MS Derneği, MS hastaları için çalışıyor

Türkiye MS Derneği de MS’li kişilerin hayata pozitif yaklaşmalarına yardımcı olmak, MS’li kişileri yakınlarını ve doktorları biraraya getirerek ve toplumda MS hastalığının bilinirliğini arttırmak...

21 Aralık 2010 - 13:16

Türkiye MS Derneği de MS’li kişilerin hayata pozitif yaklaşmalarına yardımcı olmak, MS’li kişileri yakınlarını ve doktorları biraraya getirerek ve toplumda MS hastalığının bilinirliğini arttırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.


Bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) hastalığı, özellikle kadınları tehdit eden bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 35 bin MS hastası bulunuyor. 1989 yılında İstanbul’daki hasta, hasta yakınları ve doktorlar tarafından kurulmuş kurulan Türkiye MS Derneği de MS’li kişilerin hayata pozitif yaklaşmalarına yardımcı olmak, MS’li kişileri yakınlarını ve doktorları biraraya getirerek fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak ve toplumda MS hastalığının bilinirliğini arttırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Faaliyetlerini Mecidiyeköy’deki merkezinde sürdüren merkezin Ankara’da da bir şubesi bulunuyor. MS hastalarına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla İstanbul Şişli’de bir Rehabilitasyon ve Rekreasyon Merkezi’ni 2011 yılında faaliyete geçirmeyi planlayan Merkezde, hastalar halen devam etmekte olan resim ve müzik derslerine ilave olarak, fizyoterapi, yoga, psikoterapi, satranç ve iş edindirme gibi farklı faaliyetlere katılabilecek.

MS NEDİR?

Bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS), sinirlerin üzerindeki Miyelin tabakasının hasar görmesi ve beyin ve omurilikte oluşabilecek küçük plakçıklar nedeniyle beyin ve organlar arasındaki iletişimin zayıflaması olarak tanımlanıyor.
Multipl Skleroz beynin konuşma, yürüme, görme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozuyor. Beyin ve omuriliğin birçok farklı alanını etkilemesi ve belirtilerin hafif ya da ağır ortaya çıkabileceği gibi aniden kaybolabilmesinden Multipl deniliyor, hastalığın beyin ve omuriliğin hasarlı alanlarında sklerozan plaklar, yani sertleşmiş dokular oluşturmasından dolayı da Skleroz adı veriliyor. MS bir akıl hastalığı değil, bulaşıcı olmadığı gibi henüz önlenebilir ya da tedavi edilebilir de değildir.

HASTALARIN YAŞADIĞI SORUNLAR

MS her bireyde farklı seyreden bir hastalıktır. Bu nedenle belirtiler de sonuçları da son derece değişken. Bunlar çift görme, el ve ayaklarda güçsüzlük, denge ve koordinasyon kaybı yarattığından günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi zorlaşıyor. Hastalık genelde kendisini ataklarla belli ediyor. Atak ise süresi 24 saati geçen güçsüzlük, denge kaybı, uyuşma gibi belirtilere deniliyor.

EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Hastalığın görünme oranı kadınlarda yüzde 60 civarı. Belirtiler genellikle 20-40 yaş arasında ortaya çıkıyor, dünyada 2 milyon, Türkiye’de 35 bin civarında MS hastası bulunuyor Sarı ve siyah ırkta oldukça nadir görülen MS, daha çok Kuzey Yarımküre’de ortaya çıkıyor.
Yukarıda belirtilen şikâyetlerle nörologa başvuran kişiye, nörolog uygun gördüğü teşhis ve tedavi yöntemlerini uyguluyor. Burada mühim olan bu tip belirtilerin olması halinde alternatif tedavilere yönelmeden öncelikle bir nöroloğa başvurulması. Tanı konması; genellikle beyin MR’ı çekilmesi, belden sıvı alınması ve bütün bu tetkiklerin klinik olarak desteklenmesiyle gerçekleşiyor.



 


ARŞİV