Geleceğin cerrahi yöntemi; kapalı ameliyat!

Uzmanlar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında birçok alanda kapalı ameliyatın yöntemlerini ve getirdiği kolaylıkları anlattı.

11 Eylül 2013 - 11:20
Sümeyye YAMAN

Kapalı ameliyat yöntemleri ve getirdiği kolaylıklar hakkında hastaları bilgilendirmek amacıyla 5 Eylül Perşembe günü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Ali Ertuğrul Konferans Salonu’nda Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Academic Hospital doktorları bir araya geldi.
Laparoskopi, torakoskopi, endoskopi gibi yöntemlerle açık olarak gerçekleştirilen ameliyatların artık kapalı olarak yapılabildiğini söyleyen uzmanlar Türkiye’nin önde gelen hastanelerinden Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı’na bağlı Academic Hospital’da neredeyse her branşta başarıyla gerçekleştirildiğinin bilgisini verdi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Pendik EAH Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, kapalı yöntemin geleceğin cerrahi yöntemi olduğunu vurgulayarak,  “Hastanın iyileşme ve hastanede kalış süresini kısaltır. Bağışıklık sistemi daha az zarar görür. Enfeksiyon kapma riski azalır. Kesilerin küçük olması kozmetik açıdan avantaj sağlar…” dedi. Batırel, geçen yıl  göğüs cerrahisi dalında gerçekleştirilen 900 operasyondan 300’ünün kapalı yöntemlerle yapıldığını bildirdi.

“ÇOCUKLARDA AMELİYAT KORKUSUNA ÇARE OLUYOR ”
Marmara Üniversitesi Pendik EAH’nde, genel cerrahi branşında son bir yıl içinde yapılan 2550 ameliyattan 300’ünün laparoskopik yöntemle gerçekleştirildiğini söyleyen  Genel Cerrahi Kliniği’nde görev yapan Doç. Dr. Asım Cingi, “ Laparoskopik yöntemle bu yıl 65 obezite ameliyatı yaptık. Bu yöntem obez hastalarda ek olarak görülen şeker ve tansiyon hastalıklarında da yüzde 80 gibi büyük oranda iyileşme sağladı” bilgisini verdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde görev yapan Doç Dr. Tevfik Yoldemir, Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kapalı ameliyat yöntemiyle yumurtalık kistlerinin alınmasında yüzde 45, organ sarkmasında yüzde 35 ve miyom çıkartılmasında yüzde 11 oranına ulaştıklarına anlattı. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gürsu Kıyan da, ameliyat olmanın çocuklarda yarattığı acı ve korku hissinin erişkinlere oranla daha fazla olması nedeniyle kapalı operasyonların büyük önem taşıdığını vurguladı.

ARŞİV