ALETSİZ MİDE KONTROL TESTİ: GASTROPANEL

Mide sorunları en çok görülen hastalıklardan. Gelişim Tıp Merkezi’nde uygulanmaya başlanan GastroPanel yöntemiyle ilgili sorularımızı Dr. Paşa Göktaş yanıtladı

10 Nisan 2015 - 10:25
 
Mide yakınmaları olan ancak Endoskopiden korkan biri ne yapmalı?
En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. Bu test için, ağızdan herhangi bir alet (hortum, sonda, kateter) yutmak gerekmiyor. Hastadan sadece kan almak yetiyor. Alınan kanda 5 çeşit teste bakılıyor. Bunlar Pepsinojen I, Pepsinojen II, Pepsinojen I/ Pepsinojen II oranı, Gastrin-17 ve Helikobakter pilori isimli testler. Bu testlerden ilk dördü, midenin çalışmasını yöneten hormonlar.
Bu hormonlar ile midenin hangi bölümünün nasıl çalıştığı ortaya konuluyor. O bölüm az mı çalışıyor, yoksa fazlaca mı aktif? O bölümde doku kaybı (gastrit) var mı, yok mu? Asit miktarı fazlaca mı, yoksa azalmış mı? Ayrıca, helikobakter pilori düzeyi ölçülerek de, bu mikrobun var olup olmadığı, varsa hangi düzeyde var olduğu tespit ediliyor. Tüm bu sonuçlar, GastroSoft isimli akıllı bir programa veriliyor. Program, sonuçlarla ilgili detaylı bilgiler veriyor.


GastroPanel testin, Endoskopiye göre avantajları nelerdir?
Öncelikle, herhangi bir hortum veya cihaz yutmak gerekmemektedir. Aletlerle ortaya çıkabilecek yırtılma, delinme gibi yan etkilerden kurtulunmuş olunmaktadır.
Anestezi de gerekmemektedir. Anestezi ile ortaya çıkabilecek problemlerden de kaçınılmaktadır.


Endoskopi ile, Gastropanel’e göre fazladan elde edilen bilgi nedir?
Midenin bakılabilen bölümlerinin içeriden görülebilmesi ve bu bölümlerden parça alınarak, histopatoloji olarak incelenebilmesidir. Ancak, eğer midenin tüm bölümlerine bakılamaz ise, bakılamayan bölümlerde yer alan tümöral oluşumların gözden kaçırılabildiği de görülmektedir.


Gastropanel testlere bilimsel çevrelerin ve uzmanların yaklaşımı nasıldır?
Olumludur. Avrupa Helikobakter pilori Çalışma Grubu ile, Sağlıklı Mide İnisiyatifi Organizasyonlarında yer alan, 12 ülkeden 16 gastroentereloji uzmanı, bu testlerin hastalarda mide hastalıklarının ve risklerinin incelenmesi yönünden hem tarama, hem de tanı amacıyla güvenilir şekilde kullanılabileceği sonucuna varmışlardır.


Gastropanel testi yaygın mıdır? Bugüne dek ne kadar insanda yapılmıştır?
Bu test, giderek yayılıyor. Bugüne kadar, dünyada 200 binden fazla hasta üzerinde uygulanmıştır.


GastroPanel’in Türkiye’de kullanımı nasıldır? Kaç hasta üzerinde uygulanmıştır?
GastroPanel, Türkiye’de henüz yenidir. Gelişim Tıp Laboratuvarları tarafından yapılmaya başlanmıştır. Şu ana kadar, yaklaşık 250 civarında hastaya yapılmıştır. Bu sayı, her hafta artarak devam etmektedir.

ARŞİV