BLEFARİT (Kirpik dibi iltihabı) nedir?

Göz Vakfı Hastaneleri Direktörü Doç.Dr. Barış Yeniad, Blefarit hakkında bilinmeyenleri anlattı

24 Kasım 2023 - 11:06

Blefarit adını verdiğimiz kirpik dibi iltihabı en sık rastladığımız göz kapağı hastalıklarından birisidir. Kirpik dibi iltihabı gözde kızarıklık, kaşıntı ve kirpik dökülmesi ile seyreden kronik bir hastalıktır. En sık nedenleri arasında cilt hastalıkları veya bakteriyel infeksiyonlar yer alır.

Cildin yapısını bozan, kurumaya sebep olan akne rosesea (gül hastalığı), egzema, atopik dermatit gibi cilt hastalıklarında kirpik dibinde yer alan yağ kanallarının işlevi bozulur. Bunun yanısıra çeşitli bakteriyel infeksiyonlar cilt florasında bozulmaya sebep olarak, Demodex dediğimiz ve kendi floramızda bulunan akarların artmasına neden olur vekirpik dibi iltihabına yolaçar.

Blefariti olan hastalar göz kliniğine şiddetli kaşıntı, gözde kızarıklık, kirpiklerde dökülme şikayeti ile başvururlar. Kirpik iltihabı ile birlikte hastalarda sıklıkla yağ kanallarının tıkanması nedeni ile arpacık (şalazyon) görülür. Kirpik iltihabı kronik bir hastalık olduğundan şikayetlerin daha fazla veya az olduğu dönemler görülebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Blefarit tedavisinde en önemli yöntem kirpik hijyenidir. Bunun için hastaların özel solüsyon ve mendil ile kirpik diplerinin temizlenmesi istenir. Bunun yanısıra cilt Ph değerini bozabilecek makyaj malzemeleri, sabun ve alkol bazlı solüsyonlar kullanmamaları istenir. Kirpik hijyeninin sağlanmasında basit başka bir yöntem ise kirpiklerin bebe şampuanları ile yıkanmasıdır.

Kirpik iltihabına bağlı olarak üst veya alt kapaklarda arpacık gelişebilir. Bu durumda arpacık çeşitli ilaçlar ile tedavi edilir. Bazı durumlar arpacık geçmez ve kistik bir yapıya dönüşerek şalazyon adını alır. Şalazyonun tedavisi ilaçlar ile yapılamaz ve cerrahi müdahale önerilmektedir.

 


ARŞİV