Yeni çıkan kitaplar

Yeni çıkan kitaplardan küçük bir seçki hazırladık

05 Nisan 2024 - 06:37

Sensin Saçma

Kadıköylü yazar Koray Işık’ın Sensin Saçma isimli romanı çıktı. İnsanın gündelik hayatını, telaşını sorgulayan roman saçma dediğimiz pek çok şeye başka bir anlam kazandırıyor. 

“Geri kalan her şey saçma mı? Hayat, doğadan, akıştan, hep var olandan koptuğunda, insana dair tüm ‘yüce’ amaçlar küçücük ve zavallı kalmaz mı? Yakın geçmişin hayatlara mal olmuş mücadelelerinin saçma görüldüğü “bağlamsız” zamanları yani zamanımızı inceden inceye sorgulayan bir roman “Sensin Saçma”. (Tanıtım bülteninden)

127 Syf/ Notabene Yayınları

Televizyona dair

Televizyona Dair, Umberto Eco’nun, 20. yüzyılın kitle iletişim evrenine damgasını vuran, “konuşan o tuhaf kutu”ya ve üretimlerine adadığı yazıları okurla buluştu. Araştırmacı, yazar, filozof, köşe yazarı olmanın yanı sıra İtalyan radyo televizyonu RAI’nin kamu hizmeti yayıncılığında da görev alan Eco’nun televizyona yönelik yazıları yaklaşık 60 yıl gibi geniş bir zaman aralığında kaleme alındı.  İtalya’da ilk televizyon yayınlarının başladığı 1956 yılından 2015 yılına uzanan yazıları kapsayan bu kitap, Umberto Eco külliyatının önemli bir halkasını oluşturuyor.

Çeviren: Betül Parlak/584. Syf/ Can Yayınları

Bir Karikatüristin Hatıra Defteri

Eflatun Nuri ekolünün en önemli isimlerinden birisi olan ve pek çok ödülün sahibi Mümin Durmaz’ın çizimleriyle bir Karikatüristin Hatıra Defteri Karakarga Yayınları etiketiyle çıktı. Kitapta Mümin Durmaz’ın 40 yıla yakın kariyerinin yayımlanmamış çizgilerle ve hikâyelerle ortaya çıkan bir retrospektifi yer alıyor.

144 Syf/ Karakarga Yayınları

Yenilenme Nedir?

Arizona Eyalet Üniversitesi'ndeki Biyoloji ve Toplum Merkezi'nin direktörü Jane Maienschein ve aynı birimde yardımcı doçent olarak araştırmalarını sürdüren Kate MacCord tarafından hazırlanan Yenilenme Nedir? küresel ekosistemin durumunu ve geleceğini analiz eden bir eser. Jane Maienschein ile Kate MacCord bu kitapta yenileyici tıp, gelişimsel biyoloji ile nörobiyolojinin yeni araçlarının ve iklim değişikliğinin ekosistemlerde yarattığı hasarı ivedilikle onarma gereksinimi ışığında bir dizi derin ve kışkırtıcı soru ortaya atıyor: Kimi mikrobiyomların yenilenmesini olanaklı kılarken başkalarını kılmayan koşullar nelerdir? C anlıların yenilenme konusundaki benzerliklerini, farklılıklarını ve bu unsurları açıklayan bilimsel faktörleri ele alan kitap, geniş okur kitlelerine hitap eden anlatımı ile öne çıkıyor.

Çevirmen: Murat Havzalı/ 148 Syf/ Alfa Yayınları

2010: İkinci Uzay Destanı

Bilimkurgunun ustalarından Arthur C. Clarke’nin insanın evrimini, yapay zekânın gelişimini ve uzay yolculuğunu konu edinen 2001: Bir Uzay Destanı’nın devam kitabı olan 2010: İkinci Uzay Destanı ise galaksinin derinliklerine gizemli bir yolculuk. Kitabın konusu şöyle: Jüpiter ve monoliti çevreleyen gizemli olaydan yıllar sonra Sovyet ve Amerikalı astronotlar insanlığı temelden değiştirebilecek potansiyel cevaplar aramak üzere, Jüpiter’in uydularına ve Discovery’ye doğru yeni bir yolculuğa çıkarlar. Görevleri: monolitlerin bilmecesini çözmek ve HAL’ı mürettebatı öldürmeye sürükleyen koşulları anlamaktır.

Çevirmen: Burcu Denizci/ 320 syf./ İthaki Yayınları

Segu Toprak Surlar

2018 Alternatif  Nobel Ödülü sahibi Maryse Condé, Segu - Toprak Surlar’da kölecilik, ırkçılık, dinlerin çağrısı ve savaşlar arasında parçalanan bir halkın gerçek tarihini çarpıcı bir anlatımla gözler önüne seriyor. Soylu Traoré ailesinin hikâyesinin hayatta kalma savaşı üzerinden Afrika tarihinde önemli bir dönemi  anlatan kitap LiBeraturpreis Edebiyat Ödülü’nü almıştı. 

Çevirmen: Şirin Erkan Leitao/544 Syf/Bilgi Yayınevi

 


ARŞİV