"Sağlıklı Yaş Alma Seminerleri" başladı

Pandemi nedeniyle ara verilen “Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma Seminerleri” yeniden başladı. Seminerin ilk konuğu olan Uzman Diyetisyen Selin İmran Özdemir, “Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi, Sağlıklı Bir Vücut” başlıklı seminerde önemli bilgiler verdi

10 Kasım 2022 - 09:41

Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Mahallesi Sosyal Yaşam Evi'nde düzenlenen“Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma Seminerleri”, pandemiden sonra “Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi, Sağlıklı Bir Vücut” başlığı altında gerçekleşen ilk seminerle yeniden başladı. Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi'nde Uzman Diyetisyen Selin İmran Özdemir, yoğun bir katılımn olduğu seminerde önemli ve yol gösterici bilgiler paylaştı.

“Bağışıklık sistemi, çeşitli hücre ve proteinlerin karşılıklı etkileşimi ve ortak çalışması ile vücudu mikroplara karşı koruyan kusursuz bir savunma sistemidir.” diyerek konuşmasına başlayan Özdemir, beslenme, uyku, stres ve egzersizin bağışıklık sistemini etkileyen unsurlar olduğunu belirterek, “Şeker, yüksek tuz, kızarmış yiyecekler, işlenmiş etler ve fast food, paketli ürünler, yapay tatlandırıcılar, meşrubatlar, yüksek yağlı yiyecekler bağışıklığı olumsuz etkileyen besinlerdir.” dedi.

“C VİTAMİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırdığını, o yüzden narencileyelerin (portakal, mandalina..) bağışıklığı güçlendiren besinlerden olduğuna dikkat çeken Özdemir,  “Kırmızı biberin C vitamini içeriği bağışıklığı güçlendirir. Brokoliyi pişirmeden çiğ tüketmek ve tüketmeden önce parçalara ayırmak daha fazla yarar sağlar. Sarımsak, zencefil, kurubaklagiller, zerdeçal, Omega-3, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar, yeşil çay, fermente ürünler ile probiyotikler bağışıklığı güçlendiren önemli besinlerdir. Ne kadar renkli ve çeşitli beslenirsek bağışıklığımız güçlü olır. ” diye konuştu.

“BAĞIŞIKLIĞIN EN İYİ ARKADAŞI UYKU”

Uzman Diyetisyen Selin İmran Özdemir, “C Vitamini, E Vitamini, A Vitamini, D Vitamini, folik asit, demir, selenyum ve çinko bağışıklığı destekleyen vitamin ve minerallerdir. Vitamin ve mineral kullanımında doktora danışmak gerekiyor. Egzersiz ve uykunun yeri de çok önemli. Egzersiz hücresel bağışıklığı güçlendirir. Kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıkların riskini azaltır. Stresi ve depresyon gibi durumları da azaltır. Uyku bağışıklığın en iyi arkadaşıdır. Ne kadar ve ne zaman uyuduğunuz önemli. Günde en az 6-7 saat uyumamız gerekir. Saat 23.00 ile 04.00 arasında uykuda olmalıyız. Çünkü melatonin hormonu o sırada salgılanıyor. Karanlıkta uyumalıyız. Işıkta uyursanız melatonin salgılanmaz. Stresle baş etme yöntemlerini de konuşmak gerek. Nefes egzersizleri etkili olabilir.” ifadelerini kullandı.

“KİMYASALLARDAN UZAK DURUN”

Plastik ve kimyasal kullanımının artığına da dikkat çeken Diyetisyen Özdemir, “Sağlığımız için dünyanın sağlığı için kimyasallardan ve plastiklerden uzak durmalıyız. Temizlikte lavanta, limon  ve biberiye yağı kullanılabilir. Bunlar size zarar vermez.” dedi. 


ARŞİV