O, Kadıköylü bir HERO*

Avrupa’da verilen H.E.R.O (kahraman) Hemşire Ödülü’nü kazanan ilk Türk olan İlknur Yayla, “Hemşirelik sadece iğne yapmak değil” dedi

10 Temmuz 2015 - 10:30
Gökçe UYGUN
Avrupa Ameliyathane Hemşireliği Birliği (EORNA) önderliğinde ve AnsellCares desteği ile düzenlenen 2015 Ansell Avrupa HERO Hemşire Hizmeti Ödülü sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ödüle, farklı ülkelerden beş hemşire değer görüldü. Onlardan biri, üstelik en yüksek oyu olarak birinciliğe hak kazanan kişi ise Kadıköy’den bir uzman hemşire; İlknur Yayla.
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü ve Acıbadem Sağlık Grubu Ameliyathaneler ve Merkezi Sterilizasyon Üniteleri Koordinatörü olan İlknur hemşireyi çalıştığı hastanede ziyaret ettik.

Bu ödüle Türkiye’den seçilen ilk ve tek aday sizsiniz, ilk kazanan da. Süreci anlatır mısınız?
Mayıs’ta Roma’da yapılan 7. EORNA Kongresi’nde, hocalarım, meslektaşlarım ve EORNA üyesi delegeler tarafından Türkiye’den tek aday olarak ben gösterildim.

H.E.R.O olmanın kriterleri neler?
Kendi mesleki eğitimi ve gelişimi için çalışmak, meslektaşlarının gelişimine katkı sağlamak, klinik araştırmalar yapmak, hasta güvenliğini ön planda tutmak. Özetle hemşireler için rol model olmak. HERO’nun kelime anlamı kahraman. Harflerin açılımı da Heal (iyileştirmek), Educate (eğitmek), Reach (ulaşmak) ve Overcome (başarmak). Bunların hepsinin harmanlanması gerek, sadece iyi hemşire olmak yetmiyor.

Kimlerle ve nasıl yarıştınız, kaç oy aldınız?
Bu yarışmayı duyurmak ve internetten yapılan oylamaya katılım sağlamak için Kadıköy’de, tek başıma, bir siyasi parti gibi seçim çalışması yürüttüm (gülüyor). Mahallemde kapı kapı gezip broşürlerimi bıraktım, yarışmayı anlattım, oy istedim. 28 AB ülkesinden 58 kişiyle yarıştım. Ben hariç hepsi AB vatandaşıydı.  

En çok oyu alan ilk 5 aday 2015 Ansell Avrupa HERO Hemşire Hizmeti Ödülü ile onurlandırıldı. Siz de onlardan biri oldunuz.
Toplam 140 bin oyun 102 binini ben aldım. Aslında birinciyim yani (gülümsüyor). Sadece Türkiye’den de değil, dünyanın pek çok yerinden, hayatına dokunduğum kişiler ve onların tanıdıkları bana oy verdiler.

Ödülü Kadıköy’ünüze getirdiniz. Kendinizi ‘kahraman hemşire’ hissediyor musunuz?
Çok mutluyum. Bu ödül, Türk hemşirelik tarihi açısından çok kıymetli. Bu ödülün, meslektaşlarıma da öncülük edeceğine inanıyorum.

Ödül kazananlar adına bazı kuruluşlara bağış yapıldı. Siz hangi kurumu seçtiniz?
Friends of African Nursing (Afrikalı Hemşirelerin Destekçileri). Öylesine seçmedim. Bu kurum, Afrika’da 10 ülkede hizmette. Bölgede, hemşireliğin gelişimi ve hasta güvenliğini sağlamak için çalışıyor. Bu kuruş beni etkiledi. Zira bence bir bölgeyi kalkındırmak için önce sağlıkçılar ve eğitimcilere yatırım yapılmalı.

Siz neden hemşire oldunuz? Sizce hemşirelik nedir?
İlkokuldan önce karar vermiştim. Hemşire olacağım diye yola çıktım. Oldum. Asla pişmanlık duymadım ve çok mutluyum. Halkın gözünde hemşire, elinde enjektör ile canlanır. Hemşirelik iğne yapmaktan ibaret değil. Bir bilim ve sanattır. Düşünün bir bebek doğduğunda yanındaki ilk kişi bir hemşiredir. Vefatta da, özellikle hastanedeyse yine son nefesinde yanında yine bir hemşire vardır. Doğumdan ölüme… Böyle başka bir meslek yok.  

İyi hemşire kimdir sizce?
21. yy hemşireliği artık çok farklı bir noktada. İyi bir hemşire dünyada olup bitenden kendini soyutlamamalı, yüzünü dünyaya çevirmeli. Anadilini çok iyi bilmek kaydıyla mutlaka en az bir yabancı dil öğrenmeli, bilim üretmeli. Hemşire aynı zamanda iyi bir eğitimci de olmalıdır ki hem hastaları hem kendinden sonra gelenleri eğitebilsin.

HEMŞİRLEİKTE 29 YIL
İlknur Yayla, 1987’de Zeynep Kamil Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun oldu. 1997’de Eskişehir Açıköğretim Fakültesi Hemşirelik Bölümü ön lisans programını, 2011’de de Erzurum Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde lisansını tamamladı. 2015’te Acıbadem Üniversitesi Cerrahi Hemşireliği Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayarak “Uzman Hemşire” unvanını aldı. 1987-1995 arasında Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 1995-2004 arasında MÜ Nörolojik Bilimler Enstitüsü’nde çalıştı. 2004-2007 arasında Acıbadem Kozyatağı Hastenesi Ameliyathane Sorumlu Hemşireliği görevini yaptı. 2007-2010 arasında Acıbadem Sağlık grubunda Ameliyathane Hizmetleri Müdürü olarak çalıştı. 2009’da Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü görevini ve 2010’da Acıbadem Sağlık Grubu’nda Ameliyathane ve Merkezi Sterilizasyon Üniteleri Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Aktif olarak ameliyathane hemşiresi olarak da çalışmaya devam ediyor. Hemşirelik hayatı boyunca 8 ulusal, 2 uluslararası yayına imza attı. Yayımlanmış bir mesleki kitabı bulunuyor.
*Hero, İngilizce “kahraman” anlamına geliyor
 

ARŞİV