Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç dönemi bitiyor

SGK, “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” uygulamasının 31 Mayıs 2022 tarihinde sona ereceğini duyurdu. Kronik hastalar, 1 Haziran tarihinden itibaren reçete ile ilaç alabilecek

20 Nisan 2022 - 15:20

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan duyuruya göre, “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini” uygulaması 31 Mayıs 2022 tarihinde sona eriyor. 

SGK’DAN AÇIKLAMA

SGK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle vatandaşlarımızın sağlık hizmetine erişiminde aksamaya neden olunmaması ve olası bulaş riskinin azaltılması amacıyla kurumumuz tarafından sağlık raporlarının süresine ve bu raporlara istinaden reçetesiz temin edilecek ilaçlara ilişkin kurumumuz internet sitesinde yayımlanan 18.03.2020 tarihli duyuru ile bilgilendirme yapılmış ve bu kapsamda 01.01.2020 tarihi itibarı ile sonlanmış veya bu tarihten sonra sonlanacak olan kronik hastalık raporlarının süresi uzatılarak vatandaşlarımızın doğrudan eczanelerden ilaç temini yapması sağlanmıştır. Kurumumuz internet sitesinde yayımlanan 29.11.2021 ve 21.01.2022 tarihli duyurularda yer alan ilaç grupları dışında bulunan tüm ilaçların rapor süreleri 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmakla birlikte 01.06.2022 tarihi itibariyle tüm ilaçlar Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine uygun olarak düzenlenen hekim reçetesi karşılığında kurumumuzla sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecektir.”

ECZACILAR BİRLİĞİ ENDİŞELİ

Türk Eczacıları Birliği ve tüm eczacı odaları ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, hastaların ilaca erişemeyeceğinden endişe duyulduğu ifade edildi. 

Ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçlar için, ilaç firmalarından belirli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanmasını istemektedir. İlaç firmaları da bu iskonto oranlarını uygulayarak işlem yapmaktadır. Ancak son dönemde bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıkmaktadır. Defalarca gündeme getirmemize rağmen sorun çözüme kavuşmamıştır ve artarak devam etmektedir. Kronik hastalıklarda kullanılan çok sayıda ilaçta dahi kamu kurum iskontosu yapmayan bazı ilaç firmaları, şimdi de hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarında halk sağlığını tehdit eden bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan etmişlerdir. Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık 1000 TL’yi bulacak fiyat farkları çıkacaktır. Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir.”

“HASTALARLA KARŞI KARŞIYA…”

Hastaların ilaca erişiminde yaşanacak olan sıkıntılara dikkat çekilen açıklamada, “İnsan sağlığını her türlü koşuldan üstün tutan bir mesleğin temsilcileri olarak, halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetini sürdürülemez hale getiren bu sorunun devamı halinde, hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Konunun tarafları SGK ile ilaç firmaları olmasına rağmen, yaşanan sorun eczacılar ile hastaları karşı karşıya getirmektedir. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir. Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları olarak konunun takipçisi olacağımızı ve bu durumun sorumlularına karşı sessiz kalmayacağımızı ilan ediyoruz.” İfadelerine yer verildi. 

 


ARŞİV