Aile hekiminizle tanıştınız mı?

Aile hekimliği uygulaması 1 Kasım'dan itibaren İstanbul'da başladı. Uygulama kapsamında Kadıköy'de 41 adet Aile Sağlığı Merkezi açılıyor.

11 Kasım 2010 - 09:50

Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında hayata geçirdiği “Aile Hekimliği” uygulaması, 1 Kasım’da İstanbul’da başladı. İstanbul genelinde toplam 3 bin 645 aile hekiminin görevlendirileceği yeni sistemde ortalama 3 bin 500 kişiye bir hekim düşüyor. Sistemle birlikte sağlık ocaklarının adı da Aile Sağlığı Merkezi (ASM) olarak değişiyor. İlçelerin nüfusuna göre belirlenen her ASM’de ortalama 2-4, en fazla 9 aile hekimi bulunacak. Hizmetin ücretsiz olarak verileceği aile hekimliği sisteminde vatandaş, hekimini 3 ayda bir değiştirme hakkına sahip olacak.
Aile hekimliği sistemiyle vatandaşın sağlık sorunlarının yüzde 90’ının ASM’lerde çözülmesi, bu sayede uzun vadede gereksiz muayene ve ilaç sarfiyatının önüne geçilmesi hedefleniyor.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre; kentte halen 586 sağlık ocağında 2 bin 50 civarı hekim görev yapıyor. Aile hekimliği kapsamında doktor sayısının 3 bin 645’e çıkması amaçlanıyor. Hizmet nokta sayısı ise 940’a çıkacak.

KADIKÖY'E 41 ASM

Aile hekimliği sistemi kapsamında Kadıköy'de de çalışmalar başladı. Kadıköy Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri, Kadıköy'de halihazırda hizmet veren 18 sağlık ocağının ASM olacağını, buna ek olarak da 41 ASM daha açılacağını bildirdi. Yetkililer, sistemin oturması için 1 Şubat'a kadar geçiş süreci olacağını vurgulayarak, “Bu tarihe kadar sağlık ocaklarımızda her doktor her hastaya hizmet verecek. Vatandaşlarımız, aile hekimlerini henüz öğrenemedilerse endişe etmesinler. Kendilerine en yakın sağlık ocağına gidip, sağlık hizmetini eskisi gibi alabilirler” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

İstanbul Tabip Odası (İTO) ise aile hekimliği sistemini “birinci basamak hizmetleri toplum odaklı ve koruyucu olmaktan çıkıp birey odaklı ve tedavi edici oluyor” gerekçesiyle eleştiriyor. İTO, şu görüşleri savunuyor: “Hekimlerin hak ettikleri bir ücrete kavuşmaları ve halkın başta koruyucu sağlık hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılmasının ön koşulu, hekimlerin güvencesiz çalıştırılması olmamalıdır. İstanbul Tabip Odası olarak hekimlerin mesleki geleceğine ve halkın temel sağlık hakkına yapılan bu saldırıya sonuna kadar karşı duracağımızı bildiririz. Sağlık Bakanlığı'nı bir an önce bu inattan vazgeçmeye, sağlık hizmetlerini herkes için eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sunma gayreti göstermeye davet ediyoruz.”

‘1.5 MİLYON KİŞİ KAYITLI DEĞİL’

Öte yandan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, İTO Hukuk Bürosu ve Pratisyen Hekimlik Komisyonu tarafından İstanbul’daki Aile Hekimliği uygulamasının ilk dört gününe ilişkin bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Uygulamada, özellikle alt yapı eksiklikleri, personel eksiklikleri, vatandaşın aile hekimini bulmada yaşadığı güçlüklerin dile getirildiği toplantıda, aile hekimlerine kayıtlı kişilerin lisesini içeren CD’lerin hatalı olduğu, kayıt programlarının çalışmadığı ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin kayıt altına alınmamış olduğuna dikkat çekildi. Toplantıda ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın kullandığı “Aile Hekimleri 1 Şubat’a kadar bütün başvurulara bakacak” ifadesiyle uygulamanın fiilen 3 ay ertelenmiş olduğuna da vurgu yapıldı.

AİLE HEKİMİNİZ KİM?

Vatandaşlar aile hekimlerini Sağlık Bakanlığı'nın (www.sağlık.gov.tr) ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün (www.istanbulsaglik.gov.tr) internet sayfalarından TC kimlik numaralarını girerek öğrenebiliyorlar. Sorgulama sonucunda kişinin aile hekiminin adı ve hekime ulaşılabilecek numara ekranda çıkıyor. Bu numara aranarak o hekime kesin kayıt yaptırmak gerekiyor. Eğer sorgulama sonucunda hekiminizin ismi görülmesine rağmen hekimin çalıştığı ASM'nin fotoğraf ve telefon numarasının görünmüyor olması, o ASM'nin henüz faaliyet geçmediği anlamına geliyor.
Yurttaşlar ayrıca bağlı bulundukları sağlık ocaklarına gittiklerinde oradan da aile hekimlerini öğrenebiliyor. Aile hekimliğine ilişkin tüm sorularınız için, mesai saatleri içinde 0212 516 87 21 (dahili: 1046-1047-1048) numaralı telefonu arayabilirsiniz.


AİLE HEKİMLİĞİ HAKKINDA İPUÇLARI

-Herkes aile hekimliği hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Aile Hekimlerine kaydolmak ve sağlık hizmeti almak için sağlık sigortası gerekmiyor..
-Aile hekimliğinde muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri ücretsiz. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmıyor. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödeniyor.
-Aile hekiminize çalışma saatleri içinde müracaat edebilirsiniz.
-Aile hekiminize aile planlamasından çocuk bakımı ve aşı uygulamalarına, sağlıklı beslenmeden bulaşıcı hastalıklara kadar her konuda başvurabilirsiniz.
-Aile hekiminizi istediğiniz takdirde değiştirilebilirsiniz. Ancak kendi talebinizle seçtiğiniz aile hekiminizi 3 aydan önce değiştiremezsiniz.
-Aile hekimime gitmeden hastaneye başvuru konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Ancak aile hekimine başvurduğunuz zaman herhangi bir hasta katılım payı ödemeniz gerekmezken, hastanelere başvurduğunuzda belli bir miktar hasta katılım payı ödemeniz gerekir.
-Aile bireyleri farklı aile hekimlerini seçebilirler. Çocuklar ise velilerinin uygun gördüğü aile hekimine kaydedilirler. Yeni doğmuş bebekler annelerinin aile hekimine kaydedilirler.
-Seyahat durumunda, gittiğiniz bölgedeki aile hekimininden misafir hasta olarak sağlık hizmeti alabilirsiniz.
-Aile hekiminiz izine ayrıldığında yerine bakacak bir aile hekimi olacak.
Gökçe UYGUN
 

Etiketler; aile hekimi

ARŞİV