Kadınlara ücretsiz kanser testi

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kadıköy Belediyesi arasında yapılan bir anlaşma ile artık Kadıköy’de yaşayan kadınlar HPV DNA testini belediyenin üç sağlık merkezinde ücretsiz yaptırabiliyor

05 Mayıs 2016 - 14:24
Gökçe UYGUN
Sık görülen sağlık sorunlarından biri olan serviks (rahim ağzı) kanserinin erken teşhisinde Kadıköylü kadınlara müjdeli bir haber geldi; Kadıköy’ün kadınları artık bu kanseri önceden belirleyebilen ve özel sağlık kurumlarında yüksek fiyatlarda yapılan tarama testini Kadıköy Belediyesi’nin sağlık merkezilerinde ücretsiz yaptırabilecek.
Kadıköy Toplum Sağlığı Merkezi’nde görüştüğümüz İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Uzman Dr. Soner Sabırlı, bu testin önemi ve kanser vakalarıyla ilgili Gazete Kadıköy’e bilgi verdi. Günümüzde yaygın bir hastalık olan kansere karşı elimizde ‘kanserden korunma yöntemleri’ ve ‘erken teşhis’ olmak üzere iki büyük silah olduğunu söyleyen Sabırlı, “Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kanser görülme sıklığında bir artış var. Ama bu umutsuzluğa kapılmamızı gerektirecek bir durum değil. Çünkü bu kanserlerin üçte birini tamamen önlemek mümkün. Kanser, önlenebilir ve erken teşhis edilebilir bir hastalıktır. Ve erken teşhis de hayat kurtarır” dedi. Dengeli beslenme, tütün kullanımından kaçınmak, hareketli yaşam tarzı gibi korunma yöntemlerinin gerekliliğine dikkat çeken Sabırlı, “Diğer önemli nokta da erken teşhis. Çünkü şu anki kanser vakalarının üçte biri önlenebilir konumda. Diğer üçte birinde de erken tanı sağlanabiliyor. Yüzde 100’e varan başarılı tedavilerle, hasta kaybı olmadan bu hastalık atlatılabiliyor” diye konuştu.

“KADINLAR MUTLAKA YAPTIRMALI”
Soner Sabırlı, kanser türleri içinde meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinin çok daha önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünya Sağlık Örgüt bu üç kanser türünün mutlaka tarama programına alınmasını tavsiye ediyor. Bizim Sağlık Bakanlığı’nın taramaları da bu türlere yönelik yapılıyor” bilgisini verdi. Dr. Sabırlı, bir kadının hayatı boyunca yaptırması gereken kanser taramalarını şöyle sıraladı;

* 20 yaşına gelen genç bir kadın, mutlaka ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı. Çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü.
* 30 ve 65 yaş arasındaki kadınlar da her beş yılda bir rahim ağzı kanseri testi yaptırmalı. HPV DNA testi de burada devreye giriyor. Eskiden bu taramada pap smear testi yöntemi kullanılıyordu (ki hala kullanılıyor). Ancak HPV DNA daha yeni ve etkin bir tarama yöntemi. Smear testinin yılda bir yapılması tavsiye edilirken, HPV DNA testini beş yılda bir yaptırmak yeterli. Yine smear’de yanlış sonuç ihtimali vardı ancak HPV DNA’da böyle bir risk yok.
* 40 ile 69 yaş arasındaki kadınlar her iki yılda bir mamografi çektirmeli.
* 50 yaşına gelen kadınlar (ve erkekler) her bir yılda bir kalın bağırsak kanseri testi yaptırmalı.

ARTIK KADIKÖY’DE DE YAPILIYOR
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Uzman Dr. Soner Sabırlı, dünyada başka ülkelerde de kullanılan HPV DNA testinin İstanbul’daki 4 bin aile hekimliği biriminde ücretsiz yapıldığını anımsatarak, “Bu hizmeti yaygınlaştırmak amacıyla ilçe belediyeleriyle işbirliği içindeyiz. Kadıköy de bunlardan biri oldu. Kadıköylü kadınlar çok şanslılar. Zaten aile sağlığı merkezlerinde bu testi ücretsiz yaptırabiliyorlardı. Şimdi buna ek olarak Kadıköy Belediyesi’nin sağlık birimlerinde de yine ücretsiz olarak yaptırabilirler” dedi. Soner Sabırlı, Kadıköylü kadınlara da şu çağrıyı yaptı; “Benim bir şikâyetim yok, neden bu testi yaptırayım diye düşünmesinler. Zaten bir sorun olmadan yaptırmak lazım ki başlarına üzücü şeyler gelmesin. Hiç acı vermeyen, zor olmayan, kısa bir işlem. Kadıköylü kadınların kendi sağlıklarına değer vererek, 10 dakikalarını bu işleme ayırmalarını bekliyoruz.”

HPV NEDİR?
Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin HPV (Human Popilloma Virüs) adı verilen bir virüsün enfeksiyonu nedeniyle geliştiği, bu etkenin vücuda yerleştikten 5-6 yıl sonra rahim ağzında hücresel bozukluklara neden olduğu, enfekte olan kişilerin bir kısmında 10 yıl içerisinde kansere yol açabileceği uzmanlarca tespit edilmiş.

HPV TESTİNİN SMEAR’DEN FARKI
Klasik smear testi ile kıyaslandığında HPV-DNA testlerinde kanseri erken dönemde (hatta henüz gelişme aşamasındayken) tespit etme oranı daha yüksek. Bu yöntemde DNA teknolojisi kullanılıyor. Kişilerden alınan örneklerden HPV’nin olup olmadığı, varsa hangi genotipe ait olduğu tespit ediliyor. HPV yönünden pozitif olan kişilerde aynı örnek üzerinde refleks smear da çalışılıyor. Sonuç 10 gün içerisinde kişiye bildiriliyor. Testin yüksek duyarlılığı, negatif kişilerin beş yılda bir kez taramaya devam etmesi yeterli olup pozitif kişiler ise enfekte oldukları HPV alt tipi ve smear sonuçlarına göre ilgili uzmanlara yönlendiriliyor yahut yıllık olarak tarama takibine devam ediliyor.

13 BİN KADINA KANSER TESTİ YAPILDI
Kadın sağlığına özel önem veren Kadıköy Belediyesi'nin sağlık merkezlerinde kadın kanserleriyle ilgili meme ve rahim ağzı kanseri alanında çalışmalar yapılıyor. Bugüne dek belediyenin sağlık merkezlerinde toplam 13 bin kadına smear testi hizmeti ücretsiz olarak sunuldu. HPV-DNA testi, Kuyubaşı’ndaki Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği, Dumlupınar’daki Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi ve Yeldeğirmeni’ndeki Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği olmak üzere üç merkezde ücretsiz olarak yapılmaya başlandı.
Etiketler; HPV testi

ARŞİV