Maymun çiçeği Türkiye’de: Farkındalık şart

Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Nasır Nesanır, Covid-19 pandemisiyle karşılaştırılabilir bir tehdit yaratmadığını belirttiği hastalık hakkında farkındalığın gerektiğini söyledi

04 Temmuz 2022 - 18:02

Afrika ülkeleri dışında 50’den fazla ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı giderek yayılıyor. Hastalığın ilk kez Türkiye'de de görüldüğü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. 30 Haziran tarihinde sosyal medya hesabından açıklama yapan Koca, “Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ilk vakanın tespit edilmesinin ardından Covid-19’a benzer bir süreç yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Nasır Nesanır, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi hızla yayılan bir hastalık olmadığını belirterek, “Son iki aydaki vaka artışına baktığımızda; hastalık, devam eden Covid-19 pandemisiyle karşılaştırılabilir bir tehdit düzeyine henüz ulaşmadı” dedi. Nesanır, TTB olarak salgının kontrol altına alınacağı konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik içinde” olduklarını, ancak maymun çiçeği hastalığı hakkında farkındalığın ve beklenmedik durumlara hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.

YAKIN TEMASTAN KAÇININ

Uzm. Dr. Nasır Nesanır, hastalığa neden olan maymun çiçeği virüsünün (Monkeypox) insandan insana bulaş açısından çok yaygın olmadığını, ancak çok yakın temas gerektirdiğini ifade ederek, “İnsandan insana bulaş mekanizması olarak; yaralar, kabuklar ve vücut sıvıları ile yakın temas, kontamine olmuş çarşaf gibi eşyalarla temas, uzun süre yüz yüze temas ve gebeden fetüse geçiş düşünülmektedir.” diye konuştu.

BELİRTİLER NELER?

Hastalığın kuluçka süresinin 4 ila 21 gün arasında değişebildiğini söyleyen Nasır Nesanır, daha sonrasındaysa ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme gibi semptomların yaşandığını aktardı ve şöyle devam etti: “Yüzde, el ve ayak tabanlarında daha sık olmak üzere bütün vücutta görülebilen içi sıvı dolu döküntüler, genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonra 1-4 gün içinde başlayıp 2-3 hafta boyunca devam edebilmekte. Döküntüler genelde ağrılıdır, ancak iyileşme sürecindeki döküntüler kaşıntılı olabilir.”

TTB’DEN BAKANLIĞA ÇAĞRI

Maymun çiçeği hastalığının halk sağlığı açısından öneminin hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Türk Tabipleri Birliği, 1 Temmuz günü yaptığı yazılı açıklamayla Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce şu önlemleri almaya çağırdı:

  • Maymun çiçeği hastalığı bildirimi zorunlu bir hastalık olarak listelenmeli.
  • Enfekte hastalar izole edilmeli.
  • Temaslı takibi ile olası yeni vakaların tespiti erken yapılmalı.
  • Uygun enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin uygulanması sağlanmalı.
  • Paniğe neden olmayacak biçimde sağlık çalışanları başta olmak üzere, toplumun geneline yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları planlanmalı ve yapılmalı.
  • Riskli ve temaslı kişilere yönelik bir aşı programı planlanmalı ve uygulanmalı.
  • Hastalar için ilaç temini gerçekleştirilmeli, maymun çiçeği hastalığı ve şüpheli maymun çiçeği hastalığının teşhis ve tedavisi tamamen ücretsiz yapılmalı.

VAKA SAYILARI ARTIYOR

1 Temmuz itibariyle dünya genelinde toplam 6 bin 106 doğrulanmış maymun çiçeği vakası bildirildi. Ülkeler arasında ilk sırada bin 235 vakayla Britanya gelirken, İspanya ve Almanya’da da vaka sayısı bini aştı. Bu ülkeleri, 498 vakayla Fransa, 402 vakayla Portekiz ve 395 vakayla ABD takip ediyor.


ARŞİV