Çölyak'a karşı pedal çevirecek

Türkiye’de yaşayan her 100 kişiden birinin muzdarip olduğu çölyak hastalığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir bisiklet turu yapılacak.

08 Mayıs 2015 - 09:03

Türkiye’de yaşayan her 100 kişiden birinin muzdarip olduğu çölyak hastalığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir bisiklet turu yapılacak. Sağlık Bakanlığı ve Çölyak derneklerince yürütülecek programda, aktivist Hakan Pezorlu, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde bisiklet ile Ankara’dan yola çıkacak. 36 gün boyunca 14 şehri ziyaret edecek olan Pezorlu, bu duraklarda köylere uğrayarak, “Dikkat Gluten!” rozetlerini dağıtacak. 2 bin km. sürecek maratonda halkı bilinçlendirme seminerleri gerçekleştirilecek, temsili bisiklet sürüşleri yapılacak. Nustil-Schaer ve Kadıköylü Bisiklet Gezgini firmalarınca desteklenen tur, 13 Haziran’da İstanbul’da son erecek. Bitiş günü Göztepe Özgürlük Parkı’nda, Kadıköy Belediyesi ve çölyak dernekleri işbirliğinde bir etkinlik düzenlenecek.

 
HER 100 KİŞİDEN BİRİ…
Çölyak, hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığı.  Hastalığın tedavisi ise ömür boyu glutensiz diyet yapmak. Tedavi edilmediği takdirde kısırlık, osteoporoz, bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Araştırmalara göre Türkiye’de her 100 kişiden 1’i çölyak. Ancak teşhis oranlarına bakıldığında Türkiye’deki çölyak hastalarının %96’sı çölyak olduğunu bilmiyor.
Gluten duyarlılığı ise glutenli besinler aldıklarında aynı çölyak hastalığına benzeyen belirtileri olan, ancak kanında çölyak hastalığına özgü antikorlar bulunmayan ve ince bağırsak dokusunda hasar gözlenmeyen bir rahatsızlık. Bunun tedavisi de yine glutensiz diyet yapmak. Türkiye’de her 100 kişiden 25’inde ise gluten duyarlılığı bulunuyor. Fakat birçok kişi bu rahatsızlığından haberdar değil. Bu kişilere ya tanı henüz konulamamış ya da yanlış teşhis ile hayatlarına devam ediyorlar.

ARŞİV