KADIKÖY'DE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Kadıköy Belediyesinin Yeldeğirmeni’nde açtığı Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Polikliniği, hastalardan ne para istiyor ne de sigorta şartı koşuyor. Poliklinik, Kadıköylülere gönüllü hizmet veriyor.

13 Kasım 2014 - 14:59
  Aysel KILIÇ

Sağlığın paralı olduğu bir ülkede parasız bir hizmetin olabileceği çoğumuzun aklına bile gelmez. Hastaneye gitmemiz için cebimizde ya para olması ya da sosyal güvenceli olmamız gerekiyor. Ancak Kadıköy Belediyesi’nin bu şartları koşmayan sağlık merkezleri var.  Yeldeğirmeni’nde halka kapılarını açan sağlık merkezi de ne para istiyor ne de sigorta şartı koşuyor. Kadıköy Belediyesi bünyesinde açılan Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği, ücretsiz hizmet veriyor. Poliklinikte; dahiliye, kadın hastalıkları ve doğum, ağız ve diş sağlığı, çocuk hastalıkları, 0-6 yaş grubu için psikolojik danışmanlık bölümleri var. Ayrıca, tansiyon, kan şekeri, kolesterol, enjeksiyon ve pansuman gibi hemşirelik hizmetleri veriliyor. Sağlık Polikliniği’nde; 4 hekim, 1 psikolog ve 2 hemşire çalışıyor.  Poliklinik çalışanları aynı zamanda polikliniğe gelen yaşlı hastalarını evlerine yaptıkları ziyaretlerle de takip ediyor, sağlık kontrollerini yapıyor. Ayrıca gebelikleri süresince poliklinikte takip edilip doğum yapan annelerin ve bebeklerin sağlık kontrollerini yapan sağlık ekibi, ev ziyaretlerinde bebeğin bakımı konusunda aileyi bilgilendiriyor, ailelerin diğer fertlerinin de şikâyetlerini dinliyor ve onları gerekli sağlık birimlerine yönlendiriyor.

Yeldeğirmeni, diğer adıyla, Rasimpaşa Mahallesi’nde hizmet veren Poliklinik, Karakolhane Caddesi’nde 39 numarada. Poliklinik’in bu semtte açılmasının öyküsüyse ‘kentsel dönüşüm’e dayanıyor.  Daha önce Fikirtepe Dumlupınar’da bulunan Poliklinik,  buranın kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılmasının ardından yeni yerine taşınmış.

“FİKİRTEPELİLER BİZİ UNUTMADI”
Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Polikliniği sorumlu hekimi Dr. Deniz Özkan,  kentsel dönüşümün başlangıcından önce  Fikirtepe’nin Güneydoğu’dan göç eden yoksul ailelerin yoğunlukta olduğu bir yer olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “O insanlara destek olmak için elimizden geleni yaptık. Sadece hekimlik yapmadık, manevi olarak da onları yalnız bırakmadık.” Özkan, Fikirtepe’yi  ve oradan ayrılışlarını ise şöyle ifade ediyor: “Orada hizmet verdiğimiz için çok mutluyduk. Özellikle evlerinden çıkmayan kadınlara ulaşmak için evlere gittik ve onlara bir dizi eğitim verdik.  Bir adım ötelerinde olduğu halde Kadıköy’ü bilmeyen kadınlar vardı. Biz o kadınları evlerinden çıkardık, sosyal hayatla buluşturduk. Çocuklarının sağlık kontrollerini yaptık, çocuklara ve gençlere de sağlık konusunda eğitici seminerler verdik. Ancak kentsel dönüşüm nedeniyle  mahalle boşaltılınca biz de oradan ayrılarak yeni yerimizde hizmete başladık. Ama Fikirtepeli kadınlar bizi unutmadı. Dün evlerinden çıkamayan kadınlar, bugün Yeldeğirmeni’ne gelip bizi ziyaret ediyor,  sağlık hizmetinden faydalanıyor.”
Başhekim Özkan, tüm sağlık ekibinin aynı duygu ve düşüncelerle çalıştığını, Fikirtepe’de olduğu gibi, Yeldeğirmeni’nde de  halkın gönlünde yer edindiklerini, bunun da kendilerini çok mutlu ettiğini  belirterek, “Sadece Yeldeğirmeni sakinlerine değil, Kadıköy’de yaşayan  herkese kapımız açık” diyor.

"HALK MEMNUN"
Poliklinik’in bir bölümü de Kadın Doğum. Uzman Dr. Gül Yavuzer de, daha önce, yoksul bir semt olan Fikirtepe’de hizmet verdiklerini anlatıyor. “Okuma yazması olmayan, içine kapanık ve gettolarda yaşayan kadınlara, çocuklara, gençlere hizmet verdik. Şimdiyse bambaşka bir yerdeyiz. Burası Kadıköy ve kentin merkezi. Dumlupınar’daki insanlar gibi buradaki halk da hizmetimizden memnun” diyor. Yavuzer,  sağlığın ücretsiz olmasının önemini ise şöyle vurguluyor: “Böylece daha çok insana ulaşma imkanı sağlıyoruz.  Doğum yapmış anneleri ve bebeklerini evlerinde ziyaret ediyor, sağlık kontrollerini yapıyoruz.  Aile planlaması hakkında ebeveynleri bilgilendiriyoruz.  Polikliniğimizdeyse gebelik testi yapıyor,  rahim içi araç takıyoruz... Ağırlıklı olarak sosyal güvencesi olmayan kadınlar geliyor. Bizi duymayan kadınlara da ulaşmaya çalışıyoruz. Sağlığın ücretsiz olması gerektiğini savunuyoruz ve verdiğimiz hizmetten dolayı mutluyuz.”
Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği, sadece Yeldeğirmeni sakinlerine değil, tüm Kadıköylülere  hizmet veriyor.Poliklinik, hafta içi her gün, 08. 30 - 16. 30 arasında hasta kabul ediyor. Buraya randevusuz gidilebileceği gibi, 0216 565 13 44 - 0216 565 25 94 numaralı telefonlardan randevu almak da mümkün.
 
 
 

ARŞİV