"Göz tansiyonu kör edebilir"

Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yıldız Acar Ebcim, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının tedavi edilmemesi durumunda kalıcı görme kaybına yol açabileceğini söyledi

14 Eylül 2023 - 09:08

Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, belirti vermeden gizlice ilerleyen bir hastalık olarak biliniyor. Göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti olarak da tanımlanan bu hastalık, tedavi edilmediği sürece ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yıldız Acar Ebcim, glokom hastalığının tedavi edilmemesi durumunda görme kaybına bile yol açabileceği uyarısında bulundu. Hastalığın önlenmesinde erken teşhisin çok önemli olduğu uyarısında bulunan Ebcim, “Erken teşhis ile uygulanacak olan uygun tedavi gözünüzü bir çok hastalıktan koruyabilir. Bunun için de düzenli muayene yaptırmak gerekir” dedi.

“KALICI GÖRME KAYBINA YOL AÇABİLİR”

Ebcim, “Glokom, göz içi basıncının artması sonucu optik sinire (görme siniri) zarar veren ve zamanla ilerleyen bir göz hastalığıdır. Eğer tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına yol açabilir. Glokom herkeste görülebilen bir hastalıktır. Fakat 40 yaş üstü bireyler, aile üyelerinde glokom olanlar, göz yaralanması veya ameliyatı geçirenler, uzun süre kortizon kullananlar risk grubundadır. Glokomun dünya genelinde görülme oranı yüzde 2’dir. Ülkemizde de oran bu civarlardadır” dedi.

“TEDAVİ HASTALIĞI ORTADAN KALDIRMIYOR”

Tedavinin glokom hastalığı ortadan kaldırmadığını, hastalığın zararlarını durdurmaya yönelik olarak yapıldığını hatırlatan Ebcim, “Mevcut süreçte Glokom tedavisi var tabii ama tamamen ortadan kaldırmak için değil de daha çok göze olan zararları durdurmaya yöneliktir. Tedavi olarak damlalar, lazer tedavileri ve cerrahi tedaviler var. Düzenli göz muayenesi yaptırmak, alınabilecek en etkili önlemdir. Glokom’un tedavi edilmemesinin sonuçları ciddi ve geri dönüşsüz olabilir. Bu nedenle yüksek risk altındaki bireylerin düzenli göz muayeneleriyle erken teşhis ve tedaviye başlamaları esastır. Lütfen gözünüze gözünüz gibi bakın ve göz muayenelerini aksatmayın.” diye konuştu.


ARŞİV