Diyabet hastalarının yazın dikkat etmesi gereken kurallar

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı, diyabet hastalarının sıcak yaz günlerinde kan şekerlerini kontrol altında tutarak sağlıklı bir yaz geçirebileceklerini söyledi

17 Haziran 2022 - 20:42

Sıcak yaz günlerinde bir çok hastalık gibi diyabet hastaları için de risk oluşturabilir. Vücutta oluşan sıvı kaybı, beslenme düzeninin bozulması kan şekerinde düzensizlikler yaşanmasına neden olabilir. 

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı, diyabet hastalarını yazın karşılaşacakları olası risklere karşı uyardı. 

Sıcak hava, güneş ile tatilin rehavetine kapılıp ilaçların ve rutin kontrollerin aksatılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Batmacı, “Hekiminizin tedavisini düzenli olarak uygular ve yaşam alışkanlıklarınıza dikkat ederseniz, yaz aylarında da kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayabilir, böylelikle hastalığın yan etkilerinden korunabilirsiniz” dedi. 

 

 Dr. Batmacı, şu önerilerde bulundu: 

“Sussuz kalmayın, güneşin zararlı ışınlarından korunun, ilaç düzeninize dikkat edin ve yemek öğünlerini atlamayın. Bunlar, dikkat etmeniz gereken en önemli 4 kuralı oluşturuyor.”  

“SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN”

“Diyabet hastalarında su kaybı yaşamsal öneme sahip. Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte vücuttan daha fazla su kaybedildiği için günlük su tüketiminizi mutlaka arttırın. Günde 2-2.5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.”   

“ÖĞÜN ATLAMAYIN”

“Yemek düzenin bozulması kan şekerinde dalgalanmalara ve hastalık kontrolünün zorlaşmasına neden oluyor. Yaz kış fark etmeksizin 3 ana ve 2 veya 3 ara öğün düzenine mutlaka uyun.”

 GÜNEŞE ÇIKMA SAATLERİ

“Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında doğrudan güneşe çıkmamaya özen gösterin. Bu saatlerde vücutta sıvı kaybı oluşur, kan şekerinde düzensizlik yaşanır. Sokağa çıkmanız gerekiyorsa başınızı mutlaka şapka ile korumaya ve mümkün olduğuna gölgede kalmaya dikkat edin.“

"İLAÇLARINIZI AKSATMAYIN"

‘Kan şekerinizin dengede kalması için ilaç saatlerinizi aksatmamayı alışkanlık edinmeniz gerekiyor. Saatinde alınmaması nedeniyle ilacın etkisi azalıp kan şekerinde aşırı yükselmeler olabiliyor ya da ilaç sonrasında öğün atlanması aşırı düşmelere yol açabiliyor.” 

SIVI TÜKETİMİ

“Sıcak havalarda serinlemek ve sıvı ihtiyacınızı karşılamak için gazlı içecekler ve meyve sularına yönelmek gibi bir hataya düşmeyin. Zira, şeker içeren içecekler kan şekerini hızla yükseltebiliyor. Ayrıca kafein içeren çay ve kahve de vücuttan daha fazla sıvı kaybına neden oldukları için bu tür içeceklerden kaçınmanız da çok önemli.”

“KUMSALDA ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜMEYİN”

“Duyu kusurları olabileceği için diyabet hastaları ayak sağlığına ayrı bir özen göstermeli. Örneğin kızgın kumlar üzerinde yürüyen bir birey, o sıcaklığı algılayıp ayaklarını hemen korumaya geçer. Ancak diyabetik birey o sıcaklığı algılayamayıp yürüyüşüne devam edebilir ve bunun sonucunda ciddi yanıklar gelişebilir. Dolayısıyla kumsalda veya denizde çıplak ayakla yürümeyin.”


ARŞİV