HASTANEDE SALGIN SKANDALI!

Kadıköy’ün en büyük devlet hastanelerinden Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uyuz salgını tespit edildi. Salgın nedeniyle bir servisin kapatıldığı iddia edildi.

12 Eylül 2014 - 11:18
 
Berivan TANRIVERDİ
Göztepe Hastanesi, son günlerde uyuz salgını iddialarıyla gündemde. Konuyla ilgili 9 Eylül Salı günü basın açıklaması yapan Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Dahiliye Servisi’nde uyuz salgını tespit edildiğini ve servisin kapatıldığını belirtti. 10 Eylül Çarşamba günü de Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ile Tabipler Odası, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Başhekimlik binası önünde basın açıklaması yaptı.

“HİJYEN SAĞLANMALI”
Kadıköy’ün en büyük devlet hastanelerinden biri olan Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi dâhiliye bölümünde uyuz salgını korku yarattı. Salgın ile ilgili Tabipler Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası Anadolu Şubesi, doktorlar ve sağlık çalışanlarının katılımıyla saat12.30’da başhekimlik binası önünde toplanarak  “Sağlık Çalışanlarının Hijyenliği ve Güvenliği Sağlanmalıdır” pankartı açtılar.
Grup adına ortak basın metinini Tabipler Odası temsilcisi Dr. Özkan Gülmez okudu. “Son günlerde hastanemizde yaşananlar biz sağlık çalışanlarının ne denli risk altında çalıştığını tekrar gözler önüne sermiştir. Hastanemiz çalışanlarının birçoğunun da haberdar olduğu üzere hastanemizin yataklı sağlık hizmeti sunan sevisinde uyuz (scabies) salgını ortaya çıkmıştır. Şuan ki tespitlerimize göre hastanemizde görev yapan 5 taşeron sağlık çalışanı, 3 hemşire ve 3 doktor bu salgından etkilenmiş durumdadır. Aynı birimde görev yapan diğer sağlık çalışanlarında da hastalığı düşündürecek semptomlar görülmüştür. Olayın yaşandığı serviste aylar öncesinde taşeron sağlık çalışanlarında uyuz vakalarının bilinmesine karşın, gerekli tedbirlerin alınmayıp serviste görev yapan diğer sağlık çalışanlarına da yayılarak bir salgın haline dönüşmesi çok vahimdir ”dedi.
 Dr.Gülmez vakaların ilk gözlendiği çalışanlara tedavi başlanmış iken ilgili serviste ve çalışanların giyinme bölümlerinde ilaçlamanın dahi yapılmadığını, çalışan ve hasta sağlığının hiçe sayıldığını söyledi. Sağlık alanında onca gelişme yaşanırken İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma hastanesi gibi Anadolu yakasının en önemli ve büyük kamu sağlık kuruluşunda yaşanan salgının adının tek kelime ile skandal olduğunu belirtti.

YÖNETİM HASTALIĞI GİZLEMİŞ
Hastane çalışanları durumun bir an evvel kontrol altına alınmasını isterken çalışanlardan Neslihan Tarkan “Yönetim bize ilaçlama yaptığını söyledi. Fakat ilaçlama sadece doktor ve hemşire odasına yapıldı, hasta odasının ilaçlaması yapılmadı. Biz bu ilaçlamanın yetersiz olduğunu, hastaların tekrar o mikroplu odada yaşadıklarını, önem alınması gerektiğini belirttik. Uyuz ilaçlamalarla ve tedavilerle önlemi alınabilecek bir hastalık. Ama temas yoluyla bulaştığı için bu hastalığı barındıran kişinin mümkün mertebe izole edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değil. İnsanlar aylarca bu mikrobu taşıyarak yaşadılar. Burada hasta ve hasta yakınları var. Bu vakalar bildirilmezse, gizlenirse bu çok daha büyük bir salgına neden olur. Hastane tehlike altında çünkü karantina yok. Yönetim ve idare her şey normalmiş gibi davranıyor. Önlem olarak, şuanda tedavi gören 3 hastanın yanına yeni hasta almıyorlar” dedi. Tarkan o odaya daha önceden de insanların girip çıktığını bu insanları tespit etmenin asıl önlem olduğunu belirtti. Salgın yüzünden hastaların acil ünitesine taşındığını belirten çalışanlar bunun salgının yayılıp haberin çıkmasıyla gerçekleştiğini belirtti.

“TAŞERON İYİ ŞARTLARDA ÇALIŞIYOR”
Sağlık çalışanlarının sıkıntılarını basına anlattığı sırada hastane yönetimi ve bölüm başkanları da aynı anda başhekimlik binası içinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Sendika ve çalışanlarla aynı saatte düzenlenen basın açıklaması kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
Basın açıklamasında konuşan hastane yöneticisi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş “Yayınlanan haberde personellerde uyuz hastalığı nedeniyle bir takım bölümlerin karantinaya alındığı söyleniyor. Karantinaya alınma durumu söz konusu değildir. Bahsi geçen klinik acil ünitemizin, acile gelen dahiliye hastalarına hizmet eden bir bölüm ve aynı zamanda da arka tarafında bir yoğun bakım bulunmakta. Burada bulunan 7 kişide kaşıntı nedeni ile doktora başvurduklarında uyuz hastalığı tespit ediliyor. Bu çalışanların 4 tanesi aynı evde kalıyor. Fakat klinikte yatan hastalarımıza bu hastalık bulaşmış değil. Biz zaten hafta başında hastalarımızı acil ünitemize taşıyacaktık. Bölümün kapatılması söz konusu değil sadece taşıdık. Bir sendika tarafından sürekli negatif propaganda yapılıyor. Özellikle taşeron işçilerin çalıştığı söyleniyor. Yıllar önce yemek yedikleri yerler bile bodrum katlarındaydı, biz onlara yemekhane açtık. Hiç ayrım yapmadan hekimlerle hemşirelerle birlikte aynı masaları paylaşarak aynı yemekleri yiyorlar” dedi.
Hastane yöneticisinin konuşmasının ardından konuşan Cildiye Uzamanı Necmettin Akdeniz uyuz hastalığının günümüzde tedavisinin çok rahatlıkla yapıldığını söyleyerek hastanın iyi bir dezenfeksiyon sonrası ilaçlarını kullanarak hastalıktan kurtulabileceğini belirtti.

 

 

 


ARŞİV