"HPV aşısı, rutin aşı takvimine alınsın"

Kadınların en çok yakalandığı beşinci kanser türü olan rahim ağzı kanserine karşı oldukça etkili olan ve dünyada 107 ülkede rutin aşı takvimi içinde kadınlara yapılan HPV aşısının Türkiye’de de rutin aşı takvimine alınması istendi

04 Mart 2022 - 11:18

İstanbul Eczacı Odası, 4 Mart HPV Farkındalık Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’na bir rapor yolladı. "HPV Gerçeği ve Aşılamanın Önemi" başlıklı bir raporda HPV aşısının rutin aşı takvimine alınması istendi. 

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, rahim ağzı kanserinin tüm dünya genelinde kadınlarda meme kanserinden sonra kansere bağlı ölümler içinde ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Rahim ağzı kanserinin ülkemizde 15-44 yaş arası kadınlarda en sık görülen 5. kanser olduğunu belirten Ecz. Özcan, "Türkiye'de rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali olan ve risk grubu olarak değerlendirilen 32 milyondan fazla 15 yaş ve üzeri genç kız ve kadın nüfusu bulunuyor. HPV büyük bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaş arasındaki kız çocuklarına aşı yapılmasını öneriyor. Bugün 107 ülkede HPV aşısı rutin aşı takvimine dahil. Bu ülkelerde yapılan çalışmalar, HPV aşısı olan kadın sayısının artmasıyla HPV kaynaklı kanserlerin görülme sıklığının azaldığını ortaya koyuyor. Bizim ülkemizde de kadınlar aşılama yapılarak HPV kaynaklı enfeksiyonlardan ve rahim ağzı kanserinden korunmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan HPV aşılarının toplum sağlığı ve ülke ekonomisi açısından ülkemizde de aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz" dedi.

İstanbul Eczacı Odası tarafından yayınlanan raporda risk faktörleri şöyle sıralandı:

  • Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu,
  • Cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyonların da olması,
  • Erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki,
  • Birden fazla cinsel partner varlığı,
  • Tütün kullanımı,
  • Beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır),
  • Yüksek doğurganlık sayısı,
  • Düşük sosyoekonomik düzey,
  • Özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı,
  • Bağışıklık sisteminin baskılanması,
  • HPV aşısı yaptırmamış kadınlar.

70 MİLYON VAKA ÖNLENEBİLİR

Serviks kanserinden korunmada kadınların kanser konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının çok önemli olduğuna değinilen raporda, 15 yaşına kadar kız çocuklarının %90’nın HPV aşısı ile aşılanması, 35 ve 45 yaşındaki kadınların %70’inin en az iki kez yüksek performanslı bir testle taranması, rahim ağzında prekanseröz lezyon veya invaziv kanseri olan kadınların %90’ının tedavi ve bakım almasının sağlanması, belirlenen bu 90-70-90 hedeflerine ulaşmanın rahim ağzı kanseri insidans hızını 2030 yılına kadar %10 azaltacağı ve yüzyılın sonunda 70 milyon vakayı önleyebileceği belirtildi.

CDC VE ACOG HPV AŞISININ YAPILMASINI ÖNERİYOR

HPV aşısı hakkında da detaylı bilgi verilen raporda, “Rahim ağzı kanseri için birincil koruma, HPV enfeksiyonunun önlenmesidir. HPV aşılaması ile HPV enfeksiyonu önlenebilmektedir. Kadınların en az %50’sinin aşılı olduğu ülkelerde, HPV 16 ve 18 enfeksiyonları neredeyse %70 oranında azalmıştır. HPV aşısı FDA tarafından onaylanmış olup ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (ACOG), 9-26 yaş arası kadınlar ve erkekler için rutin HPV aşısı yapılmasını önermektedir. HPV aşısı için hedef yaş, kızlar ve erkekler için 11-12 yaştır, ancak HPV aşısı 26 yaşına kadar her iki cinsiyete de uygulanabilmektedir. Son önerilerle aşılanmamış 27 ila 45 yaş arasındaki bazı yetişkinler, hekimleri ile görüşerek HPV enfeksiyonları, riski ve aşılamanın olası faydaları hakkında bilgi sahibi olmakta ve HPV aşısı olmaya karar verebilmektedir. Bu yaş aralığında HPV aşısı, daha fazla insan HPV’ye maruz kaldığından daha az fayda sağlamaktadır.” İfadelerine yer verildi.

DÜNYA’DA HPV AŞISI UYGULAMALARI

Yayınlanan raporda dünya genelinde HPV aşısı uygulaması ile ilgili de bilgiler paylaşıldı: “Haziran 2020 itibarıyla, DSÖ üyesi 194 devletten 107’si HPV aşısının ülke çapında veya kısmen ulusal bağışıklama programlarına (ulusal aşı takvimlerine) dahil edildiğini bildirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü Rahim Ağzı Kanseri Eliminasyon stratejisi bağlamında üye olan 194 ülkede 2030 yılına kadar, hedef kitlenin %90’ını aşılamak üzere bir amaç belirlemiş ve yayınlamıştır.”

-2019 yılında, klinik çalışmalarda bildirilen HPV aşılarının yüksek etkinlik sonuçlarını gerçek yaşam verileri ile karşılaştırmak için 60 milyon kişiye ait verileri içeren sistematik bir metaanaliz çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları klinik çalışma sonuçlarına benzer çıkmış, aşılamanın yapıldığı ülkelerde aşılamanın sekizinci yılında aşı başlamadan önceki döneme göre anogenital siğil tanıları 25-29 yaş arası kadınlarda %31, 15-19 yaş arası erkek çocuklarda %48 ve 20-24 yaş arası erkeklerde %32 azaldığı gösterilmiştir.

 -Yine benzer bir çalışma İngiltere’de yapılmış ve bu çalışmada aşı yaptıran kadınların sayısının artmasıyla yüksek riskli HPV tip 16 ve 18’in yaygınlığının azaldığı gösterilmiştir.

 -Avustralya’da yapılan çalışmada 21 yaş altı genç kadınlarda izlenen genital siğil oranları aşılanmanın başladığı 2007’de %14’ler civarındayken 2011 yılının ikinci yarısında ciddi oranda azalmıştır. Bu başarıda Avustralya hükümetinin hem kız hem erkeklerde aşıyı ulusal aşı programına koymasının etkisi çok büyüktür. Erkeklerde genital siğil oranı ise %35 oranında azalmış, 18 yaş altı kızlarda rahim ağzı kanser öncü lezyonlarında ise belirgin düşüş izlenmiştir.


ARŞİV