı, “Bireyin aşıya gelmesini değil, aşının bireye ulaştırılmasını talep ediyoruz” dedi. 

 

BAKAN KOCA: KIZAMIĞA BAĞLI ÖLÜM YOK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medya hesabından “Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır” şeklinde açıklama yaptı. Koca “Kızamığa bağlı bir ölüm söz konusu değildir. Kızamığa bağlı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölümün nedeni HIV/AIDS hastalığı kaynaklı multiorgan yetmezliğidir. Hasta 2015 doğumlu, yabancı uyrukludur” bilgisini verdi. 

 

Kızamık hastalığının tamamen kontrol altına alındığını kaydeden Koca, son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurtdışından gelen vakalara bağlı olarak kızamık vakalarında artışın olduğunu söyledi. 

 

AŞI REDDİ SAYISI AZALDI

Koca açıklamasına şöyle devam etti: “COVID-19 Pandemisi döneminde maalesef artış gösteren aşı reddi kampanyalarına rağmen, sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda çocuklarımızın, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK)-I aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95’in üzerinde tutulması sağlanmıştır. Aşılarının, aşı reddi nedeniyle yapılamadığı İzlem/Aşı Durumu Bilgilendirme Onam Formu ile bildirilen çocuk sayısının gittikçe azalması sevindiricidir. Türkiye’de bulunan yabancılar içinse ayrı aşı kapsayıcılığı hesaplanmaktadır. Bu oran KKK aşısı için yüzde 87 ile 92 arasında seyretmektedir”. 

 

2019 yılından itibaren çocuklara 1 yaşından önce başlayarak üç doz kızamık aşısının uygulandığını belirten Koca, “Vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz davranmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 


 


ARŞİV