"Deprem sonrası akciğer sağlığı sorunları arttı"

Türk Toraks Derneği’nin depremden etkilenen illerle ilgili hazırladığı rapora göre akciğer hastalıklarında artış var

23 Aralık 2023 - 09:17

Türk Toraks Derneği (TTD), TTD Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk ve beraberindeki heyet 6 Şubat depremiyle sarsılan 10 ilde incelemelerde inceleme yaparak rapor hazırladı

Prof. Dr. Nurdan Köktürk, afet bölgesinde çalışan göğüs hastalıkları uzmanlarının çalışma ve yaşam koşullarının değerlendirilmesi amacıyla, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye illeri ve bu illere bağlı ilçelere gidilerek bölgede çalışan göğüs hastalıkları uzmanlarının 2. kez ziyaret edildiğini belirtti. Köktürk, “Heyetimiz tarafından hastanelerde görev yapan göğüs hastalıkları uzmanları ile görüşmeler gerçekleştirildi ve sağlık sistemi ile uzmanlar arasındaki sorunlar tespit edildi” dedi.

Heyette bulunan TTD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Fatih Tekin, ziyaret sonrası hazırlanan değerlendirme raporunda vurgulanan önemli noktaları şöyle özetledi: 

Yaşam ve çalışma koşulları: Depremin ardından 9 ay geçmesine rağmen, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının Hatay'da yaşam ve çalışma koşullarının hala yetersiz olduğu belirlendi.

Sağlık hizmetlerinde kapasite sorunları: Hastanelerin poliklinik odaları, yataklı servisler ve yoğun bakımlarındaki kapasite yetersizliği ve sağlık hizmetlerindeki iş yükü artışı, sağlık hizmetlerinde aksaklıklara neden oldu. Bazı ilçelerde hala sahra hastanesinde hizmet verildiği ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarda yığılmaların olduğu öğrenildi.

Elektif poliklinik hizmetleri ve hekim tükenmişliği: Olağanüstü koşullara rağmen elektif poliklinik hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi, hekimlerde tükenmişliğe neden oldu. Hekimler, yaşadıkları zorluklara rağmen mesleki sorumluluklarına büyük bir bilinçle devam ettiler.

Akciğer sağlığı sorunları: Deprem sonrası dönemde artan akciğer sağlığı sorunları arasında tozdan kaynaklanan hava kirliliği, astım ve KOAH alevlenmeleri, pnomonilerde artış, toza maruziyet sonrası geçmeyen öksürük bulunmaktadır. Ayrıca, tedaviye erişimde yaşanan sıkıntılar ve çadırda kalan hastalarda karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi sorunlar  görülmektedir.


ARŞİV