"Gıda güvenliği ve sağlığımız risk altında!"

Kadıköy Çevre Festivali’ndeki “Zehir Etme! Pestisit ve Çocuklar Raporu” seminerinde konuşan Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, “Öldürücü bir sistemden bahsediyoruz. Gıda güvenliğimiz ve sağlığımız güvence altına alınmalı” dedi

02 Haziran 2025 - 15:28

Gıda kooperatifleri, dernekler ve kitap evlerinin stant açtığı, kıyafet takasının yapıldığı, konserlerin verildiği ve tiyatro gösterisinin olduğu Kadıköy Çevre Festivali’nde farklı konularda panel ve seminerler de gerçekleşti. Bu seminerlerden biri de “Zehir Etme! Pestisit ve Çocuklar Raporu”ydu. Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, konuyla ilgili bilgiler paylaştı. 

“Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru eski adıyla Gıda ve Tarım Bakanlığı bugünkü adıyla Tarım ve Orman Bakanlığı düzenli olarak günlük yaptığı taklit ve tağşiş denetimlerinin sonuçlarını Bakanlığın internet sitesinden açıklamaya başladı. Eskiden 6-7 yılda bir açıklanıyordu.” diyen Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, “Greenpeace Türkiye olarak gıda güvenliğini çalışan bir ofis olduğumuz için konuyu biraz daha pestisit odağına taşıdık. Bakanlıktan talebimiz  günlük olarak taklit ve tağşiş gibi pestisit sonuçlarını da açıklaması. Bu konuda kamuoyunda korkunç bir kaygı var. Toplumun kaygısını gidermek gerekiyor.” dedi. 

“KAYGI UYANDIRICI BİR TABLO VAR”

Bilimsel araştırmaların öncelikleri olduğunu ve çalışmalarını o şekilde yürüttüklerini dile getiren Berkan Özyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aralık ayında İstanbul’daki 5 farklı zincir marketten ve semt pazarından ürün topladık. 14 farklı meyve ve sebzeden toplam 155 tane örneklem aldık. Bunları uluslararası akredite bir laboratuvara gönderdik. Sonuçları da gıda mühendisi Bülent Şık raporlaştırdı. Raporu da yakın zamanda kamuoyu ile paylaştık. Sonuçlar pek parlak değil. 155 örneğin 51’inde gıda mevzuatına aykırı sonuçlar çıktı. Pestisit limitlerin üzerinde. Türkiye’de 2013 yılında tamamen yasaklanmış pestisit kalıntısı bir üründe çıktı. Bütün bunlara baktığımızda kaygı uyandırıcı bir tablo var. Yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı bulundu. Sivri biberde yüzde 70, ıspanakta da yüzde 60 mevzuata aykırılık var.”

Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, “En önemli konulardan birisi de henüz bizde yeni olan PFAS. Sonsuz kimyasal olarak geçiyor. Gıdadan, kıyafetten ve topraktan atılması henüz imkansız olduğu görülen kimyasal bir sınıf. 155 örneğin yüzde 40’ında PFAS kalıntıları bulundu. Şimdi bu bize ne anlatıyor. Yediklerimiz zehirli ve korkunç bir tablo var. Bu durum yetişkinlerde kaygı uyandırırken özellikle bağışıklık sistemi yeni oluşan 0-2 yaş aralığındaki çocuklar için durum daha da kaygı uyandırıcı. Sinir sistemine, hormonal sisteme doğrdudan zararları olan zehirlerden bahsediyoruz.” dedi. 

“BİTMEYECEK BİR MÜCADELE”

Bakanlığın “Pestisitler ve Çocuklar” raporunu ihbar kabul ettiğini ve denetimleri artıracağını belirttiğini söyleyen Özyer, “Devletten, doğrudan Bakanlıktan talebimiz gıda güvenliğini sağlaması ve sağlığı güvence altına alması. Arıların, çiçeklerin, suyun, toprağın üzerine zararları var. Öldürücü bir sistemden bahsediyoruz. O yüzden karbonatla mı yoksa sirkeyle mi pestisiti yok edelim ile olacak bir durum değil. Bu zaten bizim işimiz olmamalı. Tarıma müdahale edecek vakit var. Denetimler sıklaşmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalı. Cezai yaptırımlar olmalı. ‘Zehir etme’ imza kampanyamız var. İmza kampanyaları da  işe yarıyor. Bitmeyecek bir mücadele olduğunu biliyoruz. Ama bir araya gelmeliyiz ve sesimizi güçlü duyurmalıyız.”


ARŞİV