Kadıköy'ün sağlığı belediyeye emanet!

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü,birçok projelerle Kadıköy halkının fiziki ve ruhsal açıdan sağlıklı olması ve öyle kalması için çalışıyor.

26 Mart 2014 - 09:08

Kadıköylülere nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmak için çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, sunduğu kaliteli hizmet ile ilçedeki özel sağlık kurumlarıyla adeta yarışır hale geldi. İlçe genelindeki birçok poliklinik, sağlık merkezleri,sosyal yaşam evi ve birçok projelerle Kadıköy halkının fiziki ve ruhsal açıdan sağlıklı olması ve öyle kalması için çalışan belediyenin sağlık hizmetlerinde öncelikli hedef kitlesi; çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılar ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlardan oluşuyor. Merkez hizmetlerinde 14, sağlık hizmetlerinde 164 ve yuva hizmetlerinde 49 personel ile görev yapan Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmalarını şöyle özetlemek mümkün;

-Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği: Kuyubaşı’nda hizmet veren polikliniğe, son 1 yılda 12 branşta 30 bin 378 hasta geldi, 7 branşta da 3 bin 251 işlem yapıldı. Bu sağlık merkezinde hastalara sağlık hizmetlerinin yanı sıra ilkyardım, diyabet, gebelik gibi çeşitli konularda seminerler düzenleniyor.

-Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği: 1997’de Dumlupınar’da faaliyete başlayan poliklinik, geçtiğimiz günlerde Rasimpaşa’ya taşınarak isim değiştirdi. Bu poliklinikten sadece geçen yıl 16 bin 917 hasta yararlandı.

-Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi : Kadıköylü kadınlara ücretsiz olarak kadın sağlığı hizmeti sunan merkeze 27 Eylül 2011-13 Mart 2014 arasında toplam 17 bin 803 hasta başvurdu. Bu kişilere 48 bin 956 işlem yapıldı. 

-Çocuk Ağız Diş ve Sağlığı Polikliniği: 7 yıldır Kadıköylü çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti sunan bu merkezde, bugüne dek 196 bin 95 hastaya, 544 bin 97 tedavi işlemi yapıldı. Poliklinikte bulunan ve engellilerin diş ameliyatlarının yapılmasını olanak sunan ameliyathane ise İstanbul un birçok ilçesinin yanı sıra diğer kentlerden de gelen çok sayıda engellinin dişleri tedavi edildi.

-Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi: Toplum ruh sağlığını iyileştirmek, çocuğun duygusal ve zihinsel gelişimini takip etmek , ruhsal ve zihinsel bozuklukları erken dönemde tespit etmek,aileye danışmanlık vermek, okul danışmanlıkları yapmak amacıyla hizmet veren merkez, 2011’de Rasimpaşa’da açıldı. Mart ayında Göztepe’ye taşınan merkezde, 2011 yılından 2014 Mart ayına kadar 2 bin 679 çocuk bireysel danışmanlık seanslarından 23 bin 146 kez yararlandı. 

-Sosyal Yaşam Evi: ‘Kadıköy’de yaş almak ayrıcalıktır’ sözünü haklı çıkarak bu merkez 2013’te faaliyete geçti. 65 yaş üstündeki nüfusun boş vakitlerini değerlendirmesi için tasarlanan merkezden, çoğu aktif çalışma hayatını bırakmış veya emekli olmuş Kadıköylüler yararlanıyor. 604 kişinin üye olduğu evde biraya gelen Kadıköylüler, kimi zaman sağlık semineri dinliyor, kimi zaman hobi bahçesinde vakit geçiriyor, kimi zaman saçlarını kestiriyorlar. Bu ve daha pek çok hizmetin verildiği merkezdeki bu hizmetlerden bugüne dek 981 kişi yararlandı.

-Hasta nakil ambulansı ve yerinde-evde sağlık hizmeti: Kadıköy’de ikamet eden immobil (yatağa bağımlı) hastalar ile 65 yaş üstü vatandaşlara 2 adet Yerinde Sağlık Aracı ile evlerinde hizmet veriliyor. Ayrıca nakilleri sağlanan hastaların takiplerini sağlanıp, taşınma işlemi gerekmeksizin giderebilecek küçük girişimsel hemşirelik hizmetleri de sunuluyor. 2013-2014 rakamlarına göre bu hizmet 6 bin 88 hastaya sunuldu.

-Çocuk yuvaları: Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve Mevhibe İnönü çocuk yuvalarında, temel çocuk yuvası hizmetlerinin yanı sıra ailenin veya öğretmenin ihtiyaç duyması durumunda öğrencilere psikolojik danışmanlık, çocukların büyüme ve gelişmelerinin takibi, sağlık taramaları gibi hizmetler de veriliyor. Yuvalarda her yıl ortalama 350 çocuk eğitim hizmeti alıyor.

-Parkta Sağlık Şenlikleri: Her yıl düzenlenen bu ücretsiz şenlikler sayesinde Kadıköylüler hafta sonu sabah parklarda spor yaparken sağlık birimlerini yakından tanıma şansı yakalıyor. Kolestrol, vücut yağ analizi, ağız diş sağlığı, şeker ve tansiyon kontrollerinin yapıldığı bu şenliklerden 2011 yılında 2102, 2012 yılında 2 bin 406 ve geçen yıl da 1852 kişiye ulaşıldı.

ARŞİV