"Hekimler Göç"ü artarak devam ediyor

2021 yılında 1.405 hekim yurt dışına gitmek için TTB’ye başvururken, bu rakam 2022’de 2 bin 685’e yükseldi. Doktorların siyasal ve ekonomik kriz nedeniyle ülkede bir gelecek görmediklerini söyleyen TTB İkinci Başkanı Dr. Ökten, 20 yıldır uygulanan sağlıktan dönüşüm planının değişmesi gerektiğini kaydetti.

27 Nisan 2023 - 17:49

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yurt dışında çalışmak isteyen doktorların alması gereken “İyi Hal Belgesi”ne başvuran doktorların sayısını paylaştı. TBB’nin verilerine göre en fazla göçün gerçekleştiği 2022 yılında, bin 344’ü uzman ve bin 341’i ise pratisyen hekim olmak üzere toplamda 2 bin 685 doktor, “İyi Hal Belgesi” almak için başvurdu. 2021 yılında bin 405 olan bu sayı, 2020 yılında ise 931 idi. 

EN FAZLA TALEP AĞUSTOS’TAYDI

Sağlık Bakanlığı’nın özlük haklarını düzeltmek için hayata geçirdiği “Sağlıkta Beyaz Reform Yönetmeliği” doktorları ülkede tutmaya yetmedi. Yönetmelik, Ağustos 2022’de yürürlüğe girdi. Ağustos ayında 281 hekim yurt dışına gitmek için başvurdu. Ağustos’u 268 ile Aralık takip etti. 

BU YIL BAŞVURU SAYILARI ARTTI

TBB’nin açıklamasına göre, 2023'ün ilk üç ayında 700, mart ayında ise 235 doktor yurtdışına gitmek için talepte bulundu. Son 11 yılın ilk üç aylık verilerine göre bu sayılar da giderek artıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde İyi Hal Belgesi’ne başvuran doktor sayısı 567, 2021’de 253, pandeminin yaşandığı 2020 yılında ise 221. 

“AĞIR, GÜVENSİZ VE GÜVENCESİZ…”

TTB, verilerini şu not ile paylaştı: “Deprem bölgesinde görev alanlar başta olmak üzere, tüm meslektaşlarımızı tüketen ağır, güvensiz ve güvencesiz çalışma koşulları sona erdirilmelidir.”

“GİDERLERSE GİTSİNLER”

TTB İkinci Başkanı Doktor Ali İhsan Ökten, gazetemize yaptığı açıklamada doktorların yurtdışına göç etmesinin birçok nedeni olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının şiddete uğraması ve onları şiddetten koruyacak herhangi bir yasanın olmamasından dolayı, çalışma koşullarının doktorlar için zorlaştığını dile getiren Ökten, artık doktorların siyasal ve ekonomik kriz nedeniyle de kendilerinin ve çocuklarının geleceğini ülkede göremediklerini vurguladı. Ökten, iktidar tarafından sağlık çalışanlarına “giderlerse gitsinler” dendiğini hatırlattı.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PLANI DEĞİŞMELİ” 

Ökten, hekimlerin ülkede tutulması için şu önerilerde bulundu: “Çalışma koşullarında düzenlemeye gidilmesi gerekiyor, doktorlar bir hastaya 3 ila 5 dakika arasında bakılması için zorlanıyor. Bu nedenle basamak sisteminin gelmesi lazım; hastalar öncelikle aile hekimlerine gitmeli, gerekli durumlarda ikinci ve üçüncü basamak olmalı, böylelikle daha nitelikli ve sağlıklı hasta hizmeti sağlanmış olur. Sağlık çalışanları hem şiddetten korunmalı hem de ekonomik hakları korunmalı, ayrıca 2002 yılından beri uygulanan sağlıkta dönüşüm planı değişmeli.”

 

ARŞİV