Yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen Gastroenteritis vakalarına karşı uzmanlar aileleri uyarıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Seren, kirli su ve hijyenik olmayan gıdaların tüketimiyle bulaşan bu hastalığın özellikle 5 yaş altı çocuklar için ciddi tehlike oluşturduğunu belirtti. Seren, Gastroenteritis’in önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak el hijyeninin, güvenli gıda ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını söyledi.
Gastroenteritis hakkında bilgi veren Seren, “Havuz veya deniz suyunun yutulması, kirli su, kirli su ile yıkanan gıdalar, açıkta satılan gıdalar, sinek/böcekle temas eden gıdalar, uygun koşulda saklanmadan bozulmuş gıdalar Gastroenteritis’e neden olabilir” dedi.
“ÖNLENEBİLİR HASTALIKLAR ARASINDA”
Gastroenteritis belirtileri ve tedavi süreci hakkında konuşan Seren, “Gastroenteritis belirtileri arasında ani başlayan ishal, kusma, kramp tarzında karın ağrısı, ateş ve iştahsızlık yer alır. İshalle birlikte vücutta sıvı kaybı oluşacağından, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hayati tehlikeye neden olabilir. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde beş yaşının altındaki çocuklarda en önemli önlenebilir hastalıklar arasında yer alır. Uygun önlemler alınmadığında ishalin artması ve beslenmenin azalması gibi bir kısır döngüye yol açar.” dedi ve şöyle devam etti: “Gastroenteritis en çok 5 yaş altı çocuklarda görülür. Hem bu dönemde bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş olduğundan hem de çocukların yaz döneminde daha çok açık alanlarda zaman geçirmesinden dolayı yaygındır. Teşhis genellikle klinik muayene ile konulur. Gerekli durumlarda doktorunuz dışkı tahlili ve kan tahlilleri yapabilir.”
“ANNE SÜTÜ ALANLAR ŞANSLI”
İshal tedavisinde en önemli basamağın, çocuğun sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak için kaybedilen sıvının yerine konulması olduğuna dikkat çeken Seren, “Bu dönemde bol sıvı verilmelidir. Hafif ishali olan çocuklarda ağızdan elektrolit sıvıları ya da daha fazla bir sıvı kaybı varsa hastane ortamında damar yoluyla sıvı - elektrolit desteği yapılabilir. Anne sütü alan bebekler ishal tedavisinde en şanslı grubu oluşturur. Çünkü anne sütü kaybedilen sıvı ve elektrolitin yerine konması için en uygun içecektir. Doktor önerisi dışında kesinlikle ishal kesici ilaç ya da antibiyotik verilmemelidir” ifadelerini kullandı.
“EL YIKAMAK İSHALİ ÖNLEMENİN EN İYİ YOLU”
Gastroenteritis hastalığının bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Seren, “Hastalığın en yaygın bulaşma yolu, virüs yada bakterilerin dışkıdan el/ağız yoluyla alınmasıdır. Bu durum özellikle el temizliğine dikkat edilmediğinde, kirli su ya da yiyeceklerle temas edildiğinde gerçekleşir. Ortak kullanılan oyuncaklar, yüzeyler ve hatta kirli havuz suyunun yutulması ile de bulaşabilir. Düzenli el yıkamak, ishali önlemenin en iyi yoludur. Bu nedenle çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırmalıdır. Ellerin özellikle tuvalet sonrası ve yemek öncesi mutlaka sabunla yıkanması, meyve ve sebzelerin bol suyla iyice yıkanarak tüketilmesi, içme suyu olarak güvenilir kaynakların tercih edilmesi, çiğ ya da iyi pişmemiş et/süt ürünlerinden uzak durulması, çocukların temiz ve bireysel havlular kullanması, özellikle bebeklik döneminde ishal etkeni olan rotavirüs aşısının yaptırılması önemlidir. Ailelere tavsiyem; çocuklarında ishal ya da kusma başladığında sıvı takviyesini ihmal etmemeleri ve uzun süren ya da ağır seyreden durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalarıdır” dedi.
“CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”
Hasta çocukların okula gönderilmemesi, okullarda ortak alanların sık sık dezenfekte edilmesi, oyuncak ve yüzey temizliğinin düzenli yapılması, su ve gıda hijyeninin sağlanması, personelin el temizliği konusunda eğitilmesi gibi unsurların oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Seren, “Gastroenteritis, çoğu zaman basit önlemlerle engellenebilir bir hastalıktır. Ancak ihmal edildiğinde özellikle küçük çocuklarda sıvı kaybına ve ciddi sağlık sorunlarına, hastaneye yatışlara neden olabilir. El hijyeni, temiz su ve besin tüketimi, hijyenik yüzme alışkanlıkları gibi önlemler, çocukların yaz aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilir. Eğer çocuğunuz ishal belirtileri gösterirse, vakit kaybetmeden çocuk doktorunuza başvurmanız önemlidir. Unutmayın, bilinçli ve dikkatli davranarak çocuklarımızın sağlığını koruyabiliriz.” ifadelerini kullandı.