"Elektronik sigara kesinlikle masum değil"

Sigarayı bırakmak isteyenler arasında alternatif bir yol olarak görülen elektronik sigara, sanıldığı kadar masum değil. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, “Elektronik sigaralar artık yeni bir keyif maddesi olarak piyasada ve çok fazla kimyasal içeriyor” dedi

11 Ağustos 2023 - 18:34

Elektronik sigaralar, sigarayı bırakmak isteyen kişiler arasında giderek popülerleşmeye devam ediyor. Bununla beraber, yapılan araştırmalar elektronik sigara kullanmanın sigarayı bırakmaya yardımcı olup olmadığını henüz ispatlayabilmiş değil. Elektronik sigaranın sağlığa zararlı etkileri de her geçen gün ortaya çıkıyor. Medicana Kadıköy Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Güler Göğüş, “İnsanların sigarayı bırakma aşamasında elektronik sigarayı bir araç olarak değil, yeni bir keyif kaynağı olarak kullanması hatalıdır” dedi.

“ÜRÜN SÜİSTİMAL EDİLİYOR”

Son zamanlarda elektronik sigara kullanımında artış olduğuna dikkat çeken Göğüş, “Öncelikle elektronik sigara konusunda her zaman bilgilendirme yapmak isterim. Son zamanlarda çok artmış durumda. Aslında bir sigara bırakma aracı olarak icat edilen bu ürünün tamamen suistimal edilmesi söz konusu. Elektronik sigara, sigara bağımlılığının tedavi sürecinde görsel ve fiziksel bağımlılığın azaltılması amacıyla kullanılan bir üründür. Sigaradan en önemli farkı ısı ve duman içeriği olmamasıdır. Bu nedenle kanser gelişmesi riski azdır. Ancak her ne kadar su buharı etkisi denilse de akciğerin küçük hava yollarında bronşiolit yapma potansiyeli elbette olan bir üründür. Elektronik sigara kesinlikle masum değildir. Nasıl çevremizdeki tüm gazlardan ve dumanlardan etkilenip o anda ağzımıza ve burnumuza bir maske takma ihtiyacı duyuyorsak, işte elektronik sigarayı içenler bu maddeleri direkt ciğerlerine çekiyorlar. Bu da bizim ciğerlerde toksik etki doğurmakta ve bir Respiratuvar Bronşiolit başlamaktadır. Bu da küçük bronşlarda iltihap demektir. Sonrasında da ilerleyen hava yolu hastalıkları başlar” dedi.

“YENİ BİR KEYİF KAYNAĞI OLDU”

Elektronik sigaranın amaç dışı kullanıldığını belirten Göğüş, “İnsanların sigarayı bırakma aşamasında elektronik sigarayı bir araç olarak değil, yeni bir keyif kaynağı olarak kullanması hatalıdır. Burada amaç sigarayı bırakıp, azaltılan sigara miktarını da tekrar artırma riskini elektronik sigara ile engellemektir. Ama bir sigara bağımlısı sigarayı bırakma aşamasında aynen elektronik sigarayı kullanarak zaten bağımlılığı tedavi etmiyor, tam tersine değiştiriyor” dedi ve şöyle devam etti: “Özellikle son zamanlarda bu ürünler keyif maddesi olarak artan çeşitleri ile pazara girdi. Artık bir bağımlılık tedavisi değil de yeni bir keyif maddesi olarak piyasada ve çok fazla kimyasal içeriyor. Bu kimyasalların etkilerini özellikle gençlerde çok görüyoruz. Elektronik sigara sanıldığı kanal masum değil ve bunlar sigarayı bırakmak için bir araç olarak ortaya çıktı. Ancak şu anda yeni bir pazar olarak ortaya sunuluyor.”

“GENÇ AKCİĞERLERDE HASARA SEBEP OLUYOR”

Elektronik sigaranın gençler tarafından sıkça tercih edilmesi konusuna da değinen Göğüş, “Elektronik sigaranın içinde bulunan kimyasalların her vücut için etkilerini bilmemiz gerekiyor. Bir kişide hava yolu hasarı, başkasında intersitisyel hasar veya alveol hasarı yapabilir. Hepsi de özellikle gençlerde onarılması güç kronik hastalık yaratır. Gençlerin bu ürünleri keyif aracı olarak kullanmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bunlar kimyasal ve keyif maddesi değildir ve genç akciğerde çok daha fazla hasara sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.


ARŞİV