"Kadınlar daha fazla risk altında"

Kadınların haşimato hastalığına yakalanma riskinin erkeklerden sekiz kat fazla olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başak Satar, “Haşimato hastalarında yüksek kolesterol düzeyleri sık görülür. Bu durum kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir. İlerlemiş vakalarda karın, akciğer ve kalp zarında sıvı birikimi de gözlenebilir” dedi

11 Mayıs 2023 - 16:03

Haşimato hastalığının ciddi bir otoimmün bozukluğu olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başak Satar, “Haşimato hastalığı, bazı risk gruplarında daha sık görülmektedir. Bu gruplar arasında sigara içenler, hamileler, ailede haşimato öyküsü olanlar ve Tip 1 diyabet, Vitiligo, Romatoid Artrit, Pernisiyöz Anemi, Lupus, Çölyak Hastalığı, Addison Hastalığı ve hepatit gibi otoimmün rahatsızlıkları olanlar yer almaktadır” dedi.

HAŞİMATO HASTALIĞI NEDİR?

Satar, Haşimato hastalığını şöyle tanımladı: “Haşimato hastalığı bağışıklık sistemi ve aynı zamanda endokrin sistem hastalığı olarak karşımıza çıkar. Bu hastalıkta, anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikorları yüksek oranda üretilerek tiroid bezi hücrelerine zarar verir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak hücreleri tahrip eder ve iltihaplı hücreler birikir. Bu durum da tiroid hormon üretiminde azalmalara neden olur. Tiroid bezi küçülür ve hormon üretimi yetersiz kalır. Tiroid hormonlarının seviyesi düşük veya yüksek olduğunda bir dizi sağlık sorunu ortaya çıkabilir.” 

“KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA NEDEN OLABİLİR”

Haşimato hastalarında yüksek kolesterol düzeylerinin de sıkça görüldüğünü söyleyen Satar, bu durumun kalp ve damar hastalıklarına neden olabileceğini vurguladı. Satar “İlerlemiş vakalarda karın, akciğer ve kalp zarında sıvı birikimi de gözlenebilir” dedi.

“KADINLARDA 8 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR”

Kadınların erkeklere göre yaklaşık sekiz kat daha fazla risk altında söyleyen Satar, “Haşimato hastalığı her yaşta görülebilen bir hastalıktır ama özellikle, genç ve orta yaş grubunda daha yaygındır. Özellikle tekrarlayan düşük ve ölü doğum yaşayan kadınlar, yüksek prolaktin seviyesine sahip olanlar, yüksek kolesterolü olanlar ve açıklanamayan kansızlığa sahip olanların, haşimato hastalığına yakalanma olasılıklarını kontrol etmek için, doktorlarına başvurmaları önerilmektedir.” şeklinde konuştu.

DÜZENLİ EGZERSİZ, DENGELİ DİYET

Haşimato hastalığının kontrol altına alınmasında düzenli egzersiz yapılmasının ve dengeli bir diyet uygulanmasının büyük önem taşıdığını belirten Satar, “Haşimato hastalığının tedavisi genellikle ilaçlarla yapılır. Kan testleri sonucunda, hormon değerleri normal çıkan hastaların takip altında tutulması önerilir. Haşimoto tiroiditinde, buğday ve buğday ürünlerinde bulunan, gluten proteini tüketimi arasında ilişki vardır. Gluten proteini, bağırsak yüzeyinde inflamasyonu tetikler ve bu da vücuttaki inflamasyonu artırır.” dedi.

HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ?

Glütensiz beslenme uygulayan hastalarda Haşimato semptomlarının azaldığını, kilo kontrolünün kolaylaştığını ve bağırsak mikrobiyatasının iyileştiğinin altını çizen Satar, Haşimato hastalarının beslenmeleri ile ilgili şunları söyledi: “Glütensiz beslenmede uzak durulması gereken besinler arasında buğday ve buğday ürünleri, arpa, çavdar, irmik, nişasta, yulaf, paketli gıdalar, hazır soslar, unlu mamuller, makarna, şehriye çeşitleri gibi ürünler geliyor. Hastalar glutensiz beslenme sürecinde karabuğday, karabuğday ekmeği, sebzeler, meyveler, basmati pirinç, kinoa ve sorgum unu gibi gıdaları ise serbest olarak tüketebilirler.”

 

ARŞİV