Yeldeğirmeni Sanat Bir Yaşında

Kadıköy Belediyesi’nin uzun yıllar boş duran Fransız Notre Dame du Rosarie Katolik Kilisesi’ni restore ederek, sanat merkezi haline getirdiği Yeldeğirmeni Sanat birinci yaşına girdi

13 Mart 2015 - 11:59
Fransa’dan Kadıköy’e gelen Oblates de l’Assomption rahibelerinin 1895’te Haydarpaşa’da açtığı rahibe okulu, manastır, kilise ve okul binası olarak inşa edildi ve okulda 20 rahibe görev yaparken, 360 öğrenci eğitim gördü. 1911’deki yangında manastır ve kilise bölümleri büyük ölçüde, okul binası ise kısmen hasar gördü. Bahçenin kuzeyine yerleşmiş olan okul binası 1935 yılında Maarif Vekâleti’ne devredildi. 1960’lı yıllarda Kemal Atatürk Ortaokulu olarak hizmet veren manastır binası ile okul binası 1980’li yıllarda ise spor salonu olarak kullanıldı. 1999’daki deprem sonrasında tamamen tahliye edildi.
19. yüzyıl Tanzimat rejiminin getirdiği haklar sayesinde inşa edilen ve tarihsel mimarlık anıtı olan ve uzun yıllar boş duran Fransız  Notre Dame du Rosarie Katolik Kilisesi’ni Kadıköy Belediyesi, Rasimpaşa-Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma projesi kapsamında 2013 yılında kamulaştırılarak restore etti.
Böylece konser, tiyatro, konferans, toplantı gibi etkinliklerin gerçekleştirilmesi planlanan, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi 14 Mart 2014 tarihinde açıldı. Tarihi Kentler Birliği’nin 2011 yılı ‘‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Uygulamalarını Özendirme Yarışması’’nda ise ‘Proje Ödülü’ne layık görüldü.
 Çeşitli sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapan Yeldeğirmeni Sanat’ın bir yıl boyunca neler yaptığını ve ilerleyen günlerde hangi etkinliklere yer vereceğini Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nin Sanat Koordinatörü Bukra Kuru’dan dinledik.
Yeldeğirmeni Sanat’ın bir yıl önce kurulduğunu ancak etkinliklerin Eylül ayından itibaren başladığını ifade eden Kuru; “ Eski bir kilise olmasından kaynaklı buranın akustiği çok iyi. Bu sebeple koro ve şan faaliyetleri için çok uygun.  Ancak Batı müziğinin diğer örneklerini akustik rock ve akustik pop konserlerini de düzenlemeyi planlıyoruz. Binanın fiziki yapısı müzikal etkinlikler için çok uygun ama bizim amacımız diğer sanat dallarının da burada icra edilmesi. Görsel sanat dalları ve tiyatro olabilir diye düşünüyoruz. Yeldeğirmeni çok kozmopolit bir semt bu yüzden buranın restore edilip faaliyete geçmesi mahalle halkı tarafından çok olumlu karşılandı. Zaten buranın dâhil olduğu bina bir okul, mezun olup hala Yeldeğirmeni sakini olarak burada yaşayanlar mutlaka gelip ziyaret ediyor.”
Erasmus öğrencilerinin müzik çalışmalarını yapmalarına imkân sağladıklarını diler getiren Bukra Kuru; Okulda ve evlerinde çalışamayan öğrencilerin burada çok rahat bir şekilde çalışabilmelerine imkân tanıyoruz. Anadolu yakasında jazz gibi müzik türlerine yönelik bir konser mekânı yaratmaya, aynı zamanda burada yaşayan insanların isteklerine yönelik çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Devlet konservatuarı müzik bölümü ve Kadıköy’deki sanat akademileriyle ilişki halindeyiz. Sahnesi yeterli olmayan okulların burayı kullanmalarına izin veriyoruz. İstanbul, Marmara ve Mimar Sinan Üniversiteleri bunlardan birkaçı.  Her ay bir okul burada konser düzenliyor aynı zamanda Kadıköy’deki Sanat Akademileri de yılsonu etkinlikleri için burayı kullanabiliyor. ” dedi.
Akordiyonist Muammer Ketencioğlu, Piatango müzik grubu ve Bilgi Üniveristesi’inde deneysel müzik çalışmaları yapan Tolga Tüzün’ün sahne aldığı Yeldeğirmeni Sanat’ta Mart ve Nisan ayında icra edilecek bazı konserler şöyle:
14 Mart Orkestra Sansev Barok Akşamı,

28 Mart Ayangil Koro ve Orkestrası Meşk Grubu'nun Acemaşiran Faslı,
5 Nisan Protestan Kilisesi Paskalya Bayramı Kutlaması,
8 Nisan A'capella Korosu,
11 Nisan İstAnsamble Barok Konseri

ARŞİV