"Arkadaşım Sigara"

Erenköy Gönüllüleri ve doktor Erdinç Köksal tarafından ‘Arkadaşım Sigara’ adlı seminer gerçekleştirildi. Sigaranın sağlığa zararları hakkında verilen seminerde, sigarayı bırakma yöntemlerinden de bahsedildi

14 Aralık 2023 - 19:12

Kadıköy Belediyesi Erenköy Gönüllüleri Sağlık ve Engelliler Komitesi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Erdinç Köksal tarafından, sigaranın zararları hakkında ‘Arkadaşım Sigara’ başlıklı semineri, Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) gerçekleştirildi. Köksal seminerinde Kadıköylülere şu bilgileri paylaştı. 

“Yapılan bilimsel çalışmalarda, sigarada 2 bin 500 çeşit kimyasal madde bulunuyor, içmek için yakıldığında ise bu durum 3 bin 884’e kadar uzanıyor. Bu durum hem sigara içenin ciğerlerine hem de çevresindeki kişilere zarar veriyor. Sigaranın içinde bulunan katran ise akciğerlerdeki oksijen ile karbondioksit dönüşümünü sağlayan alveollerin çeperini sıva gibi kaplıyor ve bu durumu, filtreli sigaralar da engelleyemiyor.” 

SİGARA İÇEN HAMİLELER

“Hamilelerin sigara içme durumunda, kimyasallar önce plasentaya sonra da göbek kordonu ile bebeğe geçiyor. Gebeliğin ilk 3 ayında içilen sigaralar, düşüklere ve  bebeklerde sakatlıklara neden oluyor. İlerleyen aylarda, hamilelerin sigara içme durumunda ise bebeklerde gelişim geriliğine, prematüre doğumlara ve ileride kalp ile akciğer patolojilerine sebep oluyor. Yapılan araştırmalara göre, sigara içen annenin bebeklerinin de ilerleyen yaşlarında, sigaraya başlama eğilimlerin yüksel olduğu görülüyor.” 

SİGARANIN ETKİSİ

“Sigara içildiğinde nikotin, ağız mukozasından emilmeye başlanıyor ve 10 saniye içinde beyine ulaşıyor. Beyinde ’mutluluk hormonu’ olarak adlandırılan dopamin ve endorfin hormonları salgılanıyor. Sigara dumanının beyine ulaşmasıyla vasopressin maddesi salgılanıyor, bu da damarlarda daralma, hipertansiyon, beyin kanaması, felç ve ölümlere sebep oluyor. Türkiye’de sigaradan her sene 110 bin, bir günde ise 300 kişi hayatını kaybediyor.”

SİGARA VE KANSER

Sigara dumanındaki 61 kanserojen maddenin, kanserden koruyan P-53 genini yok ettiğine dikkat çeken Köksal bu durumun  kansere yakalanma ihtimalini yüzde 60 oranında artırdığını belirtterek şöyle devam etti: ". Sigara içen erkeklerde; gırtlak, akciğer, prostat, mesane ve mide kanser riskinde artışa neden olurken, kadınlarda ise rahim ağzı, meme ve yumurtalık kanserinde büyük bir artış gösteriyor.” 

SİGARA VE DOĞURGANLIK

“Erkeklerde, sperm yapılanmasını olumsuz yönde etkileyen sigara kullanımı, aynı zamanda spermlerin hareketini azaltarak, kısırlığa sebep oluyor.  Sigara kullanımı kadınlarda  yumurta olgunlaşmasını engelliyor, adet düzenini bozuyor ve kısırlığa yol açıyor.” 

SİGARAYI BIRAKMAK

“Sigarayı bırakma yöntemleri arasında ilk başta kişinin kendi iradesi ile bırakması geliyor. Ardından nikotin bandı, nikotin sakızı, nikotin burun spreyi ve nikotin inhaların yer aldığı nikotin replasman tedavisi (yerine koyma) buluyor. Antideprasan, akupuntur ve hipnoz tedavileri de tercih ediliyor. Sigarayı bırakmak için, sağlık kurumlarına veya  

Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakma hattı 171’e başvurulabilir.”

Sigara kullanımı bırakıldığında, yoksunluk belirtileriyle karşılaşılması mümkün. Bu belirtiler, kişilere bağlı olarak başlıca; sıkıntı, uykusuzluk, sinirlenme hali, sabırsızlık ve yemek yeme isteği görülebiliyor. 2 ila 3 ay kadar süren bu belirtileri, en aza indirmek için, NRT (nikotini yerine koyma) ilaçları dışında, spor, yeni hobi ve uğraş alanları keşfedilmesi tercih ediliyor. 

3 BİN 884 KİMYASALDAN ÖRNEKLER

DDT, naftalin, arsenik, siyanür, tiner, aseton, metanol, karbonmonoksit, butangaz, polanium, radon, nikotin ve katran 

Sigara bırakıldığında bedenimizde ne değişiklikler olur?

İlk 8 saatte, kandaki oksijen miktarı normale döner.

3 gün içinde, solunum fonksiyonları düzelmeye başlar.

3 ay sonra, akciğer fonksiyonları yüzde 30 artar.

5. yılda, kalp krizi riski asgari düzeye iner.

10 yıl sonra, başta akciğer kanseri olmak üzere, diğer organ kanserleri riski sigara içmeyenlerle aynı düzeye gelir.

15. yılda, kendinizi hiç içmemiş gibi sağlıklı hissedebilirsiniz.

 

ARŞİV