Yılmaz Güney Filmleri CKM’de

Yılmaz Güney imzalı filmler, 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak

29 Eylül 2022 - 17:21

Usta sinemacı Yılmaz Güney anısına Kadıköy belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde film gösterimleri yapılacak. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Yılmaz Güney imzalı beş filmin beyazperdeye yansıtılacağı etkinlik ücretsiz. Salon kapasitesi dolayısıyla ücretsiz davetiyelerin film gösterimlerinden yarım saat önce alınması gerekiyor.

PERDE ‘YOL’ İLE AÇILACAK

İlk gösterim, 30 Eylül Cuma günü saat 20.30’da “Yol” filmiyle olacak. Senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Şerif Gören’in yönettiği 1982 yapımı filmin oyuncu kadrosunda  Tarık Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Hikmet Çelik ve Şerif Sezer bulunuyor.

1982 Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye'yi kazanan film, sıkıyönetim sırasında İmralı Yarı Açık Cezaevi’nden bayram izniyle memleketlerine giden beş mahpusa odaklanıyor. Beş farklı karakterin gözünden toplumsal sorunların ele alındığı filmin Türkiye'de gösterimi 1999 yılına kadar yasaktı.

İKİNCİ GÜNDE İKİ FİLM

1 Ekim Cumartesi günü gösterimlere 1974 yapımı “Endişe” ve 1978 yapımı “Sürü” filmleriyle devam edilecek.

Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in birlikte yönettikleri, yine senaryosu Güney’e ait olan “Endişe”nin başrollerinde Erkan Yücel, Kamuran Usluer, Adem Tolay, Emel Mesçi yer alıyor. Makineleşme döneminde geçen film, kırsal bölgedeki ağa baskısına ve töreye eleştirel bir yaklaşım getiriyor. Filmin gösterim saati 18.00.

Bu filmin ardından saat 20.30’da Güney’in senaryosunu yazdığı “Sürü” filmi beyazperdede olacak. Zeki Ökten’in yönetmenliğini üstlendiği filmde Tarık Akan, Melike Demirağ, Tuncel Kurtiz, Yaman Okay gibi usta oyuncular bulunuyor. “Sürü” filminde feodal düzen, kadının toplumdaki yeri, geçim sıkıntısı gibi konuların üstünde duruluyor. 

KAPANIŞ ‘UMUT’LA

Film gösterimleri 2 Ekim Pazar günü Yılmaz Güney imzalı “Ağıt” (1972) ve “Umut” (1970) filmleriyle sona erecek. Her iki filmin de yönetmen koltuğunda oturan Güney, aynı zamanda filmlerin senaryolarını kaleme alan isim.

Yılmaz Güney’e Hayati Hamzaoğlu ve Bilal İnci’nin eşlik ettiği “Ağıt” filmi, dağlarda yaşayan çete lideri Çobanoğlu ve üç arkadaşının hikayesini konu alıyor. Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz ve Gülsen Alnıaçık’ın başrollerinde olduğu “Umut” filmi ise Güney’in babasından esinlenerek ortaya çıkardığı bir yapıt. Politik Türkiye sinemasının ilk örneklerinden olan film, motorlu taksilerin arttığı dönemde faytonculuk yaparak geçimini kazanan Cabbar ve ailesinin çektiği zorlukları konu alıyor.


ARŞİV