Maymun çiçeği virüsü 30 ülkeye yayıldı

Türkiye’de de görüldüğü iddiası bakanlık tarafından yalanlanan maymun çiçeği virüsü dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. 22’si Avrupa’da olmak üzere 30 ülkede 911 vaka tespit edildi

11 Haziran 2022 - 13:45

İki yıldan fazla süren Koronavirüs pandemisi sona ermeden dünya bir aydır yeni bir salgın telaşıyla karşı karşıya kaldı: Maymun çiçeği virüsü. 

İlk kez 6 Mayıs tarihinde İngiltere’de görüldü. Hastalığın endemik olduğu Nijerya’dan 4 Mayıs tarihinde İngiltere’ye dönen bir İngiliz vatandaşına yapılan testler iki gün sonra açıklandı. Açıklamada vakanın pozitif olduğu belirtildi.

VAKALARIN ÇOĞU AVRUPA'DA

Dünya Sağlık Örgütü, ilk vaka görüldükten bir ay sonra çoğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere 30 ülkede toplam 911’den fazla doğrulanmış vakaya rastlandığını bildirdi. Vakaların görüldüğü 30 ülkenin 22’si Avrupa kıtasında yer alan ülkeler.

Salgının başladığı İngiltere 270 vaka ile birinci sırada. İngiltere’yi 189 vaka ile İspanya, 143 vaka ile Portekiz, 80 vaka ile Kanada ve 66 vaka ile Almanya takip ediyor. 

İngiltere 22 Mayıs’ta Almanya ise 25 Mayıs’ta aşı aldığını duyururken, ABD de Stratejik Ulusal Stoğu’nda bulunan aşının bir kısmını serbest bırakma sürecinde olduğunu açıkladı. Belçika virüse yakalananların 21 gün süre ile kendilerini izole etmeleri gerektiğini açıklarken, çok sayıda ülke sınır ve liman kontrolleri başta olmak üzere çeşitli önlemler aldıklarını duyurdu.

TÜRKİYE’DE VAR MI?

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de 4 kişide virüse yakalandığı iddia edildi, ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu iddiayı yalanladı. Türkiye’de vakaya rastlanmadığını söyleyen Bakan Koca, “Medyada birtakım haberler çıkıyor görseller paylaşılıyor. Sonra testini yapıyoruz negatif çıkıyor” dedi. 

ÖLDÜRME ORANI YÜZDE 1

Koranavirüs gibi damlacık yolu ile değil de doğrudan temasla bulaştığı için yavaş daha yavaş ilerliyor. Bulaştığı her 100 kişiden birinin ölümüne neden oluyor. 

EN ÇOK GÖRÜLEN 5 SEMPTOM

Virüsün bulaştığı kişilerde en çok görülen belirtiler, yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem ve kas ağrısı. Ayrıca virüsü kapan kişilerde bir kaç gün sonra deri dökülmesi başlıyor. 

Virüs, 2003 yılında ABD’de 47 kişinin ölümüne neden olmuştu.

 


ARŞİV