Kadıköy'de Hepatit Günü etkinliği

Dünya Hepatit Günü nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı’nda 28 Temmuz Pazar günü düzenlenecek etkinliğe herkes davetli!

25 Temmuz 2013 - 12:08

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (World Healty Organization), Dünya Hepatit Birliği (DHB-World Hepatitis Alliance), Türk Karaciğer Vakfı (TKV) ile Hepatitle Yaşam Hasta ve Hasta Yakınları Toplumsal Bilgilendirme, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Hep Yaşam) ortaklaşa olarak 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Kadıköy’de etkinlik düzenliyor.
1960’lı yıllarda hepatit B virüsünün (HBV) keşfi ve daha sonra HBV aşısının geliştirilmesi çalışmaları ile 1976 yılı tıp alanında Nobel ödülünü kazanan Prof. Blumberg’in (Baruch Samuel Blumberg) 2011 yılında ölümünden sonra, doğum günü olan 28 Temmuz tarihi, Dünya Hepatit Günü olarak belirlendi ve bütün ülkelerde her yıl DHB ve Dünya Sağlık Örgütü (“World Health Organization”) tarafından belirlenen etkinliklerle kutlanıyor. 
TKV, Hep Yaşam Derneği ve viral hepatitle ilgili diğer ulusal sivil toplum örgütleri olan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) ile Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) üyeleri, bu yıl 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde saat 11.30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanıyor. Viral hepatitlerin (özellikle hepatit B ve hepatit C) önemine dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak için düzenlenen etkinlik, Kadıköy Meydanı’nda saat 11.00’de başlayacak. Etkinlik kapsamında, bando gösterisi yapılacak, halka hepatit hakkında bilgi broşürleri dağıtılacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ca Hepatitle Yaşam Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda, Kadıköy Atatürk Anıtına çiçek koyacaklar.
Saat 12.00’de Meydan’da Guinness Dünya Rekoru etkinliği başlayacak. Bu etkinlikte katılımcılar belirlenmiş bir alanda, bir başkan eşliğinde sıra ile üç maymun hareketini yapacaklar. Katılımcılara her hareketleri için 10 saniyelik süre tanınacak. Her hareket 12 kez tekrarlanacak. Bunda amaç, Dünyada her 12 kişiden 1'inin hepatitle karşılaşması nedeniyle 12 sayısına dikkat çekmek. 

VİRAL HEPATİT İLE İLGİLİ TIBBİ GERÇEKLER
1)  Dünyada 350 milyon hepatit B, 150 milyon da hepatit C hastası olmak üzere 500 milyon kişi kronik hepatitli. Bu kişiler çoğu enfeksiyonlu veya hasta olduğunu bilmiyor ve en önemli bulaş kaynağıdırlar. Ayrıca yaşamları boyunca karaciğer sirozu ve/veya karaciğer kanseri hastası olma riski altındalar. Yılda yaklaşık 1 milyon kişi hepatit B veya hepatit C’ye bağlı hastalıklardan ölüyor.
 
2)  Türkiye’de 3 milyon kişi hepatit B ve yaklaşık 750 bin kişi hepatit C hastası. Ülkemizde hepatit B (+ Delta hepatiti) ve hepatit C, karaciğer sirozu ve kanserin en sık sebebi. Karaciğer nakli yapılan her üç hastanın ikisinde sebep hepatit B veya hepatit C. Hepatit B sayısal olarak ve sonuçları bakımından daha büyük bir sorun. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri hastalarında sebep olarak hepatit B ve hepatit C sıklığı sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 25 civarında.
 
3)  Son 20 yıl içinde büyük güvenli hepatit B aşıları ile yapılan başarılı aşılama programı (bütün yenidoğanlar, ilk ve orta öğrenim çağındaki çocuklar ve risk gruplarının aşılanması) sayesinde hepatit B (+ Delta) infeksiyonu sıklığı ve sebep olduğu hastalıklar azaldı. Ülkemizde hedef kitlenin yaklaşık yüzde 90’ını kapsayan hepatit B aşılaması sonucu 20-30 yaş grununda hepatit B sıklığı (yüzde 2.7) , 40-50 yaş grubuna (yüzde 5.3) göre yaklaşık yüzde 50 daha az.   
 
4)  Hepatit C için aşı geliştirilmesi çalışmalarında henüz bir başarı sağlanamadı. Kan merkezleri ve hastanelerde yapılan taramalarla hepatit C bulaşı büyük oranda önlendı. Mevcut hastaların başarılı tedavisi ile bulaş kaynakları da azalıyor. Son yıllarda yeni ve etkili ilaçların devreye girmesi ile hepatit C’de kalıcı tedavi (kür) oranları yüzde 70-80’e ulaştı. Erken dönemde ve hastalık daha ilerlememiş iken tedavi daha etkili. Önümüzdeki yıllarda daha da etkili ve yan etkisi az ilaçlar bekleniyor.
 
5)  Bütün dünyada hepatit B ve hepatit C tedavisi belirli kriterlere göre ve iyi tanımlanmış tedavi rejimleri ile yapılıyor. Özellikle hepatit C tedavisi görece pahalı ve sosyal güvenlik kurumu bazı kısıtlamalar getiriyor. Bu kısıtlamalar çoğu kez bilimsel veriler ile çelişiyor ve ve tedavi edilmesi gereken birçok hastanın ilaçlara ulaşmasını engelliyor.
 
6)  Hepatit B’de tedavi edilmesi gereken hastalarda ilaçlarla ilgili kısıtlamalar kaldırılmalı. Yapılan çalışmalar pahalı olduğu için kullanımları kısıtlanan ilaçlarla tedavinin maliyet-yarar yönünden daha iyi konumda olduğu ve tercih edilmeleri gerektiğini gösteriyor.
 
7)  Hepatit C için ABD ve batı Avrupa ülkelerinde (Fransa, Almanya vb.) daha çok hastada erken tanı ve etkili ilaçlarla tedavi uygulamaları gündemde. Böylece hasta havuzu küçültülerek bulaş yolları önlenmiş olacak. Amaç 2025’lerde hepatit C’nin marjinal bir hastalık haline gelmesini sağlamak. Bunun için belirlenen hedef kitlelerde hepatit C taraması öneriliyor. Örneğin Amerika’da “baby boomers” denilen 2. Dünya savaşı sonrası 1945-1965 arasında doğanların mevcut hepatit C hastalarının üçte ikisini teşkil ettiği ve mutlaka hepatit C taraması yaptırmaları konusunda uyarılmaları gibi…
 
8)  Ülkemizde ise etkili hepatit C taramaları 1995 yılından itibaren yaygın olarak yapıldığından, 1995 yılı ve öncesi ameliyat geçiren, kan ve kan ürünleri transfüzyonu yapılanlar mutlaka hepatit C taramasından geçirilmelidir. Bu erken tanı ve etkili tedaviyi sağlayabilir.
 
9)  Diğer viral hepatitler olan hepatit A ve hepatit E ise kronik infeksiyon yapmaz, yani siroz ve kansere sebep olmazlar. Ancak seyrek olarak (bin hastada bir kişi) akut karaciğer yetersizliği ve ölüme yol açabilirler. Ülkemizde hepatit A çok sıktır ve çocukluk çağında geçirilir. Erişkinlerin yüzde 90’ı hepatit A geçirmiştir ve antikor pozitiftir, yani bağışıktırlar. Çocukluk çağında veya hepatit A geçirmemiş erişkinlerde hepatit A aşısı önerilmektedir. Etkili bir aşıdır. 

ARŞİV