"Engelsiz Kadıköy" için telefon uygulaması

Kadıköy Belediyesi, özellikle engelli bireyler ve Kadıköy'e misafir olarak gelenlerin sokakta, ilçe merkezinde karşılaştığı sorunların çözümüne katkı sunması için “Engelsiz Kadıköy” telefon uygulamasını hizmete sokuyor

21 Aralık 2023 - 10:42

Kadıköy Belediyesi Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kadıköy'de yaşayan tekerlekli sandalye kullanan, görme engelli, ileri yaştaki ve bebek arabası kullanan bireylerin, Kadıköy'ü ziyaret edenlerin sokaklarda,  mahallelerde ve ilçe merkezinde karşılaştığı sorunları görünür hale getirmek, bu sorunların çözümüne katkı sunmak amacıyla “Engelsiz Kadıköy” telefon uygulama projesini geliştirdi.

 

2023 yılının Haziran ayında çalışmalarına başlanan projeyle tüm Kadıköylüler ama özelinde hareket kısıtlılığı olan bireyler, sokağında ve mahallesinde kaldırıma park etmiş bir araç gördüğünde o aracın fotoğrafını çekip ya da konu ile ilgili ses kaydını uygulamaya yükleyebilecek. Fotoğrafın ve ses kaydının gönderildiği yer konumu üzerinden tespit edilecek, sorunlu yer belediyenin ilgili birimlerine iletilecek, sorun ilgili birim tarafından çözülecek.

Kısa bir süre sonra hizmete girecek proje hakkında bilgi vermek amacıyla Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Kadıköy Belediyesi Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğü ile Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi çalışanlarından, Türkiye İşitme Engelliler Derneği  üyelerinden, Körler Eğitim ve Kalkındırma Derneği  üyelerinden, Türkiye Görme Engelliler Derneği üyelerinden, Sokak Bizim Derneği'nden ve Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden katılım sağlandı. 

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SUNACAK”

Kadıköy Belediyesi Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğü Proje Yönetim Ofisi'nden Mert Yaman, katılımcılara proje ile ilgili bilgi verdi. Yaman, “Kent içinde bebek arabası sürenler, görme engelli vatandaşlar, hepimiz sokakta, mahallemizde ve kent merkezinde sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunların görünür olmasını istedik, bunun için Digital Kadıköy mobil uygulamasına “Engelsiz Kadıköy” diye bir buton koyduk. Bu çalışma hepimizin yaşadığı ama özelde bebek arabası kullanan annenin, yaşlıların, engelli bireylerin yaşadığı bütün problemleri çözmeye yönelik. Onlardan gelecek bilgiler dahilinde çalışacağımız bir uygulama. Kaldırıma park etmiş bir araç, scooter ya da reklam panosu, çöp bidonu, rampası olmayan kaldırım, yaya geçidi olmayan okul bölgesi gibi karşılaşılabilecek birçok sorun var. Bu sorunlarla yüz yüze kalanlar, fotoğraf ve ses kaydı ile bu sorunları uygulamaya yükleyecek, sorunlar belediyenin ilgili birimlerine örneğin fen işleri, temizlik ya da zabıta  birimine iletilecek. Bu birimler sorunun çözümü için harekete geçecek.” dedi.

“ÖĞRENCİLERE REHBER OLACAK”

“Önce engelsiz  rotaları, engelsiz alanları, sokakları ve daha sonra engelsiz Kadıköy'ü dile getireceğiz.” diyen Mert Yaman, şöyle devam etti: “Sistemde kalıcı,  geçici ve güvenlik kategorisi var. Karşılaşılan sorun ile ilgili konum bazlı ses kaydı bırakılıyor. Bu ses kaydının içinde konu ile ilgili kelimeleri alıyoruz. Bunları mesaj haline getiriyoruz. Bunu tanımlayarak bir harita üzerine de kaydediyoruz. Bu uygulamanın içinden çıkacak veriler kent içinde hareketlilik anında uygun olmayan ve uygun olan yerlerin bilgisini de vereceği için devamında engellilerin kullanabileceği bir navigasyon programına da zemin oluşturacak.  Üniversitelerin kent tasarım, mimarlık, şehir planlama bölümünde okuyan öğrencilere rehber olabilecek bir proje. Sürekli veri topladığımız için belediyenin çalışmalarına katkı sağlayacak.”

“ENGELLİLER ÖZEL OLARAK DÜŞÜNÜLMÜŞ”

Bilgilendirme toplantısına katılan Türkiye Görme Engelliler Derneği Kadıköy Şubesi'nden Kenan Demir, “Kadıköy Belediyesi'nin yaptığı projeleri takip ediyoruz. Bu uygulama da güzel. Engelliler özel olarak düşünülmüş. Şikayetleri alma ve sorunları çözme yolunda. Düşüncelerimizle, fikirlerimiz ile projeye katkı sunmak istiyoruz. Tamamen hizmete girdiğinde faydalı olacak.” diye konuştu. 

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi Birim Sorumlusu Meyse Yılmaz Budaklı da şunları söyledi: “Engelsiz Kadıköy'ün kapanış toplantısına ev sahipliği yaptık. Sivil toplum kuruluşları ve dernekler davet edildi. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. ”

Dijital Kadıköy 

Kadıköy Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından Kadıköy'de yaşayan ve Kadıköy'ü ziyarete gelenlerin belediyenin hizmetlerinden haberdar olması, hizmetler hakkında fikir sunabilmesi amacıyla  “Dijital Kadıköy” mobil uygulaması geliştirildi. Kadıköylüler, uygulamada yer alan Fikrini Söyle, Karar Ver ve Ankete Katıl modülleri ile yönetime katılıyor, hizmetler hakkında bilgi sahibi oluyor, hizmetler hakkında fikir ve görüşlerini sunuyor. 



 


ARŞİV