"Günde 1-2 tane meme kanseri yakalıyoruz"

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi Radyoloji Uzmanı Dr. Hikmet Karagüllü, kansere yakalanan kadınların yüzde 35’inin meme kanserine yakalandığını hatırlatarak, “Günde 40-45 arası mamografi çekiyoruz, bunlardan 1-2 tane meme kanseri yakalıyoruz” dedi

12 Ekim 2023 - 22:35

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında, Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, hastalık hakkında farkındalığı artırmak ve bilinçlendirme amacıyla eğitim semineri düzenledi.

Semineri veren Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde görevli Radyoloji Uzmanı Dr. Hikmet Karagüllü, meme kanserini, “Memedeki hücrenin bozularak değişikliğe uğrayıp çevredeki hücrelere saldırarak çoğalması” şeklinde tanımladı. Karagüllü, “Toplumda mafya örgütlenmesi nasılsa, meme ve vücuttaki kanser örgütlenmesi de aynı şekilde oluyor” dedi. 

BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ

Dr. Karagüllü, “Meme kanserinin belirtisimemede kitle, düzleşme, sertleşme, meme başında çekinti, renk değişimi, ödem ve portakal görünümü olması. Bunlardan herhangi biriyle karşılaşılıyorsa doktora gidilmelidir” dedi.

“BABASI MEME KANSERİ OLAN KADINLAR…”

Meme kanserinin yüzde 5 ile 10 arasında genetik olduğunu söyleyen Dr. Karagüllü, “90’ı ise çeşitli risk faktörlerin bir araya gelmesinden dolayı oluşur. En büyük neden ise kadın olmak. Erkeklerde meme kanseri riski, kadınlar kadar sık değil ama agresif gidiyor ve ölüm oranında da azalma görülmüyor. Erkeklerdeki meme kanserinin yüzde 50’si genetik nedenlerle oluyor. Babası meme kanseri olan kadınların işi zor, dikkat edilmedi” dedi. 

Meme kanserinin menopoz sonrası obez kadınları çok sevdiğini söyleyen Dr. Karagüllü, “Erken yaşta adet görmek, geç menopoza girmek, geç süt vermek ya da hiç süt vermemek, küçük yaşta göğüs kafesine ışın almak, daha önce meme kanseri geçirmiş olmak, yumurtalık kanseri olmak, yağlı, tütsülenmiş ve östrojen destekli gıdalar almak da nedenler arasında” hatırlatması yaptı.  

Kadın Sağlığı Merkezi’nde bir günde 60’a yakın meme ultrasonuna bakılıp, 40 ila 45 arasında da mamografi çektiklerini vurgulayan Karagüllü, “Bizim temel görevimiz, ele gelen kitleyi, meme başından kanlı akıntı gelen ya da koltuk altında, memesinde çekintiler olan kişilerdeki meme kanserini yakalamak değil, meme kanserinin ele gelmemesi. Biz erken teşhise, ele gelmeyen meme kanseri diyoruz” dedi. Hiç kimseye elle muayene yapın demediğinin altını çizen Karagüllü, “Kitle ele geldiğinde, 15 ila 18 milim arasındaki meme kanserinden bahsediyoruz, bu süreç 8 ila 10 yıl arasında” şeklinde konuştu. 

“KANSER ARTTI ÖLÜMLER AZALDI”

Son dönemlerde tıpta ve radyolojide teknolojinin olağanüstü bir şekilde geliştiğini kaydeden Karagüllü, doktorların meme kanserini daha hızlı bir şekilde yakaladığını söyledi. Karagüllü, “Kanser, iğnenin deliğine girse bile yakalıyoruz. Ben toplu iğnenin başı ya da mercimek tanesi kadar olan kanserleri çok yakaladım” şeklinde konuştu. Meme kanserinin erken teşhisiyle birlikte, tedavilerinin de radikal bir şekilde başladığı ifade eden Karagüllü, “Meme kanserinin artmasına bağlı olarak, meme kanseri ölümlerinde azalma oldu” dedi. Karagüllü tedavi sürecini tamamlayıp, iyileşerek yaşamına devam eden meme kanserli hastaların olduğunu aktardı. 

KADINLARIN YÜZDE 35’ MEME KANSERİ

Meme kanserinin, kadınlar arasında en çok rastlanan kanser olduğunu aktaran Karagüllü, akciğer kanserinin ise en çok ölüme sebep olduğunu kaydetti. Karagüllü, “Erken yakalayıp, erken tedavi ettiğimiz için durum bu, yoksa kadınları en çok öldüren meme kanseri olurdu” dedi. Bilinen 100 kanserli kadınlar arasından, 35’inin meme kanseri olduğunun altını çizen Karagüllü, “Gerçekten kapının önünde, çevremizde dolaşan bir kanserden bahsediyorum, çok dikkatli olmak lazım” ifadelerini kullandı. Karagüllü, “Bize gelen her bin kişinin 30’undan şüpheleniyoruz, yapılan biyopsi ve MR sonucunda, 7 ila 10 kişide meme kanseri yakalıyoruz. İnanın her gün 1 ya da 2 meme kanseri yakalıyoruz” dedi. Karagüllü, 40 ila 70 yaş arasındaki kadınların her yıl mamografi çektirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

“HER YERDE MAMOGRAFİ ÇEKTİRMEYİN”

Önceden hastalarına mamografiyi her yerde ve her şekilde yaptırabileceklerini söylediğini aktaran Karagüllü, “Son bir senedir bunu söylemiyorum artık, radyolojik olarak teknolojisi çok yüksek, deneyimli, etik ve ahlaklı doktorların olduğu, arşiv bulunan ve arşivlendirilen merkezlerde mamografilerinizi çektirin, her yerde değil” şeklinde konuştu. Karagüllü, çekilen her mamografinin bir önceki yılla kıyasladıklarını ‘aradaki yedi farkı’ aradıkları için arşivin önemli olduğunun altını çizdi.  

TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ

Erken tanının hayat kurtardığı meme kanserinde, Kadıköy Belediyesi’nin Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde Kadıköy’de ikamet eden veya çalışan kadınlar ücretsiz bir şekilde tüm hizmetlerden yararlanabiliyor. Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin hizmetlerinden yararlanmak isteyenler, direkt merkeze gelerek ya da (0216) 565 66 16 numaralı telefondan kendilerine veya yakınlarına randevu oluşturabilirler. Dumlupınar Mahallesi, Dr Erkin Caddesi, No: 44 Fikirtepe, 34720 Kadıköy/İstanbul


ARŞİV