Hekimler göçü durmuyor

Geçen yıl yurt dışına gitmek için bin 405 hekim TTB'den "İyi hal belgesi" alırken, bu yılın ilk dokuz ayında bu rakam 2 bine yaklaştı. İlk dokuz ayda yurt dışına gitmek için "İyi hal belgesi" alan hekim sayısı bin 938 oldu.

06 Ekim 2022 - 10:33

Ekonomik, sosyal açıdan baskı altında olan hekimlerin birçoğu çalışmak için yurt dışını tercih ediyor. Öyle ki eylül ayında 255 hekimin yurt dışında çalışabilmek için gerekli olan “iyi hal belgesi”ni Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) aldığı açıklandı.

TTB’nin Twitter üzerinden açıkladığı verilere göre başvurular, 2022’nin ilk dokuz ayında bin 938’e ulaştı. Geçtiğimiz yılın tamamında TTB’den “iyi hal belgesi” alan hekimlerin sayısı bin 405’ti.  

“DAHA İYİ BİR YAŞAM SUNULMALI”

Yılın ilk dokuz ayında “iyi hal belgesi” alan hekimlerin bin 14’ünün uzman, 924’ünün ise pratisyen olduğunu açıklayan TTB, verileri paylaşırken şu notu da ekledi: “Hükümetlerin görevi daha iyi-güvenli koşullarda çalışmak, yaşamak için çözüm arayan yurttaşlarına hakaret etmek değil; onlara siyasal, ekonomik, sosyal açıdan daha iyi bir yaşam sunmaktır.”

REFORMLAR YETERSİZ

Son dönemde göç yolundaki hekim sayısı katlanarak artıyor. Hekimlerin yoksullaşma, ağır çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet başta olmak üzere çeşitli baskılarla karşı karşıya olduğu sıklıkla dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın özlük haklarını düzeltmek için hayata geçirdiği ‘Sağlıkta Beyaz Reform’ da hekimleri ülkede tutmaya yetmiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Beyaz Reform’un doktorların devlet kurumlarına geçme talebini artırdığını belirtmişti: “Sağlıkta Beyaz Reform'un uygulamaya konması ve çalışma şartlarında fark oluşturacak düzenleme ve değişimin belli olması, doktorlarımızın devlet kurumlarına geçme talebini artırdı. Yılın 3. dönemi yeniden atama kurası için 5 binin üzerinde başvuru var. Yakında tekrar birlikteyiz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 8 Mart’ta yaptığı bir konuşmada şunları dile getirmişti: “Doktorlar az para aldığı için ayrılıyorlar. Samimi konuşuyorum. Dost acı söyler. Bu hastaneleri inşa eden biziz. Doktorları okutan yetiştiren devlet değil mi? Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi. Az para veriyormuşuz. Sordum en az alan ne alıyordur 8-9 bin, en çok alan ne alıyordur 25 bin civarında. Buna rağmen özel sektör daha büyük paralar verdiği için kaçıp gidiyorlarmış. Açık konuşuyorum, varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Bunlarla yola devam ederiz. Daha da ileriye gidiyorum. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle buraya davet eder, istihdam ederiz. Buralar boş kalmaz merak etmeyin. Asistan doktorlarımızla yola devam ederiz. Doktorluk gibi aziz bir mesleği sadece paraya bina etmek, dayamak herhalde pek de insanı değildir.”


ARŞİV