A'dan Z'ye sağlık konuşmaları

Kadıköy Belediyesi gönüllüleri, sağlık alanında pek çok seminer düzenliyor

24 Nisan 2015 - 11:24
Kadıköy Belediyesi gönüllüleri, sağlık alanında pek çok seminer düzenliyor
 

 
 

Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde Doçent Doktor Simin Ada, gönüllülere ve mahalleliye “A’dan Z’ye Cilt Sağlığı”  konulu sunum yaptı. Önce ciltte oluşan kahverengi lekelerden bahseden Ada,  0,6 cm’den büyük lekelerin tehlike oluşturabileceğini belirtti.
Ada şunları söyledi: “Tipik bir güneş lekesi (lentigo), yaşlandıkça ortaya çıkar ve güneş ışınlarına bağlı olarak oluşur. Riski yüksek olmayıp dondurma tedavisi ile sonuç alınır.” Çocukları güneşin zararlı ışınlarından kesinlikle korumamız gerektiğinin altını çizen Ada, “50 yaşından sonra ciltte çıkan kabartılar mutlaka dermotoloğa gösterilmelidir, bu benler tehlikeli olup ben kanserlerine neden olur.” dedi. Ben sayısı arttıkça kanser riskinin de artacağını belirten Ada, ciltte oluşan kırmızı ve toplu iğne başı gibi olan benlere damar beni dendiğini, genelde boyun çevresinde oluştuğunu söyledi.
 
Saç dökülmesi
Saç kayıplarının yaşa bağlı olduğunu, günde elli tel saçın dökülmesinin normal olduğunu erkeklerde başın ön tarafından geriye doğru androgenetik olarak saçın döküldüğünü, kadınlarda ise her yönde seyrelme olduğunu söyleyen Dr. Ada, 35 yaştan sonra herkeste saçın dökülmeye başladığını ifade etti. Ada, saç dökülmesini tetikleyen nedenlerin başında stres ve demir eksikliği geldiğini, B12 vitamin eksikliğinin ise saç beyazlamasına yol açtığını belirtti. Simin Ada, “Sivilce, ekzama, et benleri, cilt lekeleri gibi cilt hastalıkları için kanıtlanmış tedaviler uygulanmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra sunuma katılan mahalleli ve gönüllüler ciltlerinde oluşan leke ve benleri Dr. Simin Ada’ya gösterdiler ve bilgi aldılar.
 
Dengeli beslen, sağlıklı ol
Suadiye Gönüllüleri Kültür Komitesi de günümüzdeki geleneksel beslenme kültüründeki değişimlerin anlatıldığı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Doğal beslenme uzmanı Şehime Yaman, geçmişten günümüze değişen beslenme alışkanlıkları sebze ve meyvelerde azalan besin değerleri, alınması gereken takviye gıdalar hakkında bilgi verdi. Yaman, eterli ve dengeli beslenmenin, bol su içmenin, daha az şeker ve tuz kullanmanın önemini vurgulayarak, ‘’Günümüzde obezitenin en yaygın ülkelerden biri olan Türkiye’de, insanlar yeterince egzersiz yapmıyor’’ dedi. Feneryolu Gönüllüleri ise baş dönmesi (vertigo) semineri düzenledi. Doktor Nilüfer Ünal, vertigonun bir çok nedeni olduğunu ve bunların doktor kontrolu altında tetkik edilerek soruna çare aranmasını vurguladı.

ARŞİV