Kedilerde Covid- 19

Birçok hayvanda görülen korona virüsü, kedilerde mutasyona uğrayıp FIP denilen öldürücü bir hastalığa dönüşebiliyor. Kadıköy Belediyesi’nde Veteriner Hekim olarak görev yapan Eda Dilek, FIB hastalığının insana geçtiğine dair tıbbi bir bulgu olmadığını söyledi.

13 Nisan 2021 - 13:46

Feline infectious peritonitis (FIP), evcil kediler ve tüm evcil kedi familyasında görülebilen önemli bir hastalık. Dünya çapında yaygın olan bu hastalık tüm yaşlardaki kedileri etkilese de daha çok 2 yaşın altındaki kedilerde görülüyor. Ülkemizde çok yaygın olan bu hastalık, ölümcül olabiliyor. Kandan bakılan test araştırmaları gösteriyor ki, birçok kedi yaşamları boyunca (evde tek yaşayan kedilerde %50, birden fazla kediyle yaşayan kedilerde %80-90 oranında) Feline korona virüs ile enfekte oluyor. Buna ek olarak FIP görülme olasılığı daha düşük. Korona virüsünden etkilenen kedilerin sadece %1’inde FIP görülüyor.

Kadıköy Belediyesi’nde Veteriner Hekim olarak görev yapan Eda Dilek, hastalıkla ilgili henüz kesin bir tedavi yönteminin bulunmadığını söyledi.

SOKAKTA GEZDİRİRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Veteriner Hekim Eda Dilek, FIP hakkında şu bilgileri verdi: “Kedilerde görülen korona virüsü, pek çok sokak hayvanının %80 – %90 oranında taşıyıcı olduğu bir hastalıktır. FIP ise korona taşıyıcısı olan kedinin immun sisteminin baskılanmasından ötürü, (kedilerde immun sisteminin baskılanması stres altında olma, operasyon sonrası gibi durumlarda görülür) virüsün mutasyona uğrayıp kedilerin vücudunda FIP denilen öldürücü bir hastalığa dönüşmesi ile gerçekleşir. FIP hastalığının diğer hayvanlara ve insanlara geçtiği konusunda hiçbir tıbbi bulgu yoktur.”

Korona virüsün sadece kedilerde değil köpek, sığır, deve, yarasa gibi hayvanlarda da görüldüğünü belirten Dilek, “Sokak hayvanlarının belli bir bölümü taşıyıcı olduğu için mama, su kabı, kum kabı gibi şeylerin ortak kullanımına dikkat edilmesi, evcil hayvanlar için iyi olacaktır” diyor. 

FIB’İN BELİRTİLERİ

Veteriner Hekim Eda Dilek, kedilerdeki FIP hastalığının genel belirtilerini ise şöyle sıralıyor; “İştahsızlık ve kilo kaybı, ateş, halsizlik ve durgunluk, karın boşluğunun şişmesi, görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi, solunum sorunları, denge sorunları gibi belirtiler bilinen semptomlar arasında yer alıyor. Hastalıkla ilgili henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor fakat semptomları geriletmeye yönelik destek tedaviler uygulanabiliyor.”


ARŞİV