Çamur tedavisi başladı

Tıbbi çamur tedavi yöntemi artık Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde uygulanıyor.

02 Ekim 2013 - 13:12

Haber:Sümeyye YAMAN
Fotoğraflar:Tutku DİRİ
 
Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, kas iskelet sistemi romatizmal hastalıkların tedavisinde geleneksel kaplıca uygulamalarını modern tıbbın bilgi ve imkânlarıyla birleştirerek hastaların hizmetine sundu. Kireçlenme, İltihaplı romatizmal hastalıklar ve kronik ağrı sendromları hastalıklarında kullanılan çamurla tedavi yöntemi (peloidoterapi) ile birçok hasta şifa buluyor. Tedavinin yapısında jeolojik veya jeobiyolojik olaylar sonucu oluşan, organik ve inorganik maddeler içeren çamur veya kil formunda yapılar bulunuyor. Bu yöntem, Türkiye’de daha önce Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulandı.
Tedavi hakkında bilgi veren ve yararlarını sıralayan, hastanenin Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fırat Satak, “Peloid tedavisi ile ilgili yapılan gerek yurt içi gerekse yurt dışı bilimsel çalışmalarda, hastalarda ağrının azaldığı, fiziksel fonksiyonların düzeldiği, yaşam kalitesinde artma olduğu görüldü. Çamur tedavisi (peloidoterapi) uygun görülen hastaya, sağlık kurulu raporu çıkarılarak 10-15 seans, sıcaklığı 45-47 derece olan peloid lokal (bölgesel) olarak uygulanan bir çalışmadır. Bu tedavi bölgedeki kan akımını arttırıyor, eklem hareket açıklığı dediğimiz tutulmalara bağlı kasılmaları rahatlıyor. Kan akımını arttırdığı için de bölgeye gelen onarım hücrelerin sayısı artıyor bu şekilde hastanın daha çabuk iyileşmesi sağlanıyor” dedi.
Erenköy fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin yeniliklerinden söz eden Başhekim Uz. Dr. Osman Sümengen ise çamur tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: Hizmet halkamızdaki en son yenilikçamur tedavisidir. Talep üzerine bu hizmetimizi seanslarla arttırarak en güzel şekilde hastalarımıza sunmayı amaçlıyoruz. Hastanemizin bu tedavi yöntemini bölgede değil ülke çapında önemli bir hizmet eksikliğini tamamladığına inanıyorum. Teçhizattaki yenilikleri en çağdaş hale getirerek kaliteyi yükseltmeye çalışacağız.”
Hastane hekimleri, hastalardan büyük oranda iyi tepkiler geldiğini belirterek, çamur tedavisinin her yaş grubuna uygulandığını ifade etti.

ARŞİV